En räddningens Dag

Idag dog hundratals människor i en jordbävning i Italien, den officiella dödsiffran i skrivandes stund är 150. Italien utsätts för många jordbävningar årligen och av denna magnitud en handfull gånger per hundrade år. Bättre och jordbävningssäkra byggnader innebär att konsekvenserna blir mildare för varje gång. italian_earthquakeCa 3000 dog vid det förra större skalvet på i början av nittiotalet och vid förra seklets början var antalet döda uppåt en hundratusen. Orsaken till skalven är kollisionen mellan de afrikanska och europeiska kontinental plattorna. Räddningsarbetet i L’Aquila  lär fortsätta i många dagar.

 

Ett annat räddningsarbete pågick i LO-borgen under dagen. Efter ett åtta timmar långt styrelsesammanträde slöt LO-förbunden upp bakom Wanja Lundby Wedin. Längden på sammanträdet bekräftar vad vi redan visste, att ett antal förbund egentligen velat se hennes avgång. Kritiken från gräsrötterna lär inte upphöra snarare kanske förstärkas med bilden av en elit som sluter upp bakom varandra. Att förtroendet blott ”naggats i kanten” somlo_borg_sno hon uttryckte det på presskonferensen anar jag får betraktas som ett understatement snarare än en analys…får man hoppas. Mona Sahlin var snabb att välkomna beslutet att låta Wanja sitta kvar vilket ytterligare förstärker bilden av en arbetarrörelse som sluter leden. Bloggen Svensson benämner denna elit som ett slags frälse och skräder inte orden:

Förmodligen har många av dem gjort liknande fadäser som Lundby-Wedin i pensionsskandalen i AMF-pension. De flesta av dem har ju olika styrelseuppdrag i olika bolag och statliga instanser. Så när det försvara Wanja Lundby_Wedin försvarar de i själva verket sina egna intressen. Fackföreningsbyråkratins intressen. Intressen som inte är desamma som arbetarklassens intressen.

En räddningens dag var det även för SAAB  som fick andrum av borgenärssammanträdet fram till den 20 maj. Rekonstruktionsprocessen ska saabvara klar i juni och då måste ägarfrågan vara löst. Om allt går som det ska kan SAAB landa på ett eget kaptial på 800 miljoner dollar och positivt kassaflöde redan 2011.

Allra gladast idag var dock och förmodligen Annika Östberg som äntligen verkar kunna åka hem till Sverige för att avtjäna sitt fänglesestraff. Precis som hon inte redan skulle ha gjort det, men det är förstås en förutsättning för utväxlingen.

 

jacobzuma1Glad är också Jacob Zuma vars åtal lades på grund av politisk inblandning av Thabo Mbeki. Jag kan inte säga annat än att jag är mycket bekymrad över utvecklingen i Sydafrika. Zuma framstår som en kanalj som mycket väl kan uvecklas i linje med andra afrikanska populister såsom Mugabe.

 

Andra bloggar intressant om: Italien, jordbävning, skalv, kontinental plattor, LO, Wanja Lundby Wedin, Mona Sahlin, Annika Östberg, Jacob Zuma, Nyheter, SAAB, Sydafrika

Annonser

5 kommentarer

 1. Ture Ingestad, min bror · april 6, 2009

  Nu skall vi vara seriösa här, och hålla huvet varmt och hjärtat kallt men vice versa såsom Valfrid PJ Linderman i Svenska Dagens Aftonpress har anmodat. Mona Sahlin visar ledarskap och kanske inte det. Wanja Lundby-Wedin sitter kvar i god och tveksam samarbetsinriktad saltsjö bad och anda. Landet behöver en samlande regering. God svensk tiger. Sätter människan i centrum. Politik, det är att välja, det. Ät Wallenbergare!

 2. Thomas Carlsson · april 7, 2009

  Socialdemokratiska Partiet är de som i verkligheten har total kontroll över LO, inte LOs medlemmar, och partitoppen inklusive LOtoppen är genomsyrad av vänskapskorruption där de skyddar varandra och ger varandra lönsamma uppdrag, o eftersom det inte är politiskt korrekt att avskeda en kvinna idag, ni har ju alla sett och hört hur drevkvinnorna höjt rösten mot alla som vågar kritisera Vanja, så var det omöjligt för de socialdemokratiskt styrda fackförbundspamparna att avskeda Vanja. Vanja har INTE förtroende från en majoritet av LOs medlemmar men detta är som sagt irrelevant för det är ju inte medlemmarna som bestämmer i LO utan det är ju det socialdemokratiska Partiet som styr LO.
  Vanja och hennes socialdemokratiska propagandaorganisation LO gav partiledarposten till Mona trots att Monas personliga skandaler o uttagna ”förskott” på lönen gjort henne politiskt död, o nu betalar Mona tillbaka genom att indirekt beordra LO att behålla Vanja som ordförande.
  Eftersom Vanja, liksom Mona, är kvinna så är det idag omöjligt att avskeda henne för det finns idag inget mer politiskt inkorrekt än att avskeda en kvinna. Vanja har grovt svikit LOs mest grundläggande värderingar när hon själv i AMFs styrelse agerat på precis det sätt som hon och LO kritiserat giriga kapitalister i företagsstyrelser för. Både Vanja och Mona är i praktiken omöjliga att avskeda just på grund av att de har politiskt korrekt kön.

 3. Ping: Borgarna gjorde -High Five- när Wanja blev kvar | Jinges web och fotoblogg
 4. Ping: Sossarnas avsaknad av politik | Svensson
 5. Ping: Trottens Betraktelser » Sossarnas dödslängtan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s