Min Analys av (S)ituationen

Idag kom ytterligare en för socialdemokratin alarmerande opinionsundersökning. Förtroendet för Mona Sahlin påvisas vara redkordlågt, endast 27% säger sig ha stort förtroende för henne, samtidigt stiger Reinfeldt mot nya höjder.

Ett inte obetydligt antal debattörer har hävdat att Socialdemokraternas kräftgång skulle bero på samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet. För att ta det stolligast inlägget – läs här, som inte nog med att skylla på samarbetspartierna lägger den stora skuldbörden på miljöpartiet, det parti som faktiskt går framåt och vars språkrör har det näst största förtroendet bland folk. Dessutom har miljöpartiet ett stort antal sympatisörer i form av männsikors andrahandsval.

Det är riktigt att Sahlins bekymmer började med turerna kring oppostionspartiernas samarbetsformer, men det handlade aldrig om dessa partier i sig utan om hur det uppfattades att hon som ledare hanterad situationen. Harald Ullman gör en likaledes felaktiga analys på Newsmill.

Självfallet finns det inte en förklaring till ett sådant här dramatiskt skeende ut är en situation framsprungen ur ett antal faktorer.

1. Det mänskliga psyket och opinionen i en befolkning består av ett antal skikt som skiljer sig åt i rörlighet. De djupaste skikten leder för långt att kommentera men handlar om medelklassens ökade betydelse, rörelsen mot mitten och en ökande materialism. Vad som mer uppenbart kan konstateras är att S faktiskt förlorade valet för inte så länge sedan. Tröttheten av 12 års S-styre lever kvar. S osannolika uppgång i början av mandatperioden får goranperssonhänföras till ytskiktet och ses en ryggradsreflex från de breda massorna och en reaktion på de snabbar förändringsprojekt som borgarna sjösatte. Folket är i grunden bevarande i sina värderingar.

2.  Socialdemokraternas paradgren har alltid varit hög trovärdighet och regeringsduglighet. Fördelen med detta har varit att det nästan varit omöjligt att slå håll på. Nackdelen att när väl så sker är processen nästan tageerlandersjälvgenererande. Orsaken finns nästan uteslutande i rörelsens egna led och den oförmåga man visat i att backa upp sin partiledare. Att peka på Sahlins samarbete med andra partier eller ställningstagande i enskilda sakfrågor leder fel. Snarare handlar det om en till stora delar konservativ rörelse med oförmåga att inse det nödvändiga i samarbete och uppgörelser. Att Mona är kvinna och att Mona är Mona har förstås också spelat roll. Pressad från alla håll är det lätt att göra misstag, turerna kring vänsterpartiet var ett sådant, kravet på Wanjas avgång ur AMF:s styrelse ett annat. Oavsett hur man analyserar kvarstannar en känsla av S tappat fotfästet.

3. Motståndarens taktiska skicklighet. I nästan varje debattsituation har Reinfeldt/Borg framstått som trovärdiga, lugna och ansvarstagande medan Sahlin/Östros framstått som gnälliga och otydliga. Moderatstrategerna har också gjort en egen offensiv som inneburit ett lyft M relativt S, nämligen attackerna på bankerna och rent allmännt mot den utbredda girigheten. Egentligen tror jag detta har haft den största betydelsen för utvecklingen.

S har satsat allt för mycket på att få regeringen att framstå som inkompetent. Givetvis en given taktik mot bakgrund av det jag skrev ovan. Fast då måste man vinna och när det inte går överge taktiken. Det som ska attackeras värderingarna som ligger till grund för den borgliga politiken illustrerat av deras förslags konsekvenser. Sjukvården i Stockholm borde stå högre på dagordningen än till exempel strukturella frågor som ungdomsarbetslöheten där sambanden är svårare pedagogiskt förklara.

4. Skandalerna. Givet de ramverk som skisserats ovan fick ”skandalen” kring LO och Lundby-Wedin maximal skadeverkan. Medier och bloggare letar med vampyrlampa och lykta efter fler bevis på arbetarrörelsens förfall. Den som söker skola finna…Borgare känner bloddoften och vänsterradikalister vädrar morgon luft

 

Bloggat: Jonas Morian, Kulturbloggen , Röda Malmö, Signerat Kjellberg, Röda Raketer, Fredrik Axelsson, Bengt Silverstrand, jinge

Andra bloggar intressant om: Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Opinion, Media, Politik, Moderaterna, miljöpartiet,

Media: DN, SvD, Aftonbladet

5 kommentarer

 1. KAS · april 9, 2009

  Stolligaste?

  ”läs här, som inte nog med att skylla på samarbetspartierna lägger den stora skuldbörden på miljöpartiet”

  Inte någon stans har jag lagt skulden på miljöpartiet … jag skriver att nedgången började i och med samarbetet … det gör och du … Att miljöpartiet går framåt bevisar inte att socialdemokrtins marginalväljare inte överger socialdemokratin på grund av samarbetet.

  Däremot är det helt stolligt av dig att hänvisa till att Mona är en kvinna och att det skulle vara en bidragande orsak.

  Jag tror som du att nedgången beror på en mängd faktorer … och du nämner många av dom i denna bloggpost … men att det skulle bero på vad en viss partiledare har mellan benen det får du allt stå där ensam och tycka.

  KAS

 2. joakimhorsing · april 9, 2009

  ”Däremot är det helt stolligt av dig att hänvisa till att Mona är en kvinna och att det skulle vara en bidragande orsak. ”

  Så du tror att vi lever i ett fullständigt jämställt samhälle där kön är något helt ovidkommande?

  (Jag inser först nu att det går att tolka som att jag uttrycker en åsikt om kvinnor – vilket jag givetvis inte gör!)

 3. Emil · april 9, 2009

  Det basta for landet ar att ha en regering och en kunnig opposition som kontrollerar den.
  Oppositionen skall komma med egna forslag nar de anser regeringen gor fel och kritisera de av regeringens forslag de anser felaktiga. Detta system ar helt satt ur spel da ledaren for oppositionen inte ar vuxen sin uppgift.
  Dagen situation ar att oppositionen leds av en inkompetent nolla som tror att hennes uppgift ar att opponera sig och obstruera allt regeringen gor aven nar den genomfor Socialdemokraternas forslag
  Alliansens goda opponionssiffror beror pa att inget vettigt alternativ finns med Mona Sahlin som partiledare och nar S partiledning inte inser att detta ar det stora felet kommer Alliansens framgang att fortsatta. Dom tror att kritiken mot Mona Sahlin kommer fran Alliansen men varfor skulle dom kritisera henne som ar garantin for deras vinst i nasta val?
  Det enda sattet for vanstern att bli ett alternativ i valet ar att gora sig av med Mona Sahlin.
  Att hon ar avskydd av stora delar av det egna partiet framgar av opponionssiffrorna som rasar och dom rostar inte pa S sa lange hon ar ledare utan vander sig till VP och manga till sofflocket. Med storsta partiet decimerat av det skalet finns inte en chans i valet for Socialdemokraterna sa lange Mona Sahlin ar ledare..

 4. Emil · april 9, 2009

  Lo och Socialdemokratiska partiet handlar pa samma satt.
  Bade Wanja och Mona Sahlin har starkt stod av hyllningskoren runt dem som for Wanja bestar av Lo-politrucker och hogt avlonade funktionarer och for Mona Sahlin av en partiledning ocksa bestaende av valavlonade politrucker dar ingen vill riskera att forlora sina positioner.
  Missfortroendet for bada ar massivt bland medlemmar och S-sympatisorer vilket alla enkater och opponionsmatningar tydligt bevisar.
  Ledningarna i dessa bada organisationer har till uppgift att representera medlemmarna som ar postiva och lojala mot respektive organisation men patvingats ledare de ej vill ha.
  Sa sker ej utan ledningarnas delegater har sin egen agenda och da kritiserar man inte chefen om man darmed riskerar egna fordelar.
  Men det kommer val ,forst till EU och nasta ar till Riksdagen nar medlemmarna kan gora sina roster horda och da hjalper det inte om en handfull jasagande politrucker i ledningen har annan uppfattning, de har ocksa bara en rost var.

 5. Ping: “Jag räknar med att förtroendet är naggat i kanten” « Johan Frick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s