Krona och Börs påverkar inte arbetslösheten

Börsen har gått stadigt uppåt senaste tiden och då till och med tagit sig ett och annat glädjeskutt. Även kronans värde har successivt förstärkts för att sluta veckan rekordstarkt.krona

Visserligen säger man i Aftonbladet att plånboken inte kommer att påverkas så mycket och att hushållen kommer att få det tuffare framöver i och med arbetslösheten. Men den Poll som man kör i anslutning till artikeln handlar om när läsarna tror att lågkonjunkturen vänder.

Risken är förstås att man omedvetet gör en koppling mellan finansmarknad och syselsättning.

Egentligen kan man inte säga att kronan förstärks snarare handlar det om en korrigering från löjligt låga nivåer. Förklaringen är förstås den gångna krisen på finansmarknaden. Att börsen stiger beror enkelt uttryckt på att företagen sparkar folk.

Även regeringen rycks nu med av optimismens vågsvall och spår högre tillväxt och starkare offentliga finanser. Eftersom de värsta effekterna av lågkonjunkturen inte ens hunnit in i stugorna riskerar dessa olika bilder skapa en smula förvirring.

Jag tror att en viss krismedvetenhet alltjämt är ett sunt förhållningssätt och rimar bättre med de besparingar/skattehöjningar som sannolikt behöver göras i många kommuner och landsting framöver.

Andra bloggar intressant om: ekonomi, kronan, börsen, lågkonjunkturen, regeringen, politik

Bloggar: Hobabs Place, Tobias Strandh, Aurora

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s