Reinfeldts Tal – bloggarnas responser

Statsminister Reinfeldt har hållit sitt sommartal. Enlig Svd var några av ingredienserna följande:

 • Ett stöd till den svenska trupperna i Afganistan.
 • Ytterligare skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.
 • Kritik av oppositionens ”oansvariga” ekonomiska politik
 • Kritik av S samarbetspartners regeringsovana

Det är förstås punkt två som skapat reaktioner bland svenska bloggare. Något kort om afganistantrupperna. Situation i Afganistan, inte minst nu i samband med valet är synnerligen allvarligt. Behovet av fredsbevarande trupp där känns svårt att bestrida. Samtidigt måste man naturligtvis granska olika länders insatser med kritiska ögon. En sådan sak är om just Sveriges insatser i Afganistan är kostnadseffektiv eller om våra resurser kan användas bättre. Om inte så kanske vi ändå borde ha den kapaciteten. Min gissning är att vi gör ett gott jobb till ett kanske något högt pris, men att det är värt det som europas militära styrkor är organiserade idag, nationellt. Märker att jag lämnar en mängd frågor obesvarade. Får återkomma i ett separat inlägg. Bloggen Göran Pettersson kommenterar denna del av talet här

Skattesänkningarna

Vad det handlar om är ett fjärde steg i jobbavdragspolitiken. Enligt Svd räknar Reinfeldt med att denna åtgärd ökar sysselsättningen med 3000 personer på kort sikt och med 10 000 personer på lång sikt. Kalaset skulle kosta cirka 10 miljarder.

Bloggen Rättvisskatt NU undrar retoriskt vem som ska betala och svarar pensionärer och sjuka. En omvänd Robin Hood politik alltså. Jesper Svensson menar att det är helt rätt men frågar sig om det är strategiskt riktigt att gå fram med det i bistra tider som är och nalkas.Linuz Aggeborn är inne bpå samma tema men menar att risken är att Alliansen för en da Capo. S-buzz tillägger att det faktiskt rör sig om lånade pengar och undrar var jobbpolitiken finns på regeringens agenda. Min gissning är att M menar att skattesänkningarna är en politik för fler jobb…En kritik av detta finner ni på bloggen AlliansFritt Sverige

Kent Persson gör en rätt intressant betraktelse – givet det isolat han tycks befinna sig i. Glad konstaterar han att regeringen kommer att fortsätta sänka skatterna och sänka skatterna, också för pensionärerna och ge pengar till kommunerna och satsa och satsa. Så liksom lyser han upp – hur ska oppositionen kontra mot detta smörgåsbord? Tja kanske med en ekonomisk verklighet som krakelerar för hundratusentals människor.

Bloggen under ytan beskriver detta kärnfullt:

”Satsningen görs samtidigt med en krympande ekonomi, en babyboom, en svininfluensa, ett stort budgetunderskott och en bristande internationell efterfrågan och beräknas ge 10 000 jobb på lång sikt (5-10 år). det ska ses i ljuset av att antalet arbetslösa beräknas nästa år uppgå till 500 000.”

Kanske är det dags att som Peter Andersson deklarera Folket versus Reifeldt!! Bakgrunden är den enkät som TCO har gjort och där 81% av svenksa folket prioriterar välfärd före fler skattesänkningar. SKL har gjort liknande enkäter och fått samma resultat.

Ett mellanspel, läs något som låter som ironi men inte tycks vara det.

Även bloggar på högerkanten kan vara tveksamma till ytterligare jobbavdrag. Bloggen Bjerke Betraktar menar att effekterna på sysselsättningen förmodligen blir små. Istället borde regeringen avskaffa värnskatten, sänka arbetsgivaravgifterna och ge sig på LAS. Mothugg av norah4you som menar det är elementär matematik att jobbavdrag ger fler jobb.

Vi avslutar detta inlägg med ett brev från en tonårsmorsa, tillika hetrovåp och humanist. Hon tackar ödmjukast för de 200 kronorna men avböjer bestämt denna ”muta” och ger ett antal förslag på vad pengarna istället skulle kunna gå till. Väl värt att läsa…skynda dit!

Som ni förstår är detta bara startskottet på en intensiv debatt som kommer att pågå fram till valet 2010. Jag håller idag tillbaka mina egna åsikter en smula, vad jag står i frågan råder det knappast något tvivel om. Analyserna får ni vartefter vi vandrar mot valdagen.

Media: DN

Andra bloggar intressant om: Afganistan, Fredrik Reinfeldt, Alliansen, regeringen,politik, ekonomi, jobbavdrag, skattesänkningar, valet 2010, bloggar

Annonser

9 kommentarer

 1. Tobias · augusti 23, 2009

  Andra undersokningar har visat att svenska folket tror mer pa sankta skatter an att pengarna skulle ga till valfarden…

  • joakimhorsing · augusti 23, 2009

   Det är säkert korrekt. Jag tror generellt att man måste vara försiktig med undersökningsresultat som visar att 80& är vänsterpartister. Eller moderater för den delen…

   Hur man formulerar frågorna ger ett visst resultat per automatik.

   En slutsats kan man nog dra och det är att regeringen inte utan vidare kan räkna med folkets stöd för fler skattesänkningar. Som vanligt måste det sättas i en större argumentationskontext.

 2. Seriös skattebetalare · augusti 23, 2009

  Det verkar som att alliansen är för en kraftig montering av det skattefinansierade världsfärdsamhälle som en gång i tiden har varit i världsklass. Det verkar som att regeringen inte inser faktiskt att regeringen är även skattefinansierad som har totalt glömt bort att det skattefinansierade världsfärdsamhälle som en gång i tiden har varit i världsklass och har inget intresse att sträva åter tillbaka till världsklassnivå. Det låter bra för dem som har jobbet kvar i, men de verkar vara totalt blinda för att se sambandet mellan den skatt som leder till pengar som ska finansiera personalernas lön, arbetsmiljö mer mera inom barnomsorgen, hälso – och sjukvården, polisen, skolor på olika nivåer, brandmännen, parkarbetarna, socialarbetarna, domstolarna, den subventionerade priserna hos tandläkaren, bussbiljetten, kommunala bussbiljetten, teatern, museum, kommunala och regionala transportmöjligheter, mjölighet att låna gratis böcker i de olika biblioteken som finns runt om i Sverige med mera. Detta har redan gett negativa effekter som innebär lett till att personal inom världsfärdsamhälle har blivit avskedade på grund av det finns inga pengar till deras löner och det är svårt för dem att hitta nya jobb för att det finns inga kvar för att svenska folket har längre inte råd att finansiera. Hur blir det med de skattefinansierade pensionerna? Min mamma hade rätt att när jag går i pension finns det inga pengar kvar därför måste jag pension spara själv- ska vi ha det så?

  Ska detta sluta till som det är i USA att folk har inte råd med en sjukvårdsförsäkring och göra som en man på nyheterna sade: Jag har inte råd med en sjukvårdsförsäkring, därför har jag inte råd en att söka upp sjukvården för min sår på armen. Han fick sy själv såret med hjälp av en kompis som pluggar till läkare.

  Svenska folket är för naivt och handlingsförlamade som har lett till att de inte drar nytta av sin yttrandefrihet som är deras rättighet som kan innebär konkret att demonstrerar utanför statsministerns och finansministerns kontor och ropa högt att de är emot en kraftig montering av det skattefinansierade världsfärdsamhälle och kräva tillbaka ett världsfärdsamhälle i världsklass.

 3. joakimhorsing · augusti 23, 2009

  MEd fortsatt borgligt styre så kommer det sluta med en självfinansierad välfäfrd via försäkringslösningar. Inget som man erkänner och inget som gamla centerpartister och folkpartister ens skulle drömma om. Men agendan finns där.

 4. Seriös skattebetalare · augusti 23, 2009

  Jag röstade inte på någon av de etablerade partierna, utan kommer att även nästa riksdagsval välja någon av de mindre. Jag tycker folk är för naiva och analyserar inte vad de verkligen säger i syfte för att verkligen förstå. Detta är ingen nytt fenomen för att det var faktiskt moderaterna som styrde landet in i ekonomiskt kris och ned montering av världfärden på 1990 – talet. Jag har faktiskt genom levt det inom sjukvården som undersköterska under 1990- talet och Sverige hann att läka de sår de skapade innan de kom med nya som kan skapa ännu stora hål i folks plånböcker tros skattereduceringar.

 5. Wilhelm Svenselius · augusti 25, 2009

  Tack för länken! Haha, det är nog första gången någon har missuppfattat något jag skrev som ironi. Törs jag fråga exakt vilken del av mitt inlägg som var så out there att du inte trodde jag menade allvar?

  URLen igen: http://w2k.fz.se/blog/?p=878

 6. joakimhorsing · augusti 25, 2009

  Jag förstod att det inte var ironi, men du skriver med en ton som ligger nära ironin. Fast ska erkännas när jag läser ditt inlägg igen känns det inte lika klockrent längre.

 7. Wilhelm Svenselius · augusti 25, 2009

  Läste igenom mitt eget inlägg nu, det enda som jag tycker kan väcka lite ironi-vibbar är den här biten, om skattesänkningar:

  ”Detta är naturligtvis strålande – inget ger mer äkta frihet och välfärd än mer pengar att leva för”

  Jag gissar att någon som är lagd åt vänster kan missta detta för ironi eftersom det i vänsterns retorik heter att sänkta skatter innebär en nedmontering av välfärden. Vilket stämmer endast om man tror att den statligt ägda välfärden är den enda som finns.

  Jag menar istället att om man ger folk mer pengar att leva för kan var och en välja sin egen välfärd (dvs privat sjukvård, skola osv), vilket ger en högre kvalitet och valfrihet för den enskilde än om man bara har den offentliga, ”one-size-fits-all-välfärden” att tillgå. Men det är en annan diskussion.

 8. joakimhorsing · augusti 25, 2009

  Japp, jag tror du har rätt i detta! Ironi läses utifrån den kontext man befinner sig i och jag är onekligen ppå vänsterkanten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s