Svininfluensa i Bloggosfären

Börjar min undersökning den första maj, redan dagen innan har dock jinge konstaterat att svinpest är lättare att skriva än svininfluensa…

MAJ

Bloggen Kattkorgen konstaterar att Svininfluensan eller H1N1 är superhett, i all fall som nyhetsämne och inom den trafikinriktade bloggosfären. Han länkar vidare till en amerikansk blogg som visar hur marknaden tidigt låg i startgroparna för att sko sig på influensans nyhetsvärde.

Mitt i steget i steget gör analysen att det fruktan självt som vi har anledning att frukta mest. Dick Erixon går till attack mot ett S-förslag om statlig vaccinfabrik. Svensson bloggar om virusets uppkomst i de internationella storföretagens köttindustri. Ger vi grisarna homosapiensinfluensa förresten?

Sig Britt Ahl satt i vårskymningen och såg på ett Agenda dedikerat H1N1 och ser att socialministern mislyckats med ”tätningen” mellan myndigheterna; SoS och Smittskyddsintitutet ägnade sig snarare åt ”trätning”.

Ingen svininfluensa i Phuket än…

15 maj klassas H1N1 som allmänfarligt vilket gillas av Ailas Livstilstwitter som tror att man inte ska underskatta allvaret.

JUNI

11 juni: Röda Malmö sätter influensan i perspektiv samtidigt som WHO uppgraderar viruset till en pandemi:

”Ett större problem i världen är fattigdomen. Fattigdomen är världens mest dödande sjukdom. Miljoner människor i utvecklingsländerna dör årligen i vanliga smittosamma sjukdomar som skulle vara möjliga att förebygga och behandla. De fem mest dödliga smittosamma sjukdomarna i utvecklingsländerna är aids, malaria, tuberkulos, diarrésjukdomar samt infektioner i andningsvägarna, speciellt lunginflammation”

Någon vecka senare drar diskussionen om massvaccinering igång på allvar. Loke undrar om det är så klokt när uppgifter om ett muterat virus på södra halvklotet inkommer. Hinner vi få fram ett nytt vaccin till en andra eventuellt aggressivare form senare i höst?

Jorgenmodin rapporterat att nu är en miljon smittade i USA. Åsiktskanonen meddelar att ett fall av svininfluensa i Danmark tycks vara resistent mot tamiflu.

JULI

Oron tilltar en smula och Madonnan vill helst sätta en spruta i alla sina nära och kära. En person i Israel riktigt sjuk. Gabriel tycker att likheterna med spanska sjukan är riktigt ruggig och propagerar för snabb massvaccinering, helts innan skolorna drar igång. Är det helt jävla kört nu undrar Röda Malmö? Tja, enligt Nostradamus skulle ett luftburet virus passa perfekt för att knocka en tredje del av mänskligheten – men whatthefuck – tänk positivt!

ÄR det så här allvarligt frågar sig Annarkia eller är det bara nyhetstorka? Förmodligen bara ännu en domedagsprofetia som aldrig slår in, men bäst att vaccinera sig…men hur är det med biverkningar och vet man tillräckligt när det tas fram i sådan hast? Givetvis ska vi ta chansen att förebygga en dödlig sjukdom när vi har denna historiska möjlighet resonerar Utsikt från höjden och panik är värre än pandemin.

Okej vem ska betala då – det offentliga eller den egna plånboken? Är den relevanta jämförelsen en karensdag? Gunilla Svantorp menar att landstingen inte kan klara detta själva i all fall – staten bör gå in och betala influensakalaset.

Sedan drog en diskussion igång om kostnaden…ja varför är vaccinet så dyrt och vem är det som skor sig på detta? Alltid är det ju någon.

Sedan är det ju det här med prioriterade gupper. Rimligt att utgå från riskfaktorer men vitala samhällsfunktioner har också diskuterats.

Allt mer information ackumuleras och krisinformation.se får en fyllig h1n1 flik. Personen bakom fliken föklarar att hon istället för vaccin tänker undvika att bli smittad. Detta inluderar mantrat OHM AH OUM. Emellanåt piggas vi upp av lite svart engelsk humor. Men ok, hur vet man då att man har svininfluensa och inte en gammal vanlig standard influensa?

AUGUSTI

Åter höjs krav på lite perspektiv, jämför dödstalen med till exempel malaria! Kulturbloggen påpekar att föra året dog det 100.00 i USA pågrund av felmedicinering, att jämföra med 700 i h1n1.Svininfluensan är inte allvarligare än en vanlig sådan menar S.A.S Dux et Princeps och citerar Annika Linde. Tonårsmorsan är dock helt däckad.

Själva vaccineringen måste ju även ställas mot smärtan att ta sprutan tycker Karin Engdahl. Och som vanligt ställer sig somliga rent allmänt skeptiska mot att trycka i sig främmande substanser.

Den 22 augusti gör aftonbladet en opinionsundersökning och blott 38% säger sig komma vaccinera sig. DN har en artikel om lille Vincent som föds kärnfrisk av sin svininfluensa betyngda moder. Oron verkar avta. Samtidigt kommer resultat som visar att vaccinet verkar sakna biverkningar.

Inlänningen fascineras av rekommendationen att tvätta händerna efter toabesök – är inte det självklart?

ECMO har blivit en teknik på var mans läppar sedan ett par svininfluensafall krävt dylika makapärer. Kommer vårdplatserna att räcka undrar Nonsens, garrar och allt därimellan. Ett annat problem som uppdagas är att EU byråkratin inte verkar kunna godkänna vaccinet tillräckligt snabbt.

Månaden avslutas med ett första bekräftat svensk dödsfall på grund av svininfluensa.

Så är vi då inne i närtid och denna exposé avslutas. Eventuellt återkommer jag med några egna synpunkter, men som ni förstår så finns det en hel del andra som redan ägnar sig åt detta.

Media: SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, AB, AB, GP,GP,GP

Andra bloggar intressant om: svininfluensan, bloggar, bloggosfären

3 kommentarer

 1. madonnan · september 5, 2009

  Det var intressant att läsa, men visst är perspektiv viktigt!
  Här får man det onekligen 🙂

  Trevlig helg!

 2. Helen · september 5, 2009

  Det är inte bara vi människor som får influensa, även våra kära fyrfotavänner drabbas!

  Som tur är finns det vaccin till dem också!

  http://video.msn.com/video.aspx?mkt=sv-SE&vid=21a42fb6-7284-4473-bb52-1e904b2f3659

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s