Ok, puh, vi har problem – borgarna är populära rackare

Tja, så tonar i alla fall bilden i massmedia fram idag. Socialdemokraterna i Stockholm är ett tjugoprocentparti, Reinfeldt har hög förtroende som statsminister även hos sina politiska motståndre, Sahlin har det kämpigt.

Min analys har ju varit klar sedan tidigare men sammanfattningsvis:

1. Reinfeldt och Borg har framgångsrikt skapat ett förtroende som ”regeringsdugliga”, ett kaptial som tidigare tillhört S.

2. S har fått se sin naturliga väljarbas i ”arbetarklassen” stadigt krympa. 

3. Väljarna är mer privatekonomiskt och sakpolitiskt inriktade. 

Vad är då lösningen för de rödgröna?

 • Jag tror det är utsiktslöst att försöka beröva Reinfeldts sin statsmannamässighet eller angripa Borgs ekonomiska ansvarsfullhet. Östros måste sluta munhuggas med Borg – det gör bara saken värre.
 • Vi måste hitta vår rödgröna väljarbas i en värdegemenskap som vill satsa på det gemensamma samhällsbygget och vägrar lämna någon i sticket, inte ens på bekostnad av den egna plånboken. Vi måste peka på hur borgarna gjort sitt bästa för att demolera detta samhällsbygge.
 • Vi måste peka på vinster i välfärd och livskvaltitet snarare än nettoinkomsten för individen. Satt i ett vidgat privatekonomiskt sammanhang.
 • De rödgröna måste komma överens om i stort sett alla väsentliga sakpolitiska frågor. Väjarna kommer att gör mer och mer välövervägda val – de kommer att kolla…Förbifart Stockholm är inget undantag. Inte heller svensk trupp i Afganistan.
 • Vi måste tänka långsiktigt och bygga underifrån. Vinner vi inte 2010 så måste vi göra det 2014.
 • De fyra socialdemokraterna som skrev en DN debattartikel om vad som måste göras för att S ska nå framgång i Stockholm har givetvis en poäng i att vi måste hitta ett tilltal för dem som har relativt höglön men med höga levnadsomkostnader. Hur ser vi på storstaden som fenomen och den särskilda problematik som där råder? Jag får återkomma till det.

Min övertygelse är att det är möjligt att skapa en politik som bygger på solidaritet och rättvisa och som kan leda ända in i Rosenbad. Allt annat vore rent ut sagt outhärdligt.

Bloggat: Lasses blogg,Magnus Andersson,Munkhammar, Lotta Edholm, Edvin Ala(m), Peace, Love and Capitalism, Karl Malmkvist, Dick Erixon, Christian Karlsson, Nyhetsportalen, Jonas Morian

Media: AB, DN, DN, AB, DN, , Expressen, GP, Expressen

Andra bloggar intressant om: de rödgröna, rödgrönt samarbete, socialdemokraterna, Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, opinion, politik, valet 2010

Annonser

7 kommentarer

 1. Johannes · september 7, 2009

  Borgarna gör ett dåligt jobb. men Sossarna skulle göra det sämre. det är sanningen. Men tar S bort Sahlin, så är de vinnare igen

 2. Mattias · september 7, 2009

  Sossarnas problem är väl att den socialistiska politiken grundats på att man inte skall förstatliga ägandet utan förstatliga människors inkomster genom att beskatta bort så mycket av lönen som möjligt.

  Högskattepolitiken har successivt blivit ett mål i sig, inte ett medel för att skapa välfärd åt alla. Samtidigt har den gamla retoriken bevarats – men det blir en allt tydligare brist på verklighetsförankring eftersom de allt högre skatterna inte direkt get en parallell förbättring av skolor, vård, ordning och reda i samhället och annat väljare verkar vilja ha.
  Istället är det en offantlig administration vi fått för pengarna.

 3. GustavAnder · september 7, 2009

  Är det inte så att Mp satsat på fel häst ?
  Jag anser det hade varit bättre för landet, medborgarna OCH Mp om de hade valt att samarbeta med alliansen,
  är verkligen MP så socialistiskt som deras språkrör utger det för ??

 4. Kryckan · september 7, 2009

  Jag röstar inte på ditt parti, men oj vad rätt du har i dina förslag. Om någon behagade lyssna så skulle ni kliva upp i antal röster. Tyvärr, så är nog Östros och gänget inte modiga nog att ta ett eget ansvar.

 5. FredrikN · september 7, 2009

  Hur ska mittenväljarna vinnas med kommunister som framtida ministrar?

  För mig som är gammalmoderat är det likgiltigt vilket socialistiskt block som vinner.

 6. Nicklas Eriksson · september 8, 2009

  ”För mig som är gammalmoderat är det likgiltigt vilket socialistiskt block som vinner.”

  Tur att det finns några gammelmoderater kvar så att man har något att skratta åt.

  Vad i något av blockens politik kan du med något som ens avlägset påminner om sanning kalla för socialistiskt?

 7. Ping: Plump eldgivning och undflyende försvar i Korseld « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s