Ungt rödgrönt manifest

Idag på NewsMill publicerar företrädare för Grön Ungdom, Ung Vänster och SSU ett manifest för ökad sysselsättning bland ungdomar.

————————————————————————————–

M A N I F E S T O

•Inför en genomgripande subventionering av lönekostnaden under det första året för arbetsgivare som tillsvidareanställer långtidsarbetslösa ungdomar.

 •Inför ett utbildningsvikariat där unga får chansen att jobba medan äldre vidareutbildar sig.

•Investera i den svenska infrastrukturen: rusta upp miljonprogrammen och bygg ut järnvägen. Det vore en investering för både jobb, välfärd och klimat.

 •Satsa minst de 45 miljarder i finanspolitiska åtgärder som Konjunkturinstitutet rekommenderar för att dämpa krisens effekter och minska antalet uppsägningar.

•Satsa på utbildning. Investera i ett brett utbildningspaket med fler platser i högskolan, KY-utbildningar och komvux. Höj studiemedlen så att fler kan och vågar studera.

——————————————————————————————

Jag tycker att samtliga dessa punkter pekar på de utvecklingslinjer som måste stakas ut för att sveriges ungdomar ska ha en chans den närmaste tiden och på längre sikt.

I grunden måste Sverige stärka sin konkurrenskraft inom vissa nyckelområden framför allt miljöteknik och miljösystem. Annars är det inte möjligt att våga göra övriga investeringar. Forskning är givetvis en förutsättning men även en flexibel arbetsmarknad där manifestet pekar på vidarutbildning och att ge ungdomar arbetslivserfarenhet. Egentligen samma modell som friåret.

De finanspolitiska åtgärderna är de kortsiktigt viktigaste och handlar om att ge pengar till kommuner och landsting för att undvika varsel där unga drabbas särskilt hårt.

Subventionering av lönekostnaden kan vara bra att sätta in under en period, men får inte snedvrida konkurrensen om arbete allt för mycket. Ungdomar ska ha jobb, visst, men inte istället för andra grupper.

Bloggat: Maria Ferm, Fredrik Axelsson, Rasmus Lenefors

Andra bloggar intressant om: de rödgröna, Ungdomspolitiskt manifest, ungdomsarbetslöshet, arbetsmarknad, politik, ungdomar

Subv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s