Oj, Oj, Oj vilket rån!

Hörde om rånet i nyheterna i morse och sedan kommenterat av Alex Schulman i Äntligen Morgon på Mixmegapol. Alex uttryckte beundran för det skickligt genomförda rånet. En kollega sa ungefär detsamma. Tydligen kittlar det perfekta brottet ett skikt i det mänskliga psyket som inte vill inordna sig det civilisatoriska projektet.

Givetvis orsakar ett sådant här spektakulärt rån en våg av reaktioner och spekulationer. Polispatrullen blog ropar till exempel på hårdare straff när ett stort rånbyte är involverat.

Jinge spekulerar i om det möjligtvis kan ha varit ett insiderjobb från början till slut. Företaget som blev utsatt är ett av världens största vaktbolag som inrymmer ett stort antal högst välutbildade legosoldater för vilka frestelsen kan ha blivit för stor.Kriminologen Sven Granath menar att gärningsmännen förmodligen är en liga bestående av före detta idrottsmän eller militärer tungt belastade av tidigare kriminalitet. Motivet skulle vara viljan till status genom pengar.

Lasse Wierup menar att rånet begicks av yrkeskriminella med stor kassa och en vilja att glänsa. Och även han pekar på att det troligtvis fanns en insiderkontakt.

Wierup poängterar också  att man inte behöver söka sig utomlands för att hitta kompetensen att genomföra välplanerade råd. Att den organsiserade brottsligheten i Sverige blir mer strategisk i sin karaktär kunde vi se prov på i Göteborg hösten 2007 då ett antal helikoptar förstördes i preventivt syfte.

Det är väl bara att hoppas att det är frågan om en kupp i statusens och stålarnas syfte – champangekorkar och rövarhistorier och inte en investering för ytterligare brottslighet. I så fall kommer de ju också förr eller senare åka dit.

Bloggat: donnalita,

Media: Svd, DN

Andra bloggar intressant om: värderånet, Västberga, rånet, organiserad brottslighet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s