Centern och Opinionen

I fredags kom en synnerligen häpnadsväckande opinionsundersökning, till och för att vara från Demoskop. Tre partier får lämna riksdagen och ett tågar in.  S och M konsoliderar sina positioner som stora motpoler och MP befäster sin ställning som ett stort 10% parti. Så här ser sifforna från Demoskop ut:

  • Socialdemokraterna 37,1 +2,3
  • Vänsterpartiet 3,8 —2,1
  • Moderaterna 27,4 +2,1
  • Miljöpartiet 10,3 +0,6
  • Folkpartiet 7,4 —1,5
  • Kristdemokraterna 3,9 —0,6
  • Centerpartiet 3,1 —2,5
  • Sverigedemokraterna 5,0 +1,5
  • Övriga partier 2,0 +0,2

Som påpekats i media är det mest frapperande Centerpartiets stora tapp. Andreas Carlgrens tappra försök att fullständigt eliminera centerns miljöprofil till trots, så är det nog ändå Maud Olofssons bristande insatser kring SAAB som är det vägande skälet till att partiet nu halveras. Överlag har hennes framträdande på senare tid präglats av en slags slarvighet, turerna kring Vattenfall och debatten med Jimmie Åkesson är två exempel.  Jenny Madenstam, statsvetare vid Stockholms universitet menar att hon framstått som lite smågnällig på sista tiden.

Centern är i grunden ett folkrörelseparti vars ideologiska kompass hämtas ur de egna ledens djup. När en sådan rörelse är av gammalt datum är det lätt hänt att kompassnålen inte längre hittar sitt magnetiska norr. Det finns intressant värden i Centerpartiet som rör lokal demokrati och politiskt fotarbete, men det räcker liksom inte när själva rörelsen krymper. Opinionen kräver att ett parti svarar mot dagens och framtidens frågeställningar utifrån en ideologiskt stringent bas av idéer och föreställningar. Inget parti lever upp till detta till 100% och olika partier är starka i olika led. Miljöpartiet till exempel klarar sig bra genom att ställa de mest relevanta framtidsfrågorna utan att förd en skull ha en solklar ideologisk bas. Frågan är om Centern lever upp till något krav eller som Tommy helt frankt uttrycker det – Behövs Centerpartiet?

Anders Edwardsson uppmärksammar den generella aspekt av Demoskop undersökningen,  att diskrepansen mellan stora och små partier växer. Jag har vid flertalet tillfällen uttryckt en oro för detta och menat att småpartierna borde hitta en gemensam strategi för att råda bot på i alla fall det massmediala problemet.

Bloggat: Världens eko, Johdan,Hådén, Morian, Alltid rött,Högberg,Germund, Engström, In your face, Sörliden, Lasses blogg, Hippie Tanten, Adventskalendern, Val, Korkeken, Scaber Nestor, Piprök, Martin Moberg, Framtidsmannen, Blå Borgen

Andra bloggar intressant om: Centerpartiet, opinion, politik, politiska partier, miljöpartiet, folkrörelser, valet 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s