Baklänges genomgång av Partiledardebatten

Ägnar kvällen åt att se på partiledardebatten via SVT play där det sista inlägget med Peter Eriksson kommer först. Ett inte helt dåligt sätt att prioritera vill jag för övrigt mena…

Ibland blir jag så trött på den eviga retoriken om att avkräva besked. Reinfeldt kör detta som sitt nummer i repliken med Eriksson. Genomskinligt spel för gallerierna med tanke på att han själv befunnit sig i  exakt samma situation när de borgliga sydde ihop sin allians. Och ingen tror väl på fullt allvar att de rödgröna INTE kommer att presentera en skugga till vårproppen…eller?

Har bäst politik så klart

Tyvärr faller Eriksson i fällan och kontrar inte med ett ideologiskt resonemang. På Reinfeldt svada om MP skatter på energi och bränslen – varför inte helt enkelt säga ”Reinfeldt har du inte förstått magnituden av klimatkrisen? Att vi måste ställa om samhället och att vi måste börja NU!?”  Repliken med Maud visar bara åter igen att hon behärskar konsten att prata fort och osammanhängande.

Peter Eriksson höll för övrigt ett klart godkänt anförande där han tryckte på de rätta ideologiska knapparna; klimat, integritet, frihet och solidaritet.

Lars Ohly höll ett visserligen väl sammanfogat anförande med en entusiastisk inledning men kändes efter ett tag lite sömnigt och långt. Björklund passade på att profilera sin kärnkraftspolitik i repliken. Ohly och

En vacker bild enligt Fp

Björklund delar antagandet om att vi kan ha kvar ett högenergisamhället. Hägglund passar på att slå sig för bröstet för den Vilda Västern situation borgarna skapat i Stockholm och som på ett flagrant sätt låter skattemedel flöda till bemedlade och behovsmässigt lågt prioriterade grupper. Hägglund tycks lyckligt ovetande om den massiva kritik som finns runt om i landet även från borgligt håll. Det är nog bara Filippas make som kan skaka oförstående åt Ohlys resonemang.

Hägglund väljer att fokusera på den ganska tradiga regeringsdugligheten av kontrafaktisk natur – Hade de rödgröna styrt så hade….skattebetalarna ägt en bilfabrik etc. Stora svepande anklagelse ger ett ganska oseriöst intryck. ”Farligt för grunderna i välfärden”…..please. Sahlin väjer att kontra med Apoteksbolaget och talet om ”låna till skattesänkningar”. Hägglund är ganska rolig och duktig i replikerna –  rent retoriskt. Repliken ned Ohly kanske det med mest stuns i.

Björklund koncentrerar sitt inlägg, inte oväntat, kring skolpolitiken. Åter igen ventileras en gammalmodig syn på kunskap och utbildning.  Sahlin reagerar på Björklunds historiebeskrivning.  Diskussion kring vuxenutbildning. Intressant att notera att Björklunds krav och förväntningar på individen upphör någonstans i gymnasiet…Ohly tar upp jämställdheten och kritiserar regeringen för att skillnader mellan könen ökat. Björklund pekar på jämställdhetsbonus och avdgraget för hushållsnära tjänster. Eriksson väljer att diskutera säkerhetspolitik och den ryska gasledningen.

Maud Olofsson levererar ett trött och tillrättalagt anförande utan några direkt framåtsyftande visioner. Efter ett tag är det direkt jobbigt att lyssna.

Klyftorna ökar

Mona Sahlin lyfter liksom Peter Eriksson på ett bra sätt de rödgrönas visioner. Ideologiskt markerar hon genom bruket av begreppet klyftor och genom att poängtera att syftet med välfärdspolitiken är medborgaren och inte företagen. Kritiken bygger också på regeringens misslyckande kring ekonomi och sysselsättning.

Reinfeldt genomför sitt 5 miljarders test som genererar en debatt om vem som är seriös och vem som inte är det. Testet innebär att kolla vilka budget poster som är över 5 miljarder och enligt Reinfeldt är det blott 3 stycken i S budgeten:

  • inkomstskatterna 17 miljarder
  • ungdomsskatt 10 miljarder
  • a-kassan

Klart att detta är oseriöst.

Björklund åter om sin kärnkraft i repliken. Detta verkar bli folkpartiets viktigaste valfråga.

Reinfeldts tur som ”siste talare”. Visionslöst och påfallande osäkert i sin ton. ”Vi har tagit steg men måste ta ytterligare steg”, återkommer som fras. Ekonomi och budgetstramhet ett huvudnummer – ordning och reda pengar på fredag levererade av en regeringsduglig allians.

I Aftonbladets läsarundersökning vann Reinfeldt debatten, följt av Björklund och Hägglund.

Min bedömning, inte av politiken men ur ett underhållningsperspektiv:

  1. Lars Ohly
  2. Göran Hägglund
  3. Peter Eriksson 
  4. Lars Björklund
  5. Mona Sahlin
  6. Fredrik Reinfeldt
  7. Maud Olofsson

Media: SvD

Bloggat: Motpol, In Your Face, Whats up, Elmertoft, Veronica Palm, Tullgren, Feel in the blogg, Emilias Tankerum, Högberg, Liberalt Uppror, Röda Malmö

Andra bloggar intressant om: Peter Eriksson, miljöpartiet, partiledardebatten, Reinfeldt, moderaterna, politik, kärnkraft, Mona Sahlin, 5 miljarders testet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s