Reinfeldt vill förbjuda Burka på allmän plats

Att Reinfeldt öppnar upp för ett förbud mot Burka på allmän plats var väl det mest överaskande inslaget i duellen med Sahin i SR P1 idag. Sahlin var dock tydlig med att hon värnar både den individuella friheten att inte tvingas bära klädnader mot sin vilja liksom religionsfriheten att få välja att klä sig som man vill.

Att Reinfeldt öppnar för att lagföra ett förbud mot Burka kan vara ett ideologiskt uttryck för en slags frihetlig konservatism, men troligare ren populism i syfte att desarmera Sverigedemokraterna och vinna väljare.

Frihetlig konservatism är egenhändigt ihopsnickrat av mig. I det här fallet betyder det att man anför argumentet att Burka skulle kunna anses stötande. På samma sätt som det inte är accepterat att springa omkring naken på allmän plats.

Gränsen mellan en legitim uppfattning om vad som är stötande och ren xenofobi är förstås hårfin. För min del tycker jag man ska anse så få saker som möjligt för stötande och succesivt höja tolerans tröskeln. Det är att göra civilisatoriska landvinningar minska inre psykologiska spänningar i individen. Det är ingen slump att USA där nakenhet upplevs som problematiskt är ett av världens mest översexualiserade samhällena.

UPPDATERING: Reinfeldt kanske springer om Danmark på mållinjen, men saknar brett stöd

Andra bloggar intressant om: burka,slöja, främlingsfientlighet, konservatism, fredrik reinfeldt, mona sahlin, sverigedemokraterna, sexualitet

6 kommentarer

 1. Ping: Det är ett uttryck för kvinnoförtryck « Allahu Akbar
 2. Ping: Partiledardebatten:halvtidsanalys « Joakim Hörsing
 3. Ping: Partiledardebatten: sjukförsäkringen « Joakim Hörsing
 4. Ping: Analys av partiledardebatten « Joakim Hörsing
 5. Ping: I Glashuset – Dagens Papphammar « Nemokrati
 6. Kristen Kvinna · september 8, 2010

  Ta seden ditt du kommer!
  Muslimska kvinnor skall vara tacksamma för att få en skyddad uppväxt i ett tryggt land som Sverige. Tycker de att burka fungerar bra i muslimska länder varför stannar de inte i sina länder? De kanske har följt med till ett kristet land med sina politiskt förföljda föräldrar i ett muslimskt land, då innebär det att man får acceptera normerna i det nya landet.

  Sverige är ändå det mest toleranta landet i världen.

  Tänk er själva om kvinnor med kort kjol eller shorts går på en muslimsk marknad.. hon skulle stenas till döds. Så tvinga inte på oss västerlänningar synen av den förtryckta muslimska kvinna som måste gömma sitt utseende för den muslimske manens animaliska begär.

  Vi har nog med jämställdhets problem så som löneskillnader och ansvar för barn och hem. Så ta av burka när du lämnat hemmet och visa respekt och tacksamhet för det goda livet du erbjuds i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s