Den brutala högerpolitiken

Idag redovisar Aftonbladet hur brutalt de nya sjukskrivningsreglerna slår. AB ger ett antal exempel och för att ta ett:

Murat kan inte svälja, utan måste sondmatas efter flera operationer. Han får vård i hemmet av en sjuksköterska som vidgar hans matstrupe två gånger per dag. Murat som förbrukat sin förlängda sjukpenning får ingen ytterligare sjukpenning eftersom sjukvården inte tar större delen av dagen och han inte bedöms bli sämre av individuellt anpassad arbetslivsintroduktion.

Kulturbloggen ställer den relevanta frågan: Hur har Reinfeldt och Hägglund tänkt sig att en sondmatad person ska kunna jobba? Axén och Rivierés debattartikel och angrepp mot Alexandra är något av det mest hårresande jag läst från en framträdande svensk politiker.

Bortsett angreppet på en medborgare måste det precis som Annarkia skriver anses som desinformation när de skriver:

Nu har vi en stabil och trygg försäkring. Särskild hänsyn tas till de allvarligt sjuka. Och det är moraliskt rätt att hjälpa människor till arbete om de har arbetsförmåga

Sätt nämligen det i samband med direktiven till Försäkringskassan:

I undantagsfall går det att få ytterligare förlängd sjukpenning, så kallad ”förlängd sjukpenning i vissa fall”. Det kräver att man vårdas på sjukhus eller får omfattande vård på annan plats, att man har en kraftigt bristande verklighetsuppfattning eller att man riskeras att allvarligt försämras om man jobbar eller deltar i introduktionen

Det är svårt att inte göra den kopplingen som Lisa Magnusson gör på Aftonbladet:

Det enda positiva med deras jävla ARBETSLINJE är egentligen att vi skulle kunna sjukskriva dem allihopa enligt paragraf 7.7.2: ”Avgörande förlust av verklighetsuppfattningen”.

Avgjort irriterande är Reinfeldt ständiga tjat om de rödgrönas ”fuskuppgörelser”. Är det någon som inte begripit att det handlar om skilda ideologier och syn på människovärdet – inte om att varenda paragraf måste vara färdigskriven innan valet?!

Det är detta som det handlar om:

 • Stupstocken efter 550 dagar avskaffas¨
 • På sikt ska sjukförsäkringen omfatta fler än idag
 • Om behov finns ska de utförsäkrade återförsäkras
 • Tidsgränserna ersätts med avstämningspunkter där behovet av insatser kan regleras
 • Prövningen efter 180 dagar avskaffas redan 2011
 • Ersättningen ska vara 80% under hela sjukdomsperioden
 • Rätt till individuell plan
 • Deltidsstudier och deltidssjukskrivning ska bli möjligt att kombinera
 • Ny rehabiliteringsfond inrättas
 • Och det kallas POLITISK INRIKTNING och poängen är att den FAKTISKT SKILJER sig från den förda högerpolitiken!

  Bloggat: Ofelia, Aurora, Nicklas, lena alun, Catta, Petra, Tommy, Galna Mamman, Karin

  Andra bloggar intressant om: sjukpenning, sjukförsäkringen, regeringen, moderaterna, Gunnar Axén, de rödgröna, valet 2010

  Annonser

  5 kommentarer

  1. Tiberg · januari 29, 2010

   Nejnej, ingen – inte ens Reinfeldt & Co – har sagt att svårt sjuka, som exempelvis måste tvångsmatas, ska jobba! Däremot har Reinfeldt & Co misslyckats med att enkelt kommunicera vad arbetslinjen kontra sjukdom och utförsäkring handlar om.

  2. joakimhorsing · januari 29, 2010

   Självklart uttrycker sig inte de politiska högdjuren på det sättet men det är på så sätt regeringen skriver direktiv till sina myndigheter(FK).

   Genom detta blir arbetslinejn förskräckande tydlig.

   Ingen blir gladare än jag(fel, självklart blir de tusental drabbade det), om de backar och gör om.

   Återstår att se.

   /Joakim

  3. Ping: Ny opinionsundersökning – storm i ett vattenglas « Joakim Hörsing
  4. Ping: Svaret på den värsta debattartikeln i mannaminne « Joakim Hörsing
  5. Charlie · februari 10, 2010

   Är inte det stora problemet med den nygamla sjukförsäkringen som de rödgröna vill införa att den inte fungerar? Att det för många inte lönar sig att arbeta varvid man tjatar lite extra (därför att man har typ 40 timmar + restid som incitament för att inte jobba) på doktorn för att få sin sjukskrivning?

   Jag har en syster som är kvinnospecialist, och hon berättar alltför ofta att hon ser patienter hon nekat sjukskrivning därför att de inte har sjukskrivningsgrundande symptom sitta i samma väntrum väntandes på andra läkare för att kunna tjata till sig sjukskrivning.

   För att sedan fortsätta på familjebanden så har samma systers man en bror vars föredetta (tack gode gud) fru lyckades bli sjukskriven i åtta månader från sitt jobb därför att det gav henne ångest. Egentligen var det så enkelt att hon inte trivdes där, men eftersom man arbetar in ett visst skydd i och med LAS så ville hon inte lämna sitt jobb för att leta efter ett som inte gjorde henne ”sjuk”.

   Ett sjukt system helt enkelt. Och ett sjukt system vi får tillbaka om de rödgröna kommer till makten efter nästa val. För vem skall betala för alla sjukskrivningar, om alla är sjukskrivna? Fler sjukskrivna betyder nämligen högre skatter vilket i sin tur leder till minskat incitament och fler sjukskrivna…

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

  Ansluter till %s