Analys av partiledardebatten

Den första stora partiledardebatten är över och de mesta av de viktiga politiska spörsmålen har diskuterats. Mängden ämnen gjorde att debatten fick spänst men självklart saknades stundvis djup. Skoldebatten blev exceptionellt grund och handlade nästan uteslutande om betyg. Kansek beror det på att Alliansen gjort det till sin allena rådande skolfråga. Lars Ohly poängterade att själva utfrågningen kringskar frågeställningen olyckligt. Istället borde det handlat om hur vi ska rusta nästa generation kunskapsmässigt via skolväsendet. En mycket större fråga än betyg.

Att debatten slutade med den fråga där de rödgröna allra tydligast är oenig gav kanske alliansen en viss fördel när det gäller att lämna ett slutgiltigt avtryck. Lyckligtvis agerade Olofsson rätt hysteriskt och vägde upp den nackdelen en smula.

Ämnet som föregick var ju också ett område där det knakat i alliansen fogar, nämligen vårdnadsbidraget. Kd vill höja bidraget ytterligare och ge mer makt till föräldrarna. Intressant nog finns det en rörelse inom Kd som verkar har tröttnat på Kds totala avsaknad av jämställdhet. Kvinnoförbundet föreslår en extra pappamånad. Jag tror att det i framtiden kommer att vara omöjligt att föra en politik som inte understödjer att män och kvinnor delar på föräldraransvaret.

Det framstår som helt uppenbar att Maud Olofsson är i en totalsvacka. Aftonbladets läsare menar att det är svårt att ta henne på allvar och det är även mitt intryck av hennes insats ikväll. Mona sköter sig allt bättre och de rödgröna agerar samf’ällt som ett team.

Tydligt blev också att allianspartierna inte på något sätt har fler svar än de rödgröna. Och knappast fler än vad de hade vid samma tidpunkt inför föra valet. Det faktum att V, S och MP historiskt enats om 12 statsbudgetar gör talet om regeringsoduglighet från fyrklövern tämligen ihåligt.

På det hela taget var det en jämn debatt som i sig knappast kommer få större betydelse för hur man rösta, men kanske har det väckt någons intresse för politik.

Se även mina inlägg om kärnkraft, burka, ekonomi, sjukförsäkringen, halvtidsanalys

Andra bloggar intressant om; partiledardebatten, valet 2010, politik

Annonser

3 kommentarer

  1. Ping: Partiledardebatten:halvtidsanalys « Joakim Hörsing
  2. Ping: Partiledardebatten: sjukförsäkringen « Joakim Hörsing
  3. georgie · januari 31, 2010

    såg vi samma debatt? tyckte verkligen att om några pratade konkreta åtgärder och program och varför man gör dessa saker och hur det är tänkt att det ska fungera så var det alliansen.

    Luddiga visioner och önsketänkande och fulständigt undvikande av frågor kom från de rödgröna. Dessutom ställde de väldigt få frågor till alliansen. mest svidande kritik. Peter lät arg och hotfull, undrar om det fungerar? dock gav de klart besked till alla under 30 år: IPRED ska avskaffas. det ger flera % enheter til monas gäng.

    Men i ekonomisk politik, utanförskap, sjukförsäkring, arbetslöshet, skatter så slog alliansen knock out på de rödgröna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s