När Patriarkatet når sin yttersta vidrighet

DN rapporterar om att en 16 årig flicka i Turkiet blivit levande begravd. Allt verkar peka på att det är hennes familj som bär ansvaret för detta outsägligt vidriga dåd.

Man brukar kalla det för hedersrelaterat våld – i detta fallet mord.

Vad man inte får glömma är att ”hedern” blott är ett verktyg för att upprätthålla en gammal patriarkal struktur och att det i grunden alltid handlar om mannens vanheder för att inte ha kunnat kontrollera sina kvinnor eller mer precist när dessa mer drastiska former kommer på fråga – kvinnans sexualitet.

Dessa vidriga föreställningar uppträder i alla kulturer men tar sig olika former och uttryck. I Sverige finns det till exempel sekter som Jehovas Vittnen, vars metod går ut på att ”psykologiskt döda” genom uteslutning inte bara från församlingen utan också från hela familjen.

Bloggat: De tre demokraterna, Angie Roger

Media: Expressen

Andra bloggar intressant om: hedersmord, hedersrelaterat våld, patriarkatet, jehovas vittnen

Annonser

20 kommentarer

 1. Johan · februari 4, 2010

  Man måste nog var synnerligen blåst om man seriöst jämför tossiga kristna i Sverige med fundamentalistiska monster som begraver sin egna dotter levande för att ha pratat med fel person.

 2. Sweeper · februari 4, 2010

  Patriarkat? Hmm… Min rekommendation är ju att inte använda det ordet, ty det implementerar att du (för du är ju man) tillhör samma förtryckande struktur som de begravande släktingarna i fråga.

  Sen tycker väl alla att mordet är bestialiskt. Många av oss rubbas t o m i vår orubbliga tro på förbud mot dödsstraff när vi läser. Men låt oss åtminstone enas om att det är individer och inte ”strukturer” som orsakade flickans död. De flesta män, i östra Turkiet eller Sverige, har väl inte dödat någon? Eller?

 3. joakimhorsing · februari 4, 2010

  I slutändan är det förstås alltid en individ och en individs ansvar det hänger på.

  Det gör dock inte att vi inte ska fundera på orsaker och strukturer.

  De flesta män i den kurdiska delen av Turkiet har givetvis inte heller dödat någon.

  /joakim

 4. Peter · februari 4, 2010

  Hinduer hedersmördar också, det handlar inte om religion och folkslag. I Sverige dödas svenska kvinnor varje vecka av bekanta och familj.

  Det är mansförtryck mot kvinnor som är grundorsaken till problemet.

  Okunniga människor kommer snabbt med simpla falska slutsatser.

  • Micheal · februari 4, 2010

   Kurder kan toppa listan utan tvekan…Den turkiska staten fanns inte ens när kurderna började begrava sina döttrar levande…..Nu när folk ser sådant nyhet från Turkiet är det turkarna som får den dåliga rykten.

  • Konstantinopel1453 · februari 4, 2010

   Eftersom källarösterrikarens, i sin kulturella kontext aparta handlingar, gav upphov till långa utläggningar på kultur(marxist)sidorna om ”Österrikes själ” eller liknande, utgår jag från att dessa människor, i sin kulturella kontext icke aparta beteende, utmynnar i liknande analyser om Turkiet. Nå?

   Betänk att dessa människor begick denna handling just på grund av vad den kulturella kontexten anser!
   (Det svenska fyllot som slår ihjäl sin hustru gör det trots omgivningens syn på honom – och inte tar han hjälp av sina bröder och svärmor heller)

   Begick Detroux och Eklund brotten pga de var rädda för vad samhället skulle säga om de lät bli?!!

   Fick Detroux och Eklund hjälp av flickornas föräldrar och syskon att mörda dem?!!

   SVARA PÅ DET!

 5. Maria · februari 4, 2010

  Håller helt med Peter och Joakim!

  Fallet i Turkiet ar extremt brutalt men mildare varianter kan du hitta varsom.

 6. Raymond · februari 4, 2010

  Att prata om kulturer leder ingen vart, men man kan ju konstatera att jämställdheten kommit olika långt på olika ställen i världen.

  Sådana här avskyvärd extremhändelser får inte skymma det viktiga arbete som vi alla måste göra i vardagen för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor och bekämpa förtyck varhelst det uppstår.

  Bra skrivet ändå Joakim!

 7. Söderbroder · februari 4, 2010

  Här snackar vi intressanta aspekter men ingen leder rätt. Klart att inte några feministiska eller manliga struktur-grupper ligger bakom. Vad ser ni framför er? Snubbar i vita kåpor som dansar i Turkiet med brinnande offer bakom sig och svenskar på videolänk? Kvoteringsmotståndare i styrelsen på Electrolux gör vågen? Däremot finns ju en sjuk kultur någonstans inblandad. Vill vi ha den i Sverige? Antagligen inte, men jag tycker som så att mycket av islamofobin och hatet mot Mellanöstern överlag i Sverige, det beror på vad media berättar. Dom flesta turkar är ju helt ok människor, jag känner flera. När såg ni en positiv story om Mellanöstern i DN eller Svenskan senast? Låt inte hatet över det här gå över turkar som grupp, för det drabbar helt enkelt fel personer. Sen kan jag också tycka att släktingarna som gjorde det här, dom kunde gott avrättas med tortyr för vad dom gjort och vad dom tänkt.

 8. Tage Sundin · februari 4, 2010

  Det finns förvisso även svenska skitstövlar. Kräk till män som slår sina kvinnor. Visst! Men det finns en avgörande skillnad i våra kulturer:

  En svensk som slår ihjäl sin fru eller barn kan inte gå ned till bykrogen och mötas av ryggdunkningar och omgivningens respekt. Han får istället det förakt han förtjänar.

  Enbart en ytterst politiskt korrekt person kan på allvar tro att Sverige som nation tjänar på att vård land fylls av människor med värderingar och ideal från 600-talet.

 9. Erik · februari 4, 2010

  Det verkar som koncepten grupp och individ är något som är främmande för er i genusgänget.

  Vilken kulturell yttring är mäns våld mot kvinnor i Sverige?

  Är det bara män som har del i maktstrukturen i Turkiet?

  Kulturrelativismen skördar offer för var dag som går och det är ni och förövarna som har blod på händerna och inget svenskt ”patriarkat”.

 10. Simon · februari 5, 2010

  men just i Turkiet och mellanöstern är hedersrelaterade brott ett mycket stort problem det kan ingen förneka o statistiken talar sitt tydliga språk.
  hedersbrott som begås i västvärlden utförs av folk som har sitt ursprung i mellanöstern o nordafrika där kultur,religion och patrialkatet är starka krafter som genomsyrar hela samhället.

 11. )O( · februari 5, 2010

  När islam når sin yttersta vidrighet. Religionen är kulturens grundbult, detta är en version av islam.

  • joakimhorsing · februari 5, 2010

   Nej, en sak som är säker det är att detta inte har ett dugg med Islam att göra!

 12. bloggare på icedaniel.se · februari 5, 2010

  Bra att brodern och fardern är häktade. Normalt kan det vara så att straffen inte blir så hårda eftersom det är familjerelaterat. Men i detta fall tro jag det kan bli livstid för de båda, då det fått mycket uppmärksamhet och inte minst tänker nog Turkiet på ett framtida medlemskap i EU.

 13. Wunder · februari 5, 2010

  Patriarkatet?

  Jag ställer samma fråga som en föregående talare.

  Vad får dig att tro att kvinnorna är helt oskyldiga till bestialiska seder och bruk i en kultur? Mord och elände kanske oftast utförs av männen. Men om kvinnorna inte höll med och stödde det hela skulle det inte funka.

  Min erfarenhet är dessutom att kulturöverföringar till nästa generation är starkast inom könen. Moder lär och styr dotter och Fader lär och styr son.

  Så kvinnor får nog ta på sig en hel del skuld om döttrar förtrycks. Denna ensidiga smutskastning av män undanbedes.

 14. joakimhorsing · februari 5, 2010

  Jag har inte sagt att blott män är ansvariga för patriarkala strukturer.

  /joakim

  • Wunder · februari 5, 2010

   Oj – den vart för svår för mig.

   Vad är då ett Patriarkat?

 15. Jean Banan · juni 17, 2011

  Ja du, detta torde uppfylla alla definitioner på ”PK” som man kan tänka sig.
  – överförenklad (”Jodå det är ”Patriarkaaaatet” som mördade henne, Det satt hemma i
  fotöljen och planerade mordet, innan ”Det” begick det. Visste ni att ”Patriarkaaatet” är ett levande väsen med kapacitet att begår mord).
  – populistiskt okontroversiell (vem är inte emot mord)
  – tillrättalagt (att påstå att mannen är den som starkast hävdar dessa hedersregler är knappast färdigtänkt., vem håller i rakbladet vid könsstympningen – mormor, vem håller i den skrikande flickan – modern, vem känar mest på att beröva kvinnan hennes sexuella lust, männen eller andra kvinnor?)

  …men låt gå för att du är övertygad, vad gör d u då personligen åt din del av detta strukturella hat? Att beskäftigt hytta åt andra duger inte vet du!

 16. Jean Banan · juni 17, 2011

  ”Fåtölj” och ”tjänar” förstås…

  …och ja, jag är upprörd över det här inlägget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s