Batong FP – vill skriva lag om artighet

Kunde knappt tro mina öron när jag hörde FP’s partisekreterare Erik Ullenhag, kommenter DO’s dom i P1 i fallet med Arbetsförmedlingen versus Den muslimska mannen. Läs mitt inlägg i sak här

Inte nog med att FP vill skriva lag om artighet man vill också reglera på vilket sätt människor uttrycker sin artighet.

Och helt plötsligt dyker åter det populistiska FP i kombination med batong FP upp och ska fiska röster i grumligt vatten. Liberalt part…öh!

Andra bloggar intressant om : folkpartiet, Erik Ullenhag

Annonser

9 kommentarer

 1. Marie · februari 8, 2010

  Ska man skratta eller gråta? Hur blir det då med människor som av någon anledning inte kan ta i hand, t.ex vid svåra skador osv? Ska de bli bötfällda då? Kommer denna lag att även innefatta människor från Asien där uttrycket för artighet också skiljer sig från vårt?

  Jag önskar att folk kunde lägga kraft på viktigare frågor istället för skitsaker som det här.

  • 50-talist · februari 8, 2010

   Hear, hear!

 2. Diskriminerad · februari 8, 2010

  Fick heller inte pengar då arbetsförmedlingen ansåg att det inte är ett giltigt skäl att tacka nej till ett jobb, om man gör det av religiösa skäl.
  Ska en jude behöva stå och slakta gris?
  Ska ett jehovas vittne behöva jobba med Bofors vapentillverkning?
  Nog brister arbetsförmedlingen i sin tolkning, och det är definitivt diskriminering. Egentligen är det ju inte regelverket, utan snarare den beslutsfattandes tolkning. Är denna då icke-troende som tycker religiösa är koko i huvudet, då är det klart att den tolkar det till den religiösas nackdel.

  FP är som du säger extremt populistiska. De vet ju att det är så de blev det tredje största partier i Sverige, så de håller fast vid den metodiken.

 3. Urban · februari 8, 2010

  I det här fallet är det kanske också en fråga om att stå till arbetsmarknadens förfogande fullt ut. Och det gör man inte det om man inte vill ha fysisk kontakt med andra människor med så enkla saker som en handskakning.

  För i den mycket extrema tolkningen av religionen ligger även att beröra det andra kvinnor (för män då) inte är ok. Slå ned blicken när man möter kvinnor etc.
  Och då har man själv straffat ut sig från ett antal arbeten.
  Följaktligen är man inte anställningsbar och skall heller inte ha full ersättning.

  De kristna tokarna är på stark tillbakagång i vårt land. Och vi är inte betjänta av att ha andra tokreligiösa på frammarsch.
  Religion är något som skall hållas så kort det överhuvudtaget går oavsett vilket dravel till trosriktning det rör sig om.

 4. joakimhorsing · februari 8, 2010

  Urban delar din syn på att samhället ska sträva mot att bli så sekulärt som möjligt, men tror knappast att din hårdföra linje gagnar den saken. Snarare riskerar den att polarisera grupper på ett onödigt sättt.

  Bättre att försöka vara smidig och pragmatisk.

 5. Urban · februari 8, 2010

  @joakim. Och hur hade du tänkt att det praktiskt skulle gå till då?
  Man kan förbjuda alla religiösa friskolor. Man kan se till att religiösa symboler inte skall användas för de som arbetar inom offentliga verksamhet. Inte ge bidrag till föreningar vars fokus ligger på religion.
  Några exempel på att gå mot ett mer sekulärt samhälle.

  Men fundera lite på vilka det är som kommer gynnas eller missgynnas av domen.
  Ett parti som vill in i riksdagen kommer klart vinna på det här.
  De med främmande namn kommer få ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden. Tror du inte att arbetsgivare kommer dra åt sig öronen lite till efter det här?

 6. JB · februari 8, 2010

  Alla har rätt att tycka det de vill, även sådant som andra (inklusive jag själv) inte håller med om. Ingen har ju heller försökt tvinga mannen att röra främmande kvinnor. Det som frågan gäller är om hans fortsatta jobbsökande skall finansieras med skattemedel eller ej. För ett företag där en jobbsökande vägrar skaka hand med kvinnor torde dock flera saker framgå: Kompromissviljan och anpassningsförmågan är obefintlig. Antag t.ex. att hans framtida kollega eller närmsta chef är en kvinna. Detta kan befaras skapa problem på arbetsplatsen. Sådant är mig veterligt inget företag intresserat av. – Den jobbsökande kan även befaras ha flera åsikter som förknippas med religiös intolerans, exempelvis förakt för homosexuella och judar Potentialen för framtida bekymmer är stor. Mannen har även visat att han inte skiljer på sin religion och sitt yrkesliv Allt sammantaget torde det vara tämligen svårt för mannen att få ett företag att anställa honom, men givetvis skall det stå honom fritt att försöka. Men inte på bekostnad av skattemedel som det finns bättre bruk för.

 7. Emil Broberg · februari 8, 2010

  det är väl knappast förvånande. Jag blir allt mer övertygad att om det är någon som kommer driva landet ner i ett mörker där demokratin blir allt mer dunkel och begränsad så är det liberalerna. Det är bara att kolla framsidan på dagens expressen så inser man att vi är på väg utför…

 8. Kenneth Nyman · februari 9, 2010

  Även jag har lite svårt att tro min öron… Dock har jag länge undrat, vad som egentligen är liberalt i Folkpartiet. Man verkar slitas lite mellan en vänsteliberal förmyndafalang med kvotering och sådant på dagordningen, och en neokonservativ/populistisk betongfalang. Det verkar vara idel nya krav, regleringa, statlig styrning och andra storebrorsfasoner som kommer från FP. Vad har det med liberalism att göra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s