For the record: köttlim…

Bara så att jag inte glömmer bort att detta faktiskt inträffat nödgas jag plita ihop några rader om dagens kötthistoria.

EU-kommissionen har tydligen sagt ja till att låta köttindustrin pussla ihop köttslamsor, klistra ihop bitarna och sälja det som ett köttstycke. Henrik Ennart SvD förklarar tekniken så här:

Enzymet trombin som utvinns ur blodet från grisar och kor bidrar till att läka skador i levande muskler. När det nu används i det nya köttlimmet skapas tvärgående bindningar mellan muskelfibrerna. Det är som om de överblivna köttbitarna växer ihop utan synlig skarv.

När Aftonbladet ringer runt till de stora butikskedjorna är intresset svagt, men det är klart det krävs inget snille för att gissa hur en positiv inställning skulle tett sig massmedialt. Bloggen News by Me är inne på linjen att butikerna förr eller senare nog kommer att smyga in dessa produkter i handeln.

Nå, som jag förstått saken, så ska dylika köttstycken förses med en etikett i still med: ”Är sammansatt av köttdelar”.

Lite luttrad över hur livsmedelssituationen ser ut i västvärlden kan jag bara instämma med Röda Malmö i att detta bara är ett ytterligare exempel på hur sjuk vår matproduktion är i allmänhet och vår köttindustri i synnerhet.

Det stora problemet är inte att vi bli lurade i enskildheter utan att vi blundar för de stora sammanhangen. Min förhoppning är att vi efter någon matskandal äntligen kan få se en riktig skjuts i försäljningen av ekologiska livsmedel och att köttkonsumtionen minskar kraftigt.

Andra bloggar intressant om: köttklister, sammansatt kött, livsmedel, köttindustri, livsmedelsindustrin, ekologisk mat, mat, köttkonsumtion, trombin

 

Annonser

5 kommentarer

 1. Annieria (News by me) · februari 10, 2010

  God morgon! Trevlig att hitta sig själv här 🙂 Men visst är det så, nog kommer vi att bli lurade vad de än säger!

  Ha det!

 2. joakimhorsing · februari 10, 2010

  Godmorgon!
  Trevligt att du tittade förbi.

  Allt gott,
  joakim

 3. Michael · februari 10, 2010

  UT UR EU NU.

  VI RÖSTAR NEJ TILL EU.

  Vad är det som händer, och vart är denna världen på väg? Sen Sverige gick med i EU, så har det bara gått utför för vårt land. Fick en chock igår när jag hörde om köttklistret/Fibrimex!!!Konsumenterna är redan misstänksamma mot köttindustrin!!!Och nu vill Sverige börja klistra ihop köttdelar, snacka om vilseledande marknadsföring. Nä, vanvård av kor och grisar, injiceringar av hormoner och antibiotika och genmanipulering. Där är vi nu….SKÄMS!!!!Vi konsumenter vill ha tillsatsfritt kött från lokala bönder och så vill vi veta att djuren har det bra!!!!
  Köttklister är en GMO vara = Förbjud

 4. Carisma95 · februari 10, 2010

  Skrev också om detta. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta över matjättarnas plötsliga moral…

  Om de inte tvekar när det gäller att ändra bäst-före-datum för att tjäna några få kronor, vad skulle stoppa dem från att göra detta? 😛

 5. Torbjörn Jönsson · maj 10, 2013

  Såkallat sammansatt kött är äckligt, problemet är att upptäcka att man äter sammansatt kött om,det tex är panerat och döpt til tex beef napolitan eller annat exotiskt namn.
  Detbör vara ett krav från konsumenten att det skall varaen tydlig märkning att det är ICKE GENUINT KÖTT som säljs.
  Torbjörn Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s