Gåvor bör det inte spekuleras med!

Jag tycker faktiskt inte att det är ok att spekulera med gåvor som getts i ett visst syfte. Ger man pengar i en bössa som det står något i stil med ”Stöd Röda Korsets verksamhet i X-land”, så ska också pengarna oavkortat gå till det ändamålet.

Inte så att just mina pengar ”går” dit, men att mitt bidrag omedelbart får en effekt i just det landet eller för ett visst område som angivits. Hur exakt dessa transaktioner sker är mindre viktigt och jag utesluter inte att handel med värdepapper kan figurera i sammanhanget.

MEN det får inte vara så att det jag ger nu investeras för att ge en högre effekt senare. Det var nämligen sannolikt inte givarens avsikt – i ett sådant fall kunde man ju istället fonderat pengarna själv och skänkt ett högre belopp vid ett senare tillfälle. 

Möjligen skulle man kunna spekulera med medlemsavgifter eller gåvor som skänks med avsikten att donera till investeringar. I aftonbladets artikel framgår att det precis så som har skett i Röda Korset.

Slutsats: inte mycket till nyhet och inget att uppröras över. Snarare börjar man undra vad detta drev mot Röda Korset syftar till egentligen..

Andra bloggar intressant om: Röda Korset, gåvor, börsen, spekulation

5 kommentarer

 1. Tiberg · februari 10, 2010

  Hej, Joakim! Tror att ”drevet” mot RK beror på ett stort missnöje över en rad historier som svärtat deras verksamhet. För inte så länge sen var det ju kommunikationsdirektören Donner som bedragit sin arbetsgivare på miljontals kronor. Ordföranden Westerbergs höga arvode sticker i ögonen osv. Nog verkar det som om tjänstemännen på RK tappat perspektiven, som man ofta gör när man tycker att 100.000 och mer i månadslön är fullständigt normalt. Vi som, donerar en hundring då och då undrar förstås vad dom egentligen gör med våra pengar – och om det finns nån idealitet kvar i samhället över huvud taget. Är det bara vi givare som ska vara ideella?
  Ha det bra i snön:-)

 2. Populisten · februari 10, 2010

  För en tid sedan bestämde jag mig för att aldrig mer skänka pengar till s.k. välgörenhetsorganisationer som har anställd administrativ personal och arvoderade styrelser. Jag skänker mina pengar, nån annan skänker sin tid. Ideellt arbete kallas det visst.

  Alla dessa historier med RK visar bara att det var rätt beslut. Tror de att de är ett investmentbolag som ska förvalta en massa pengar? Det förklarar onekligen ordförandearvodet.

 3. Ping: Listan på alla svartlistade organisationer « Tibergs Blogg
 4. Ping: Listan på alla svartlistade organisationer « Tibergs Blogg
 5. Ping: Drevet mot Röda Korset « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s