Drevet mot Röda Korset

Ingen organisation med 40000 medlemmar och en omsättning på över 800 miljoner kronor kommer att stå pall för en granskning som syftar till att svärta ner organisationen. Och ju fler skandaler som staplas på varandra desto mer okritiskt tar vi som läsare till oss det som skrivs i media.

Den verkliga skandalen i Röda Korset var det bedrägeri som en hög tjänsteman, Johan af Donner, gjorde sig skyldig till. Det som har följt har blott varit ett väl iscensatt mediedrev med alla dess förtecken på plats. Bengt Westerbergs arvode som demokratiskt fattats av medlemsorganisationen blir en veritabel  mediaskandal, en väl reglerad placeringspolicy blir till något som luktar fuffens och en ganska modest personalfest blir till ett luxöst festande på bidragsgivarnas nota.

Givetvis kan man ifrågasätta detaljer och delar i Röda Korsets görande och låtande. Westerbergs arvode kanske är en smula hög och badtunnor och val av meny en smula väl överdådigt.

Men när media komponerar detta i en väl avvägd attack luras vi tror att Röda Korset är en unken organisation av fifflare. Bloggosfären har förstås svalt betet med hull och hår: Jinge, Annarkia, Davids Tankar , hbt-sossen mfl.

Röda Korset är en ytterst professionell organisation med ett välutvecklat regelverk kring hur gåvor, donationer och andra bidrag handhas och med infrastruktur för hjälpinsatser som är i världsklass. Självklart behöver en sådan organisation en gedigen administration på olika nivåer och ha anställda med löner som motsvarar deras insatser.

Läs Röda Korsets verksamhetsberättelse här och en mer detaljerad Årsredovisning här

Med detta sagt så belyser ändå Röda Korset historien en rad tveksamheter som man kan hysa på ett rent generellt plan.

 • Mångsyssleriet inom Elitens Sfärer – Bengt Westerberg har ett rimligt arvode för att på heltid arbeta för en så stor organisation som Röda korset Sverige, MEN det är ju inte det enda karln gör…och jag begriper inte hur någon kan orka och hinna med så mycket. Minns till exempel turerna kring Wanja Lundby Wedins tjugotal styrelseuppdrag
 • Själva idén om gigantiska hjälporganisationer byggda på välgörenhet. Röda korset är en mycket stor, gammal och inarbetad organisation så jag ser rimligheten i att till exempel SIDA har gemensamma projekt (ca 100 miljoner kronor går från SIDA in i Röda korset)med just RK. Men med andra mindre organisationer som inte är tydligt nischade(SOS Barnbyar, Läkare utan gränser) har jag svårt att se det kostnadseffektiva med det hela.

Givetvis ska även Röda Korset granskas, givetvis ska mångsyssleriet även fortsättningsvis skärskåda och givetvis måste en mer ideologisk diskussion om välgörenhet understundom föras, men utstuderade mediedrev betackar i all fall jag mig för.

Andra bloggar intressant om: Röda korset, media, media drev, välgörenhet, skandal, hjälrporganisationer

Tidigare i ämnet: Gåvor bör det inte spekuleras med! och Fyller hjälporganisationer en bra funktion?

Bloggat: Tiberg

Media: SvD, SvD, DN

Annonser

5 kommentarer

 1. Jinge · februari 16, 2010

  ”Men när media komponerar detta i en väl avvägd attack luras vi tror att Röda Korset är en unken organisation av fifflare. Bloggosfären har förstås svalt betet med hull och hår:”

  Lika lätt är det att förutse att vissa ger sig ut för att förminska och förringa. Det är tillåtet, men att hoppa över grov kriminalitet som förskingring och få det till att enbart handla om ”vissa badtunnor” påminner mer om tomma tunnor som skramlar mest…

 2. joakimhorsing · februari 16, 2010

  Skrev ju faktiskt:
  ”Den verkliga skandalen i Röda Korset var det bedrägeri som en hög tjänsteman, Johan af Donner, gjorde sig skyldig till. Det som har följt har blott varit ett väl iscensatt mediedrev med alla dess förtecken på plats”

  eller hur?

 3. Ping: Höga löner « Hållplats Hådén
 4. davidstankar · februari 17, 2010

  Jag vidhåller att det inte här rimligt eller förtroendegivande när ledare som har så många uppdrag tex som Bengt Westerberg ändå tar emot en så hög ersättning. Jag tror att detta skadar den ideella tanken och frivilligheten i allmänhetens ögon. Bengt Westerberg kan göra detta jobb för en helt annan ersättningsnivå, eller är det just för att det är så lukrativt som herr Westerberg har antagit uppdraget. Girigheten står vid dörren närmast.

  Skandalen omkring Johan Af Donner är ett eget kapitel. Hur kan den här typen av människor komma in i organisationen på så hög nivå? Jag anser att det mediedrev som dragit igång för med sig mycket gott. ”Den som det blåser omkring blir aldrig dammig”. Med tiden utvecklas missförhållanden i stora administrativa organisationer och nivåer. Saker tas för givet. Det är bra att nu sker en uppstyrning.

 5. Ping: Carola och Parfymen « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s