Homo Transparentus

Inspireras av Göran Hådén att reflektera en smula över integritetsbegreppet och de förändringar av dess innehåll och/eller värdering av det som äger rum i och med internet och de sociala medierna.

Göran pekar på vi redan nu kan se en förskjutning i vad vi uppfattar som pinsamt och vad som får folk att höja på ögonbrynen. Göran liksom Dick Erixon pekar också på vad som är de uppenbara farorna med den allt mer tillgängliga informationen som går att få fram om den enskilda individen.

Den som står bredvid och tittar på utvecklingen från dokusåpornas kapptävling i att visa upp alltmer av det privata och intima till bilddagböcker, webcams och statusuppdateringar på facebook, måste tänka något i stil med: ”Herregud, hur kan de vara så självutlämnande? Detta kan inte vara riktigt friskt!”

Frågan är dock hur djupt och genuint behovet är av att inte vara självutlämnande och att värna sin integritet och sitt privatliv? I det fall som Peter Wolodarski tar upp är ju problemet med att inte göra det uppenbart:

Den som exempelvis ville se semester­bilder på chefen för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, kunde fram till förra sommaren ta del av dem på Facebook. Där hade hans fru aningslöst postat en rad privata fotografier för allmän beskådan, liksom uppgifter om familjens barn, hus och bekanta.

Men bortsett från de få som av rent säkerhetsmässiga skäl inte kan utelämna allt – vad är problemet med den självutlämnande transparenta människan? Homos Transparentus – den genomskinliga människan!

Det första problemet är givetvis alla de som inte förstår att de är genomskinliga – att allt som publiceras på internet är potentiellt evigt. Tror dock att det är en krympande skara.

Det  andra problemet är att det kommer att finnas folk som kommer att utnyttja den information som finns tillgänglig. Och det utifrån det som Göran Hådén skriver och konstaterar:

Framför allt Google har ju fantastiska möjligheter till detta när folk använder deras e-post, deras webbläsare, deras sökmotor, och så vidare. Än så länge används infon mest till att skicka reklam som ska intressera just dig, men informationen kan ju senare användas till långt obehagligare saker än så.

Vi måste tänka igenom hur vi ska hantera och förhålla oss till detta

Det tredje problemet är egentligen en öppen fråga. Vad som är ”obehagligare saker” kanske är obehagligt för alla människor ELLER så är det bara obehagligt för oss stofiler inte för Home Transparentus. Vad om något gör Homo Transparentus till en människa med sämre livskvalitet?

Homo Transparentus har till exempel inga problem med att bli övervakad dygnet runt så länge hon har installerat kameran själv och inte riskerar ekonomiska eller juridiska sanktioner. Hon vill till exempel inte få sämre försäkringsvillkor pågrund av sängrökning, men har inget emot att någon sprider bilder på henne i sänghalmen utövandes helt andra aktiviteter. Det finns inget som kan genera Homo Transparentus. Hon bär ingen mask.

På ont och gott.

*Latinet ”Homo Transparentus” är påhittat av mig förmodligen skulle det inte heta så på korrekt latin

Vad tycker du?

Andra bloggar intressant om: integritet, sociala medier, internet, övervakning

Annonser

En kommentar

  1. H C Barregren · februari 19, 2010

    Intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s