Guldregn över kommunsverige

De rödgröna ger idag på SvD Brännpunkt startsignalen på ett framtida guldregn över landets kommuner och landsting. En god välfärd måste ha en stabil finansiering och i så måtto är detta ett välkommet besked. Finansieringen och därmed makten kommer dock från staten i form av statsbidrag varav en del är riktade snarare än generella.

På sikt måste vi hitta en lösning där det kommunala och regionala självstyret i sig stärks och ensamt kan bära välfärden på stabil grund. Detta förutsätter en grundläggande genomlysning av hela finansieringen av det offentliga.

En sak är helt säkert och det är att den rödgröna politiken som presenteras idag är ett bra mycket bättre alternativ än alliansens, som tämligen systematiskt försämrat balansen mellan stat och kommun. Istället för att räkna upp de generella starsbidragen har alliansen valt att rikta stödet. Den s.k ”Kömiljarden” är ett sådant exempel. I och med försämrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen har kostnader vältrats över på kommunerna i form av ökade kostnader för socialbidrag. (vilket givetvis inte blott har en ekonomisk dimension).

I botten handlar det förstås om grundläggande värderingar och ideologiska övervägningar och vilken vision man har om samhällets utveckling.

För min del handlar det om att bygga ett samhälle som är sammanhållet och långsiktigt hållbart där demokrati och delaktighet är centrala komponenter, snarare än om att måna om att en tämligen stor klass av människor kan leva sina liv som furstar medan andra ägnar sina liv åt att betjäna denna grupp.

Ok, vi är inte där än, men tänk efter vad en ständig ekonomisk tillväxt, sänkta skatter, ökad valfrihet –  i kontexten av en fri marknad leder till. Vad tänker vi oss för slutmål och vad får det för konsekvenser? Det är lätt att förföras av tanken på att själv få det lite bättre, ha ett större ekonomiskt utrymme och manifestera mer av den egna fria viljan. Jag är inget undantag.

Som om inte detta var nog så finns det i den individuella friheten en stor dynamik förborgat som kan åstadkomma underverk. En individ, som t. ex Bill Gates, har alltid möjlighet att använda sin privata förmögenhet på ett bättre sätt än vad det allmänna skulle ha kunnat göra.

Framtidens utmaning handlar därför om att frikoppla känslan av frihet från att ha ekonomisk makt och att skapa dynamik inom ramen för det offentliga. För att knyta ihop säcken så tror jag vi har allt att vinna på att förstärka det lokala och regionala självstyret och få ett större engagemang från befolkningen i det som närmast berör oss.

Och i väntan på större förändringar tar vi tacksamt emot den rödgröna satsningen på välfärden…

Bloggat:Alltid rött alltid rätt, Rödgrön, Kent Persson, Mats Engström, S-buzz, Röda berget, Roger Berzell, In your face, Emil Broberg, Pär Gustavsson, Berit Högman, Robert Noord, Ylva Johansson, Marika, Runos blogg, Eva Westerberg

Media:Aftonbladet, AB2

Andra bloggar intressant om: rödgröna, politik

4 kommentarer

 1. Mållgan · april 27, 2010

  Intressant att Kent Persson (M) väljer att kalla pengar till vård och omsorg ”kalas”. . Denna alliansregering gör allt för att flytta över alla offentliga utgifter till det regionala planet med sin platta skatt. Samma sak gjorde man med infrastrukturen, det är kommuner och landsting som skall betala nya motorvägar, och alla mindre regionala flygplatser förs också över på kommuner och landsting och då var det ingen som fråga vem som skall betala!

 2. joakimhorsing · april 27, 2010

  Precis, just på de områden där staten verkligen ska ta sitt ansvar, såsom järnväg och annan infrastruktur, där ser vi en tydlig trend att regeringen skjuter det ifrån sig.

 3. Bengt · april 28, 2010

  Till Joakim Horsing
  Tack du säger precis vad jag tänker och på ett mycket bättre sätt än jag kunde gjort
  Bengt

 4. joakimhorsing · april 28, 2010

  Tack Bengt! Kul att vi är några som tänker på liknande vis!

  mvh,
  Joakim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s