Alliansen och dess allierade goes Republican

Enligt upgifter i Aftonbladet finns det anledning att tro att alliansen har en strategi som går ut på att sänka Mona Sahlin precis som man genom Centerpartiet förmodligen har en strategi för att attackera MP’s politik. Hur usel den senare strategin än är så är den till skillnad från den första mer legitim.

Att systematiskt angripa person istället för sak är ett fenomen som vi inte är så bekanta med i Sverige. S.k ”negative campaigning” är däremot vanlig i USA. Längst drev nog staben kring den republikanske presidenten Ronald Reagan detta koncept.

Inte nog med att republikans valkampanjande smyger sig in i landet, också en del av retoriken har letat sig hit. Jag tänker på de helsidesannonserna i DN och Svd som publicerats idag i namnet Mats Roslin och www.skattehöjning.nu, vilket givetvis är ironi och kommer från skattebetalarnas förening.

Det typiskt republikanska är den stora polariseringen mellan stat och individ som uttrycks i kampanjen. Avsikten är att man efter att ha läst artikeln tyst ska mumla för sig själv: ”skatt är stöld” och ”ingen jävel ska röra mina pengar”. Visst satir ska få vara svartvit, men därmed inte sagt att den ska få stå oemotsagd.

Sanningen är förstås att pengars ursprung varken är ”riksbankens” eller helt och hållet den enskildes, utan en salig blandning mellan individuella och kollektiva gärningar nu och i gången tid. När samhällets komplexitet ökar är det inte orimligt att de gemensamma utgifterna också följer med procentuellt. Allt ekonomiskt utrymme som tillskapas över tid behöver inte gå direkt ner i privata fickor, i synnerhet när det inte ens finns en moralisk grund för detta.

Media: Svd, DN

Bloggat: Annarkia, Trollpackan, s-buzz, Emil Broberg, Lenefors, Nattis, Fria Tider, Aurora, escaping perdition, bloggo´, Hall, Reagerat, Granstedt, Scaber Nestor, Lundgren, hbt-sossen, Samuelsson, Synpunkten, Surgubben, OPS 101, Olsson, Jeanette, Ola Möller, Curtan

Andra bloggar intressant om: Mats Roslin, skattebetalarna,mona sahlin, mats odell

5 kommentarer

 1. Ping: Valstrategi med bumerangeffekt. | annarkia
 2. Bigge · april 28, 2010

  Jag håller med om det fula i tilltagen. Gå gärna med i facebookgruppen Politiker, ge oss en juste valkampanj! som syftar till att visa politikerna att vi inte vill ha negative campaigning utan istället vill ha en saklig debatt kring sakfrågorna. Gruppen finns här: http://bit.ly/cWwI1V

 3. Escaping Perdition · april 28, 2010

  Man måste vara synnerligen korrupt om man anser sig ha en automatisk rätt till en överväldigande mängd av privatpersoners pengar, särskilt då dessa pengar förvärvats genom slit och arbete.

  En bra regel är att varje krona borde endast tas ut i skatt om det verkligen behövs, exempelvis för vård, skola, infrastruktur, och rättssystem. Vi medborgare accepterar och stöder detta för att det gynnar samhället, inte för att politiker per definition har någon som helst rätt att bara snylta våra inkomster.

  Som socialdemokraten Gustav Möller sa på den gamla goda tiden innan partiet blev Partiet: ”Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga.”

 4. Ping: Chewbacca defence « essbeck
 5. joakimhorsing · april 28, 2010

  Tror att jag håller med om i stort allt du skrev Escaping Perdition.

  Det är dock ett faktum att kostnaderna för vård och skola och allt det andra du nämnde inte riktigt kan matchas av proudktivitetökningar inom dettta fält.

  Alltså kommer skattetrycket succesivt behöva öka. Även så kommer det privatekonomiska utrymmet också öka.

  Alternativet som ligger underföstått hos skattebetalarna är att allt mer ska finaniseras direkt via den egna plånboken. Med ökande klyftor så är vi ganska snart en bra bit ifrån ett solidariskt och sammanhållet samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s