Är undergången här?

Är undergången här och nära förestående? Gigantiska översvämningar i Pakistan och ett brinnande helvetesinferno som sveper över Ryssland leder kanske tankarna dit? I aftonbladet kan man läsa att den kände fysikern Hawking hävda att vi kanske bara har hundra år på oss att fly planeten….

Är vårt enda hopp att fly jorden?

Vad är mina tankar kring detta? Jag är en person som länge varit övertygad om att mänskligheten genom sitt sätt att leva står inför enorma problem och som därmed har en god potential att skapa katastrof. Problemet är delvis biologiskt, vi har en oproportionerligt stor hjärnkapacitet i förhållande till vår livslängd. Det är alldeles för få människor som uppnår visdom och lite perspektiv på tillvaron för att göra oss långsiktigt rationella som kollektiv. Därmed inte sagt att vi ska ge upp och att ekvationen är helt omöjlig.

När det gäller kolonisering av rymden tror jag mycket väl att det kan bli lösningen, men det förutsätter att vi inte sätter vårt hopp till just detta, som en slags fåfäng dröm om frälsning. Att sjösätta en kolonisering av rymden kan endast en population göra som har förmåga att hålla fast vid projekt som löper över flera generationer, t. ex att bekämpa och parerar växthuseffekten. En värld som har förmåga till detta måste kunna samverka fredligt och ha en befolkning som agerar målmedvetet för en omställning av levnadssättet. En sådan befolkning kan säkert också i framtiden nå fjärran planeter. Men förhoppningsvis är det precis det man inte behöver göra…

Ryssland är ett gott exempel på ett samhälle som med beredskap blott tänkt en militär sådan. Hur kommer det sig att ett stort och relativt rikt land som Ryssland inte förmår tänka? För att länder inte tänker, det gör ändliga människor präglade av att tänka historiskt snarare än nytt, på storpolitiska ambitioner snarare än reella framtidshot, på sin egen karriär istället för befolkningens bästa. Visst, men varför?

Varför är klimatfrågan död för den amerikanska kongressen? Varför vill man bygga förbifart Stockholm. Varför?

Bloggat: Jinge, Hermansro

Media:Svd, Svd, Svt

Andra bloggar intressant om: ryssland, bränder, undergången, rymden, kolonisering av rymden, Hawking

Annonser

3 kommentarer

 1. Karin · augusti 10, 2010

  Tack för länkningen ! 🙂
  Visst är det hemskt hur vi människor förstör vår jord ?’
  Varför satsas inte mer på forkning om att få fram alternativa energikällor ?
  Jag skulle vilja gå och köpa ett solaggregat utan att bli ruinerad, och enkelt koppla det till elnätet.
  Med tanke på hur det har blåst den här sommaren, så skulle jag kunna tänka mig att sätta upp en vindsnurra på uthuset också.
  Inte så stor, men något skulle den ju kunna bidra med i alla fall.
  Ifall det satt små snurror på alla mina grannars hus och uthus, och varje tak hade solceller och solpaneler, så skulle vi ju kunna vara självförsörjande på el och varmvatten under sommarhalvåret skulle jag tro.
  En bra början för oss vanliga människor, men alldeles för dyrt och krångligt.
  Elbilar borde ju också subventioneras mycket mer !
  Tänk vilka vinster som skulle kunna göras för miljön !
  ( Speciellt om man kan ladda bieln med vind och sol på sommaren då… )

 2. joakimhorsing · augusti 10, 2010

  Jag tror du alldeles rätt i det, samhället ska stötta och subventionera för att ge individen bästa möjliga förutsättningar att leva mer miljövänligt. Det måste så att säga vara grunden – att göra individen och närsamhället så stor självförsörjande kraft som möjligt.

  Det ger också frihet och en känsla av självtillit tror jag.

  Vänligen,
  joakim

 3. Ping: Jinge.se » Moderaternas valaffischer, exempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s