Eriksson Encyklopediska Miss

SvD skribenten Göran Eriksson skriver idag en tänkt encyklopedisk text om valet 2010 ur ett 2020 perspektiv och i två versioner. En där Mona Sahlin och de rödgröna vinner och ett där Fredrik Reinfeldt och Alliansen vinner.

Det intressanta är att se hur optimistiskt en framstående opinionsbildare ändå ser på framtiden. Alternativen blickar tillbaka på två lyckliga men olika scenario, Välfärd och Frihet där statsministrarna kunnat regera oavbrutet och skapat sig en manifest politisk plattform på den andres bekostnad.

Den encyklopiska missen Eriksson gör är att inte se djupet och allvaret i den rådande klimatkrisen. 2020 kommer ingen politik 2010 kunna undgå att analyseras utifrån vilken effekt detta hade på hanteringen av klimatfrågan. I encyklopedin kommer det stå att 2010 var miljöpartiets och den gröna rörelsens verkliga genombrott oavsett vem som tilldelas den slutgiltiga blocksegern.

Det frihet/välstånds rike med låga skatter som Eriksson målar upp i det Reifeldtska scenario är så naivt att det gör ont i själen. Tyvärr är det ju också den verklighetsuppfattningen som Alliansens partier har. Det är bara att köra på och det enda som behövs är lite ytterligare frihet att konsumera och exploatera går resonemanget.

Reinfeldt?

Så om det blir Reinfeldt politik två mandatperioder till med en hel allians med sina huvuden i sanden, så kan ni lita på att det kommer att stå helt andra saker i framtidens uppslagsverk…

Andra bloggar intressant om: valet 201, politik, Göran Eriksson, Fredrik Reinfeldt, Mona sahlin, Miljöpartiet

Annonser

5 kommentarer

 1. Magnus Persson · augusti 14, 2010

  Det bästa för MP skulle alltså vara att lämna de röda och ansluta sig till alliansen. Högern behöver miljökompetensen (det räcker inte med C) och det finns en hel del intelligenta krafter inom MP som inte bör slösas bort i ändlösa diskussioner om Marx och kapitalismens vara eller icke vara. Att kombinera miljökunnandet med det ekonomiska kunnandet tror jag är nyckeln. Varken S eller VP är till hjälp när det gäller att få företag att se ekonomiska drivkrafter i miljövänliga alternativ.

  På detta vis slipper blocken också göra sig beroende av Sverigedemokraterna och Miljöpartiet får något att säga till om. Socialdemokraterna har inget att förlora på att lämna kommunisterna och istället skaffa sig en tydlig ideologi och ta tillbaka rollen som arbetarparti.

 2. johnny dillkvist · augusti 14, 2010

  Vilken miljökompetens besitter C?

 3. michaeleriksson · augusti 15, 2010

  Dina tankar om den miljöperspektivet är jag lite skeptisk till. Bortsett från att jag inte alls är säker på att miljöperspektivet kommer att ges en sådan vikt 2020 (samma prognos hade man kunnat göra år 2000 för 2010, kanske tom 1990 för 2000), är ett genombrott för den gröna rörelse knappast förestående:

  Dels kan man argumentera att detta genombrott redan skedde i början/mitten på 90-talet för MP—troligen tidigare för miljörörelsen som sådan. Dels ser jag inga tecken på att MP skulle stå inför ett steg från småparti till något större.

 4. joakimhorsing · augusti 15, 2010

  @michael: visst att sia om framtiden har alltid visat sig vara vanskligt, men att miljöproblemen/klimatkrisen inte skulle vara en linjär process där man så att säga godtyckligt kan välja en punkt och diskutera om just detta var brytpunkten – det är i alla fall jag tämligen säker på. Vi har att göra med ett eskalerande förlopp vars konsekvenser ingen regering kommer att kunna undgå att sätta högst på dagordningen.

  MP’s roll kan man förstås diskutera. Fakta är att opinionsmätningar under mer än ett år talat om en fördubbling från föregende val i väljarstöd. Detta är givetvis ingen garanti för att miljöpartiet kan förvalta det kapitalet, men ett litet tecken är det väl i alla fall på en skillnad mot föregående årtionden.

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 5. Magnus Persson · augusti 15, 2010

  Johnny: Jag har fått intrycket att många bönder av tradition har sett Centern som ”sitt” parti och varit aktiva där. Bönderna bör väl besitta en del miljökompetens?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s