Så där ja nu trillar nog polletten ner snart….

Första partiledarutfrågningen avklarad – den förmodligen viktigaste med Mona Sahlin. Och det gick riktigt bra. Snart måste polletten trilla ner i svenska folkets hjärtan och insikten om det enda rätta rödgröna alternativet gry.

Mona Sahlin var tydlig med att landsbygdens människor inte kommer att gynnas av att vi håller bensinbilen om ryggen. Förr eller senare kommer priset på olja skena iväg till fantasihöjder och då Alliansen stå där med byxorna nere och förklara varför man inte vidtog några åtgärder i ett tidigt skede.

Mona Sahlin var lika tydlig med att ett rödgrönt alternativ står för en utjämning av ekonomiska skillnader  för att nå ett tryggare och mer människovänligt samhälle. En del kommer att få höjd fastighetsskatt, cirka 1%. I linköping kan det röra sig om ett trettiotal villor på sin höjd.

Mona Sahlin var tydlig med att vård ska ges efter behov och inte styras av en vårdbolagsdirigerad efterfrågan. Hälso- och sjukvård handlar om att skapa och återskapa hälsa och livskvalitet och inte om att generera intäkter till aktieägare.

Hon var också tydlig med att RUT inte kan vara en prioriterad destination för våra skattepengar. Det finns en rad andra välfärdssektorer som kan generera minst lika många jobb som skattesubventionerad städhjälp och som ger bättre dynamiska effekter och inte leder till negativa sådan…gå hit för att förstå vad jag menar.

Mona Sahlin var dessutom tydlig med att Sverige inte ska föra krig mot talibanerna ensamma utan följa kabulkonferensens rekommendationer om tillbakadragande.

Mona Sahlin lyckades alltså att göra skillnaderna tydliga och peka på vad detta valet handlar om. Hon pratade inte lika långsamt som hon brukar på dagsispråkmanér utan utstrålade en balanserad statsmannamässig politisk viljekraft.

Lena Mellin på Aftonbladet är av annan åsikt och tror att människor låter sig vägledas av petitesser snarare än av tydliga ideologiska markeringar. Hennes stora kritik är att Mona intog en mer distanserad hållning. Jag tror tvärtom att det var ganska klokt, den närgångna dagisfröken går inte hem i stugorna.

Håller med Jonas Morian som skriver:

Hon framstod i mina ögon som en revanschsugen oppositionspolitiker som var angelägen om att så snart som möjligt axla statsministerrollen och ta ansvar för ett land som hon menade var på väg åt fel håll. Det vill säga antagligen precis just det hon borde utstråla i det här läget.

Media: DN , AB, SVT, Expressen, GP, AB

Bloggat: Signerat Kjellberg , Röda Berget, Ett annat perspektiv

Andra bloggar intressant om: partiledarutfrågningen

6 kommentarer

 1. Fia · augusti 26, 2010

  Så du menar att eftersom oljepriset skenar förr eller senare, så är det lika bra att ge landsbygden nackskott direkt?

  Alliansen har kommit med en bra lösning i bilfrågan – genom vettiga miljöbilspremier så fasar man på lång sikt ut bensinslukarna och får in miljövänliga alternativ i den svenska bilparken.

  Byta bil är dock ingenting som man gör i en handvändning! En ny bil tar 15-20 år på sig att leva sitt liv. Ni miljömuppar vill skynda in i en utveckling som inte vanligt folk har råd att betala notan för.

  Genom att hålla bensinpriserna nere och fasa in miljöbilar i human takt så värnar man om landsbygden OCH miljön.

  • Pia Schoultz · augusti 27, 2010

   År 2006. Nej ni i alliansen höjer utan att förbereda för det alls och inga medel till dem som verkligen är i behov av bilen. Då kan man snacka om dubbelmoral.

 2. joakimhorsing · augusti 26, 2010

  Om du tror att oljepriset kommer hålla sig stabilt för en utfasning på 15-20 år lever du i en fantasi är jag rädd för.

  49 öre är knappast ett nackskott för övrigt och dessutom får landsbygden viss kompensation.

  ”Hålla bensinpriserna nere”….har du över huvudtaget förstått allvaret i klimatkrisen?

  Det vi måste göra för landsbygden och som också är rödgrön politik är att bygga en biogasinfrastruktur på landsbygden, som också då skulle leda till fler jobb på just landsbygden.

  På alla fronter ska vi investera i ett modernt klimatsmart samhälle för att därigenom säkra både miljö och arbetstillfällen.

  Alliansen bara hukar för problemen och hoppas att de ska försvinna. Tro mig det gör de inte.

  Med Vänlig Hälsning,
  Joakim Hörsing

 3. Ping: Sanningen om samhället – 2010-08-27 FM
 4. Ping: Vett och Sans om Afghanistan « Joakim Hörsing
 5. Per-Anders · augusti 27, 2010

  Jag har tidigare kännt mig lite störd över Mona Sahlins dryga attityd, men vid gårdagens TV-utfrågning tyckte jag att det var en ”ny” Mona vi fick se. Hon var avspänd och trygg, och gav raka och ärliga besked om partiets och de rödgrönas politik. Hos mig växte hon betydligt. Nu är det kul att vara sosse igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s