KD – inga barmhärtiga Samarier direkt

Ja detta är ett inlägg om sjukförsäkringen och Alliansens politik att ta från de sjuka, svaga och fattiga för att kunna ge till de redan rika. Frågan vi ställer oss idag är hur evangeliskt detta kan vara egentligen, med tanke på att ett parti med kristen värdegrund helhjärtat stödjer denna politik. Charlotte Therese Björnström skriver om detta på Newsmill och tänker sig hur en kristdemokratisk Jesus skulle valt att omformulera sitt berömda alteregos saligprisningar:

”Saliga ni som är rika och har arbete nu – ni ska i form av jobbskatteavdrag få också de mest utsattas pengar så att de inte längre kan klara sig på sin förminskade inkomst, utan tvingas sälja allt de äger och sedan söka sig till sociala myndigheter där de får kämpa hårt för att få pengar till hyran i tid så att de inte blir vräkta, men nekas bidrag till en kattmatsburk så att enda sällskapet i livet kanske inte får fortsätta leva.”

Igår gick så ett antal kristna debattörer ut i Aftonbladet och vädjade till alla kristna som funderar på att rösta blått att tänka en gång till och kanske välja orginalet framför det kristdemokratiska höger alteregot. Nu vill jag inte påstå att vi i de rödgröna är några jesusliknande helgon, men vi har i alla fall ambitionen att efterlikna den barmhärtiga Samarien, det vill säga att göra ett gott försök att ställa till rätta de problem vi klart och tydligt kan se framför oss. Kristdemokraterna misslyckas härvidlag totalt. Jenny Fjell, grundaren av nätverket resurs skriver:

Om Kristdemokraternas väljare var insatta i sjukreformens verkliga effekter hade partiet i dagsläget troligtvis haft ett näst intill obefintligt stöd. Många sjuka har blivit sjukare av den nya sjukförsäkringen och en del har även avslutat sina liv. Alla farhågor regeringen varnades för har tyvärr besannats. Göran Hägglund, chef på socialdepartementet, pratar mycket om ”verklighetens folk”. Det behövs inte funderas länge innan man inser att ”Verklighetens folk” inte kan innefatta sjuka och utsatta utan enbart är riktad till de alliansen anser vara i innanförskap. Vi misstänker också att ”köksbordsturnén” inte var hemma hos någon utförsäkrad. Däremot var det troligtvis ett lyckat PR-trick.

Göran Hägglund träffade troligtvis inte Maria som jag skrev om igår. En svårt cancersjuk kvinna som tvingas leva på socialbidrag trots att hon omöjligt kan ta ett arbete. Detta skulle vara tacken för hennes mångåriga insatser inom äldrevården. En oförstående försäkringskassa och en socialminister med Riddare Cato hjärta av sten.

Nä några barmhärtiga Samarier är inte KD. Det står utom tvivel.

Bloggat: Högberg, Nyhetsmixern, Berglund, Göran Johansson, Leine Johansson, Weiderud, Trerks, Allegro, Meta

Mer om sjukförsäkringen:Mats Johansson, SVT, SVD, Berzell, Rödgröna bloggare Östergötland, AB2, Gunnar Gustafsson, Martin Moberg, Nicke Bremer, Utan Ramar, Reflekterat, Hälsan är grön, SVD2, SVT, AB2, Emil Broberg

Andra bloggar intressant om: kristdemokraterna, döende Maria, sjukförsäkringen, Göran Hägglund, kristen, kristendom, saligprisningarna, evagelierna, Jesus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s