Censur alternativet?

Noterar ett märkligt driv i en artikel i Aftonbladet angående nätbokhandlarnas försäljning av böcker som förespråkar barnaga. Resonemanget är att desa bokhandlar säljer dessa böcker trots att det är förbjudet i svenska lag med barnaga.

Märkligt då alternativet till detta är att förbjuda alla böcker som förespråkar något som gå emot gällande svensk lag. Möjligen kan man tycka att handlingen att slå barn är så vidrig att en uppmaning till detta borde betraktas som hets mot gruppen barn.

Problemet med det är att då har man fört upp tonläget på en sådan hög nivå att det påkallar andra åtgärder i relationen med stater där detta är tillåtet.

Kanske borde det göra det men i dagsläget vore en sådan politik givetvis kontraproduktiv. Men det går att tänka sig en framtid där dylika böcker är förbjudna.

Bloggat: Riktig Lycka

Andra bloggar intressant om: barnaga, censur

3 kommentarer

 1. Johnny Lilja · september 5, 2011

  Anstiftan till brott är ett brott i sig. Anstiftan innebär att en person uppsåtligen förmår en annan att begå en brottslig handling. Reglerna om straff är samma som för gärningsmannen. Vid vissa mycket grova brott är även försök till anstiftan straffbart.

  • joakimhorsing · september 5, 2011

   Jo fast ett sådant brott måste rikta sig till en specifik individ, vilket ju inte är fallet med politiska eller religiösa skrifter om barnaga.
   Undantaget är hetslagstiftningen.

 2. PC · september 5, 2011

  Christopher Hitchens – author of ”God Is Not Great: How Religion Poisons Everything”.

  dailyhitchens.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s