Usch Kielos, osakligt!

Jag börjar bli en smula irriterade över vänsterns ständiga tjyvnyp på miljöpartiet. Inte för att de just är nyp, det kan jag nog tåla utan för att karaktären är överspänd, krystad och inte sällan osaklig. Det senaste exemplet på detta är Katrin Kielos ledare i Aftonblandet.

Man måste vara rätt taggad och överspä’nd för att i Bolunds ekonomiska budgettal finna relevanta politiska distinktioner som bygger på ett eventuellt omnämnande eller icke av den amerikanska bostadsbubblan som förklaring till den ekonomiska krisen eller detsamma rörande det ännu mer obegripliga ordet ”finanssektor”. Om någon undrar över innebörden i vad jag just skrivit, fråga Kielos, jag har inte den blekaste.

Att Miljöpartiet understundom vill profilera sig i andra frågor än just miljö, exempelvis utbilding och skola och att dess företrädare väljer att göra så i sina tal i Almedalen tar Kielos i omedelbar intäkt för tesen om MP’s spikraka vandring höger ut. Det kan svårligen bli mer krystat än så. Miljöpartiets miljöprofil är lika tydlig som den alltid har varit och eventuella hypoteser om en omsvängning från språkrörens sida kan rimligen låta vänta på sig i något fler månader än vad som passerat sedan de tillträdde. Peter Andersons tal om att vi i Almedalen valde bort miljön ur retoriken, blir löjlig, vi valde att prata om annat den gången.Punkt.

Höjdpunkten i dumheter nås när Kielos blir direkt osaklig. Mikaela Valtersson har aldrig såvitt jag vet propagerat för att MP ska börja samarbeta med Moderaterna, bara att vi i partiet inte ska upprätta formella hinder för att det skulle kunna ske.  Att det skulle vara MP’s nya linje att vilja inledda samarbete med Moderaterna motsägs av språkrörens uttalade mening att inte vara ett femte alliansparti. Mindre samarbete är det naturligtvis inte frågon om, sådana har vi redan och en del som också inkluderar Socialdemokratera. Jag är övertygad att fler sådan kommer och är bra för Sverige.

Jag delar Kielos ståndpunkt att Mikaela Valtersson och andra som förespråkar att vi ska öppna upp för framtida samarbete med Moderaterna missbedömer utsikterna att förena de olika ideologiska systemen. Det både jag och Kielos kanske glömmer är att miljöpartiet mycket väl kan bli en större tredje kraft i politiken än vad som just nu ser ut att vara fallet.

Och det är så jag ser samarbetsfrågan. Ett stort parti som representera en bred och stor folkopinion för hållbara framtidslösningar kan inte utesluta samarbete med något demokratiskt parti. Förhandlingen med en moderatledd kaolition blir oändligt mycket viktigare att klara ut på detaljnivå eftersom vi inte kan vara säkra på att borgerliga partier på samma naturliga sätt som med S och V värnar ett sammanhållet och solidariskt samhälle.

Påhoppen på MP kan mycket väl ses som en frustration från ett gammalt etablerat parti att en ny kraft i svensk politik håller på att byggas upp. Kielos och gänget är helt enkelt rädda.

Om det hela eskalerar till att bli lika onyanserat som attackerna från jinge, så blir det väl tyvärr en självuppfyllande profetia. Vänstern har då bitit sig rejält i foten kan man säga.

(Bolunds prat om platt skatt har natuligtvis noll stöd i partiet)

Bloggat: Moberg, Westerholm, Helldén

Andra bloggar intressant om: MP, Kielos, miljöpartiet, politik

Annonser

6 kommentarer

 1. kingcrowned · september 22, 2011

  HELT sant! tack för att någon har samma tycke…

 2. Johan Westerholm · september 23, 2011

  Joakim

  Trist att behöva påminna dig om att Bolund har miljöpartiets förtroende att föra den ekonomisk-politiska debatten i miljöpartiets namn. Hans åsikter om platt skatt måste vi andra ta på allvar då vi får förutsätta att (MP) utsett honom för att han är representativ för partiets åsikter. Eller har jag fel?

  mvh

  Johan

 3. joakimhorsing · september 23, 2011

  Ja, Johand du har faktiskt fel i detta. Bolund har fått vårt fötroende att föra MP’s politk utifrån Partiprogram, kongressbeslut och rikdsdagsgruppens tolkningar. Att vara en god representant är inte alltid och helt säkert inte identiskt med att vara helt representativ. Föreställ dig själv hur en sådan selektion skulle se ut…

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 4. Arbetarperspektiv (@Arbperspektiv) · september 23, 2011

  Två saker: Katrin Kielos är sosse och inte ”vänster”. Sosse är per definition av den förda politiken lika med socialliberaler, och ni har inte fått sanningen sagda till er av någon, era opålitliga vindflöjlar.

  Man blir ju förbannad bara av att se en maskros! Skulle inte lita på en miljöpartist om han så sa att solen går upp i morgon.

  • joakimhorsing · september 23, 2011

   Så förbli då arg och marginaliserad!
   Vänligen,
   Joakim Hörsing

 5. tobbe · september 23, 2011

  Problemet med mp vindflöjer agerande hela tiden gör att man inte kan rösta på dom. Eftersom dom hela tiden går ut med att dom kan tänka sig att samarbeta med högerblocket gör att man inte kan rösta på dom. Därför är det enda sättet som mp kan få min eller andra som tycker som jag att rösta på dom är att lova att inte gå in i samarbete med borgarna. För borgar är och kommer alltid att vara nyliberala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s