Juholt: öppet stöd för medborgarlön

Noterar häpet att den socialdemokrattiska partiledaren är medlem i en Facebook grupp till stöd för införandet av medborgarlön i Sverige. Gruppen vill också avveckla alla former av samhällsstöd, t. ex via socialförvaltning, arbetsförmedling och sjukförsäkring till förmån för en ovillkorad basinkomst för alla som det ska gå att leva på.

Lösningen som framföallt drivits av miljöpartister, men alltså nu även av Juholt får man förmoda, får en rad negativa konsekvenser av samhällsekonomisk karaktär men är också en beskrivning av ett samhälle som ger upp om sina mest utsatta och iskallt låter dem gå under.

Länk till FB grupp: här

Ett valt citat från sidan:

Aldrig har läget varit mer lämpligt än nu att införa medborgarlön. Stäng Arbetsförnedringen, bort med sjukkassor och socialkontor. De innebär förnedring, kontroll och myndighetsjakt på människor. Lägg de pengar som i dag går till a-kassa, sjukpenning, socialbidrag, barnbidrag, studiebidrag, företagsstöd, pension mm i samma påse och skriv ”Medborgarlön” på den och vi har en bra grundplåt, även om mer krävs för att nå en rimlig nivå. Samtidigt sparar vi ansenliga summor genom avskaffandet av alla kontrollanter och administratörer.

Andra bloggar intressant om: medborgarlön, håkan juholt , socialdemokraterna, humor

10 kommentarer

 1. curt jansson · september 26, 2011

  ”men är också en beskrivning av ett samhälle som ger upp om sina mest utsatta och iskallt låter dem gå under.”-
  Undrar hur du kan dra den slutsatsen? Att en sådan lösning även bidrar till att höja det sociala medvetandet är inte säkert, fast jag skulle tro det bleve följden på lite längre sikt. Det bidrar till att upprätta Lju(g)holt en smula i mina ögon…

  • joakimhorsing · september 26, 2011

   Slutsatsen man kan dra är antagligen att Juholt inte har särskilt stor koll på vilka FB grupper han tackar jag till…

   Visserligen är jag för en minskning av den totala mängden arbetade timmar, men medborgarlön är inte det rätta verktyget för detta.
   Incitamentet för att arbeta och upprätta hålla samhällets funktioner skulle gravt urgröpas och som sagt lämna svagare grupper helt i sticket.

   /Joakim

   • Jakob Engelstoft · oktober 1, 2011

    Det finns något annat som är viktigare än Basinkomst / medborgarlön, nämligen en reform av penningsystemet, Vi har ett penningsystem som innebär att vi alla tvingas till att betala räntor till dom allra rikaste, oavsett om vi har lån eller ej. Arbetsfria vinster som endast ca. 5 % av befolkningen har glädje av. Eftersom den största delen av befolkningen betalar mera i ränta, än dom får ut på sina besparingar.
    Skulle vi ha en välfungerande demokrati med fri och ärlig information skulle detta orättvisa och miljöskadliga system förlängst vara avskaffat!
    Vi Har en penningutgivning som kan jämföras med statsauktoriserat falskmyntneri. Skulder ges vidare på ett sätt som kan jämföras med spelet Svarte Petter… Det gäller att hela tiden ge skulden vidare, indtill den till slut hamnar hos den som omöjligt kan betala. han får näsan målat svart och blir fråntagen all egendom. Neokolonialismen och slaveriet lever i högsta välmåga, men dom flesta vägrar se vad som pågår. Det skulle störa deras nattsömn och deras självbild:
    Illusionen av att vara ”goda” och välmenande medborgare.

   • CG · oktober 2, 2011

    Du vet tydligen inte hur fb fungerar ang medlemsskap i grupper. Ta reda på det först o återkom.

 2. Ping: SD cirkus och Börsberg-och dalbana « Joakim Hörsing – bloggdagbok
 3. Siv-Ann L. · oktober 1, 2011

  Du känner förmodligen inte till att i vissa grupper kan vem som helst lägga till vem som helst. Det betyder att det troligen är någon annan som lagt till Juholt i den här gruppen och inte han själv. Har själv blivit tillag i en mängd grupper av andra på FB. Jag tror också att Juholt knappast har tid att kolla alla grupper han utan sin egen vetskap blir tillagd i. Alltså, detta är inget att skriva om p det vis som du gör joakim horsing.

  • joakimhorsing · oktober 3, 2011

   ok, notera dock att inlägget är taggat som humor, alltså med glimten i ögat.
   Visste doock inte att man kunde vara medlem i en grupp som man ej själv godkännt. Tack för upplysningen.

   Mvh,
   Joakim Hörsing

 4. Ping: Lysande Åsa Romson! | Joakim Hörsing
 5. Ping: Juholts ledaregenskaper | Joakim Hörsing
 6. Ping: Juholtaffären avslutad…eller? | Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s