Att projicera är vår melodi

Projektion är är förstås en berömdhet bland försvarsmekanismer och dyker upp såväl på individnivå som på aggregerad nationell nivå, fast det senare är väl mer ovanligt numera i en globaliserad värld. Den individuella projektion kan förstås få återverkningar på ett helt land när summan av våra tillkortakommande projiceras på någon gemensam yttre faktor.

Att Juholtaffären orsakade sådant rabalder och sådan ilska i folkdjupen tror jag delvis beror på att vi lite till mans äro syndare av kanske betydligt värre sort än Juholt. Det stjäls kopiöst från våra arbetspaltser och i dagens DN kan vi läsa att svenskar snattar mest i norden. Det handlar om åtskilliga miljarder varje år.

En av de absolut allvarligaste projektionerna är de som rör vår egen litenhet och vår egen utsatthet. Det finns krafter i samhället som vill att vi ska ta ut all vår frustration och desperation på ett hatkonto utställt på alla de som inte har en lång etniskt bakgrund i norden eller som tillhör en annan religion. På nätet har en lika viktig som eländig megafon varit bloggen Politiskt Inkorrekt. Det är med stor glädje jag noterar att den snart kommer att släckas ner även om jag förstås vet att den hatiska massan kommer att omdirigeras till något annat nav för förvrängda beskrivningar av verkligheten.

Lösningen på individuell nivå handlar om ökad självkännedom och att försöka vara så sann mot sig själv som möjligt. Varför tänker och känner jag som jag gör? Varför reagerar jag på det som jag gör? Är balansen och proprotionerna rimliga? Vad måste jag medverka till att förändra i omgivningen och vad måste jag förändra hos mig själv?

På samhällsnivå handlar det framför allt om att rigga skola, utbildning och forskning på så sätt att de maximalt understödjer självständigt och kritiskt tänkande.

Bloggat: Den helt nya nyhetssajten Ajour skriver om PI’s nedstängning här

Andra bloggar intressant om: projektion, Juholtaffären, snatteri, politiskt inkorrekt, främlingsfientlighet

Annonser

2 kommentarer

 1. Populisten · oktober 18, 2011

  ”Sanningen skall göra er fria”(Joh 8:32) är ett bibelord som väl antagligen ska förstås mer andligt men som jag ändå är mycket förtjust i att dra fram i dessa sammanhang. Jag läser just nu ett antal böcker av Med. Doc i psykiatri M Scott Peck där en av hans huvudteser är att ondska till sin grundläggande natur är att göra vad som helst för att slippa inse sina egna fel och istället hitta syndabockar. Projektion alltså. Projektion är i grund och botten en lögn och ondska är också alltid lögner menar Peck och påpekar vidare att ett ofta använt namn för den personifierade ondskan är ”Father of all Lies”.

  Men just Juholt går därmed inte fri från kritik för han vägrar ju faktiskt envist att inse och erkänna att han handlat omoraliskt, låt vara inte olagligt. Han befinner sig alltså fortfarande i lögnernas (eller åtminstone halvsanningarnas) land.

  • joakimhorsing · oktober 19, 2011

   Intressant koppling du ger mellan ondska och lögn och projektion. Helt klart är ju projektion en mycket vanlig orsak till ondskefulla handlingar och skeenden.

   JAg har tidigare skrivit ett inlägg om ondska, som en del i min lilla serie Akter över en vilsebn mänsklighet:

   http://joakimhorsing.se/2009/02/06/akt-over-identitet-och-ondska/

   Angående Juholt så vill jag poängtera att min avsikt inte var att urskulda honom utan peka på att vi inte får använda honom för att lura oss själva att tro att vi är så himla mycket bättre….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s