Odell en Crême Caramel för storfinansen

Så var det dags för ännu en ministeravgång? Än så länge verkar Reinfeldt ha förtroende för sin minister, men vad annat kan den stackars statsministern ha? Ministrar kan nog bete sig lite hur som helst framöver. Statsministerns och partiledarnas goda omdöme naggas tum för tum i kanten. Så nej någon avgång blir det nog inte men Odells statssekreterare ligger nog rätt pyrt till eftersom han tydligen tidigare jobbat just för Carnegie.

Hur tänkte Odell när han med en statssekreterare från Carnegie och en rådgivare från Carnegie ska sälja statliga företag och då begagna sig av Carnegie? Odell har blivit en Crême Caramel för storfinansen. Jinge  och DN’s ledare funderar även på hur det kan komma sig att Odell inte gjort sig av med Carnegie nu eller tidigare?

Från Socialdemokratiskt håll börjar man oroa sig över att för mycket fokus läggs på ministerns lämplighet. Kanske själva sakfrågan om utförsäljningar glöms bort? Bloggen Bent skiljer ut sig en smula genom att kräva, inte Odells avgång, utan Östros! Jag förstår hur han tänker. Carnegie har länge varit regeringens gullgris. Skillnaden är väl att regeringen nu både har Carnegie som expertutredare och potentiell kund(plus att statssekreteraren kom från dettta företag!)

(Uppdatering: Det visar sig att det nu är Carnegie själva som tar det ansvar Odell borde ha tagit. Carnegie lämnar uppdraget att bistå regeringen med utförsäljningen av OMX och SBAB)

(Uppdatering 2: Nu avgår statssekreteraren. Tämligen väntat som jag antydde ovan. Odell säger att: ”Det är beklagligt att situationen blivit sådan att Urban Funered för att värna den försäljningsprocess som nu pågår behövt lämna sitt uppdrag som statssekreterare.” Naturligtvis borde han aldrig anställts, just för att värna försäljningsprocessen. Skuggan över Odell vilar tung och mörk…)

(Uppdatering 3: Odell verkar nu inse sitt misstag att anställa statssekreteraren. Bravo!)

Andra bloggar intressant om: carnegie, odell, utförsäljning, statliga bolag, regeringen, reinfeldt

2 kommentarer

  1. Christian · oktober 2, 2007

    Crême Caramel – Snygg formulering!

  2. Johan Sjölander · oktober 3, 2007

    Joakim, den stora skillnaden mellan nu och då är väl den svidande kritik från exempelvis FI som nu framkommit? Det är ju efter att de blivit känt vilka missförhållanden som rådde som Odell fortsatt att knyta regeringen närmare bolaget.

Lämna en kommentar