Den orättvisa Bensinskatten

Låt oss tala klartext. En höjning av bensinskatten är orättvis(liksom alla skatter och avgifter som höjer en varas pris). Den drabbar personer som måste köra långa strräckor med bensindriven bil och den drabbar människor med dålig ekonomi mer än de som har en god ekonomi. Det gäller med stor sannolikhet även med det reseavdrag som de rödgröna föreslår.

Samtidigt måste vi(och jag ber er artikulera detta med eftertryck) radikalt minska utsläppen av växthusgaser och frigöra oss från oljeberoendet.

Vi måste faktiskt det.

Kritiken mot de rödgröna är idag massiv och människor är upprörda. Nu är inte längre de rödgröna ett alternativ säger man. Alliansen och dess sympatisörer på de stora morgontidningarna är inte sena att påpeka orättvisan och att klyftorna i samhället kan komma att öka.

Tänk efter nu kära läsare. Alliansen som inte gjort annat än att stimulera ökade klyftor i samhället oroar sig över orättvisorna bensinskatten medför!! Givetvis gör bensinskatten ingen skillnad för de som tjänat tiotusentals kronor extra i månaden på slopandet av fastighetsskatten och jobbskatteavdraget n’r de glider omrking i sin tredje BMW.

Fråga er igen kära läsare. Är lösningen på detta problem att inte bekämpa utsläppen av växthusgaser och att ignorera vår tids största hot mot mänsklighetens överlevnad?

Eller är det möjligen att i övrigt föra en politik som utjämnar skillnaden mellan människors ekonomiska förutsättningar?

Sanningen är nämligen den att priset på bensin kommer att öka alldeles oavsett om vi höjer eller ens sänker skatten. Att inte agera för att bli av med oljeberoendet är bara att skjuta problemen på framtiden.

Det Alliansen, Gudmundson och alla andra som passar på att kritisera en vettig omställning ägnar sig åt är gott folk ren och skär populism. Vi kan inte blunda och vi kan inte vänta.

———————————————————–

Läs gärna också en blogg som skjuter in sig på det faktum att skattehöjningen faktiskt inte är sådär värst orättvis när allt kommer omkring. Jag har i det här inlägget framförallt velat poängtera att det kanske inte just är klimatsatsningarna som ska framställas som det som det rättvisa samhället står och faller med. Och när det kommer från alliansen så blir dt smått parodiskt….

Ett klart udda inlägg hittar ni här av en bloggar vars största oro är att de rödgröna inte kommer att kunna hitta en vettig använding av skatteintäkterna. Åter igen hela skuggbudgeten komer att presenteras på måndag.

Media: Svd, Expressen,

Bloggat: Kent Persson, Zac, Mitt i Steget, Jonas Morian, knapsu, hannastacia, Klamberg, Hubbardianen, Högberg, Grevad lux, bloggarna

Andra bloggar intressant om: bensinskatten, klimat

Annonser

5 kommentarer

 1. Jag · april 29, 2010

  Hej! Jag har nyss startat upp en lite annorlunda stilblogg. Kanske har du ett förslag på någons stil som jag borde sno?
  Kika gärna in!

 2. mikael olsson · april 29, 2010

  Hej Joakim,

  Kul att se att du hade läst mitt inlägg ”Var landar ‘satsen’?” på min blogg. Kul att du fann inlägget udda – något som iofs kanske plägar en förklaring.

  Jag ligger alltså inte sömnlös över att ni ska hitta någonstans att göra av de pengar ni vill ha av mig. Tvärtom är jag säker på att vem som helst utan större ansträngning kan hitta ställen att deponera ett stort antal miljarder.

  Nej, det som riktigt oroar mig är att ni inte på förhand har bestämt VAD ni vill åstadkomma. Min idealbild av politiken är nämligen att man börjar med en plan över vad man vill ändra på – sedan tänker man igenom hur det ska gå till att göra det – och sedan, allra sist, så får man fram en ungefärlig kostnad för detta. Tyvärr verkar det som om ni har gjort precis tvärtom. Er s.k. politik består i att ni vill göra av med 12 miljarder ”mer” eller 100 miljarder ”mer” eller 10 miljarder ”mer”…

  Rätta mig gärna om jag har fel. Du (liksom andra) är välkomna att göra det också på min blogg:

  http://mikaelolsson.wordpress.com

  Mvh
  Mikael

 3. joakimhorsing · april 29, 2010

  Visst kan det vara ett problem att inte vara riktigt förberedd. Förklaringen är ju att det funnits tre planer som på ett intern demokratiskt sätt måste sammansmälta fram till valet. DE fyra borgerliga partierna hade exakt samma dilemma vid förra valet. Jag tycker att vi ligger långt före i våra förberedelser änd vad de gjorde för fyra år sedan.

  Att vi väljer att lansera fragment av våra uppgörelse under en ganska lång period har mågna förklaringar. En är ju givetvis att Alliansen annars skulle ha fått fritt spelrum att säga vi inte har någon gemensam politik alls.

  Den senaste veckans utspel har en rent medialogisk förklaring och är en metod som faktiskt alliansen finslipat under denna mandatperiod.

  Men visst demokratin har brister samarbete över patigränser likaså. Har dock svårt att se alternativet.

  Din huvudinvändning att vi först satt kostnaderna och först sedan beslutat om vad dessa resurser ska gå till delar jag inte. Jag har en viss insyn i hur samarbetsgrupperna arbetat och fungerat och vet att så inte varit fallet. Precis tvärtom faktiskt.

  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 4. Populisten · april 29, 2010

  Mikael Olsson,

  Du har helt missat vänsterns grundläggande syn på skatter. Det väsentliga är inte att få in pengar som kan användas till något vettigt utan att ta ifrån dig så stor andel som möjlig av dina pengar för att på så sätt få politisk kontroll över pengarna och i slutändan över dig.

  Marx beskriver historien som en kamp om produktionsmedlen och i det moderna samhället är tveklöst pengar det viktigaste produktionsmedlet. Det hela handlar därmed om rå makt. Vänstern vill ta dina pengar ifrån dig för att utöka sin makt på bekostnad av din frihet. Att man inte vill erkänna detta för medborgarna (eller ens sig själva) är en självklarhet och därför uppfinns alltid ”rationella” anledningar till höjda skatter och pålagor. Klimatalarmismen är bara dagsnoteringen på svepskäl till att pungslå dig. Imorgon kan det vara nåt annat som säljer bättre.

  Det är också därför alla s.k. miljöstyrande skatter konsekvent sätts för lågt för att ha påstådd effekt. Ville man verkligen använda skatter för att minska biltrafiken vore detta ju mycket enkelt. Sätt skatten till 25kr/litern så löser det sig. Men är avsikten bara att lura pengarna av folk vore det ju katastrofalt om man slutade köra bil. Då skulle ju Svensson, hemska tanke, få mer pengar över!

 5. Ping: Därför ska Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010 « Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s