Borgarna raserar den svenska sjukvården!

Så skulle en groteskt osaklig rubrik kunna lyda som en kommentar till det faktum att Sverige halkar ner i en europeisk listning av de främsta hälso- och sjukvårdsystemen. Det osakliga består inte så mycket i att borgarna naturligtvis inte haft en rimlig chans att ha hunnit rasera så mycket som i att en del aspekter som inte beaktas  i undersökningen gör själva listningen tveksam.

För det första har Sverige utomordentliga vårdresultat och vinner också den kategorin överlägset. Vi ligger i toppen vad gäller läkemedel och generositeten i systemet och bra till när det gäller patientens rättigheter. Det område vi förlorar stort på är tillgängligheten i betydelsen direkt access till familjeläkare, specialist etc.

Tveksamheter angående undersökningen handlar om:

  1. Den tar inte med kostnadseffektivitet. Andra länders höga tillgänglighet har ett pris och leder till en stor och fördyrande överkonsumtion av vård. Är det bra? Jag tycker inte det.
  2. Stor tillgänglighet till viss screening är inte bara av godo. Man kan dö med en oupptäckt cancer av helt andra skäl en just cancern när man kommit upp i åren.
  3. Vi får poängavdrag på grund av att vi inte har patienträttigheter inskrivna i lagstiftningen. Att definiera, uttolka och överklaga rättigheter kan vara ett förhållningssätt som råder mellan patient och sjukvård. Men är det bra? De flesta partier tycker inte det och inte jag heller. 

Räknar man med kostnadseffektivitet och vår annorlunda syn på rättigheter och lagstiftning så vinner Sverige faktiskt överlägset.

Det som ändå motiverar mig att sätta den rubrik som jag gör är att det ändå är mot kontinenten borgarna sneglar. Alliansen är rörande överens om tillgänglighetens prioritet och Kristdemokraterna är nog ganska sugna på en rättighetslagstiftning.

Borgarna är vid makten och Sverige rasar, kanske inte själva vården, men i listor över just sådant som man säger sig prioritera.

Läs rapporten här

Andra bloggar intressant om: hälso- och sjukvård, tillgänglighet, vårdjämförelser

3 kommentarer

  1. Lars-Göran · oktober 1, 2007

    Håller med om att svensk vård är mycket bra NÄR MAN VÄL KOMMER DIT. Men tillgängigheten (eller snarare otillgängligheten) är rent ut sagt usel. Jag talade med en tysk läkare som jobbat i Sverige några år. Han sade ” Det är bättre att vara sjukvårdsanställd i Sverige eftersom hela apparaten är inriktad på att underlätta för de anställda. I Tyskland är allt inriktat på att underlätta för patienten och det kräver mycket mer av oss i vården”. Bättre kan det inte sägas!

  2. joakimhorsing · oktober 1, 2007

    Absolut! Håller helt med om att vi måste förbättra tillgänglighet och bemötande i vården. Men när man jämför med tyskland ska man komma ihåg att deras sjukvård är betydligt dyrare. Det rör sig om flera procentenheter av BNP!

    Trots att vi lägger så lite pengar på sjukvård så har vi bästa resultaten i Europa!

    Hur vi ska förbättra tillgängligheten är en historia för sig och som jag garanterat återkommer till.

    Vänligen,
    Joakim Hörsing

  3. Arne Björnberg · oktober 1, 2007

    Sverige har utomordentliga vårdresultat och vinner också den kategorin överlägset.

    Vi ligger i toppen vad gäller läkemedel och generositeten i systemet. men däremot inte speciellt bra till när det gäller patientens rättigheter, där vi troligen bär på syndromet att ”eftersom sjukvården är ‘demokratiskt styrd’ behövs inte rättighetsbaserad lagstiftning” eller tillgång till att enkelt kunna se om en läkare har den kompetens han påstår (då skulle knappast olegitimerade läkare kunnat jobba i åratal på lasaretten i Torsby och Mölndal).

    Det område vi förlorar stort på är tillgängligheten i betydelsen direkt tillgång till familjeläkare, specialist
    samt väntetider till viktiga behandlingar såsom större operationer eller cancerbehandling. Där ligger
    Sverige i det europeiska bottenträsket.

    Det är en (USA-genererad?) myt att andra länder har en hejdlös överkonsumtion av vård. Förutom Luxemburg, Schweiz och Norge ligger hela Nord- och Västeuropa på ungefär samma
    nivå i vårdkostnader per capita.

    Vi har inte mätt tillgänglighet till screening. Vi har använt MR-undersökning som indikator på väntetid till kvalificerad diagnostik.

    Att Sveriges ”annorlunda syn på rättigheter och lagstiftning” skulle göra att Sverige vinner överlägset är knappast en allmänt omfattad åsikt i Europa. Det är tveksamt om den utgör en merit över huvud taget.

    Health Consumer Powerhouse
    Arne Björnberg

Lämna en kommentar