Skottdrama och mord i min lilla hemby!

En tonåring har skjutits ihjäl i min hemby Rödeby utanför Karlskrona. Det står att läsa på DN att byn är i chocktillstånd, så jag ringer hem till min mamman och frågor om hon är i chock:

– Nej, näha, det är jag inte. Det är förstås hemskt och tragiskt och så, men sånt händer ju lite då och då…, säger mamma.

– Så byn är inte i chock?

– Nej det tror jag inte, klart att för dem så berörs direkt, men så är det ju alltid.

Det är nog mest i Media som den här avståndslogiken är helt klockren. Viss berörs vi mer om något är närmare, men en dödsdkjutning i  till exempel Nättraby, en annan by utanför Karlskrona, är förmodligen inte så mycket mindre tragisk för en Rödebybo än den som faktiskt hände i själva byn.

Nä det skrämmande är nog själva våldet. Att människor har skjutvapen hemma som de är beredda att använda. Sedan finns det förstås en otäck historia på andra sidan också som handlar om systematiska provokationer och hur ondska finner sina vägar genom unga människors sinnen. Och hur än en gång samhället inte lyckats fånga upp de signaler som funnits angående detta moppegäng. Till och med jag som mycket flyktig besökare i byn har förstått att det varit problem. 

En sak är säker och det är att ett vapen som existerar alltid riskerar att användas för det som det var tänkt för.

Andra bloggar om: rödeby, vapen, media

34 kommentarer

  1. Christian · oktober 7, 2007

    Du verkar vilja skylla det hända på existensen av vapen. Jag undrar ju vad som hade hänt om fadern inte ägt ett gevär. Om han, hans fru och hans handikappade son legat på sjukhus, och ett gäng osnutna ungdomar fått något lindrigt straff på grund av deras ringa ålder.
    På något vis gillar jag läget mer som det är nu. The lesser of two evils, om man så vill.

  2. ANDERS · oktober 7, 2007

    Förstår vad du menar Christian.
    ”Mördaren” hade anmält den lille oskyldiga pojken tidigare utan verkan.
    Bryr sig inte föräldrarna om vad deras barn gör och fostrar dem så får man hoppas att samhället (polis) sätter gränser och time out. Händer inget alls, ja då är fältet fritt för gardesbildningar, ta lagen i egna händer eller som jag själv skulle ha gjort; lejt någon MC buren man i jeansväst klargöra vad som gäller.

  3. Jan · oktober 7, 2007

    Några skäl att misstänka att mord har begåtts har ännu så länge inte framkommit.Den gripne familjefadern bör genast släppas.
    Länsstyrelsen bör undersöka hur socialtjänsten har fungerat.
    Och vart har föräldrarnas ansvar tagit vägen?

  4. Tobias Struck · oktober 7, 2007

    Jag gillar inte läget som det nu är: En familjefar har blivit en bruten man och skiljts från sin älskade familj. Anhöriga har förlorat en pojke, som de kanske hade kunnat ta hand om bättre, men nu får de leva hela sina liv utan att någonsin få chansen att ändra på den saken. Detta är en tragedi för alla inblandade. Men apropå vapen, så är en EU-moped dessvärre även det ett dödligt vapen i fel händer. Moped-huliganer må ta det skedda som en varning: Inte alla som ser svaga ut, fogar sig under er terror. Tänk på det över Jul och försök att hitta andra vägar till kontroll än förnedringen av oskyldiga.

  5. Oskar · oktober 7, 2007

    Tråkig å tragisk händelse, men e de inte lite känslokallt att ringa hem till modern å fråga om hon e i chocktillstånd när hennes son precis har blivit mördad?

  6. Tommy · oktober 8, 2007

    Mitt hjärta går ut till den familj och familjefar vars son utsatts för dessa trakasserier. Att behöva tvingas in i en situation där inget annat val återstår när det kommer till att kunna skydda sin familj. Har själv funderat på att skaffa ett vapen för att kunna skydda min familj. När polisen vare sig kan eller intresserar sig innan något riktigt allvarligt har skett och kommun och socialtjänst inte gör annat än att skylla ifrån sig istället för att ta ansvar så har man som familjefader inget annat val. Har tänkt igenom detta noga-vill bara att du vet att andra fäder känner starkt för vad du tvingats göra och nu måste gå igenom.

  7. Kenneth · oktober 8, 2007

    Om rapporteringen kring detta stämmer…
    Tycker jag det vore synd och skam om fadern som sköt blir straffad.
    De som blev skjutna verkar ju förtjanat det.
    Hoppas de dör bägge ungdommarna, de lär ju inte terrorisera någon mer då i alla fall.

  8. Folkomrostning nu. · oktober 8, 2007

    Finns det nagon som vet vilka mopedganget ar? Vad for slags personer ar dom? Hur kan dom fa terrorisera denna stackars familjen under sa lang tid och ingen gor nagot. Klart att dom maste ha kant sej hotade mit i natten med hotfulla mannisor som omringar deras hem mitt ute i skogen. Att polis inte har gjort nagot an att ta emot ett flertal anmalningar sajer hur lite hjalp dom har varit. Vilka ar dessa sma moped terrorister? Vad har deras foraldrar att saja om saken?

  9. blåklockan · oktober 8, 2007

    Var var föräldrarna? De måste ta ansvar för sina barn! Det gör man inte om man låter dem vara ute om nätterna. En 15-16-åring ute kl halv 2 på natten, det är ju inte klokt!
    Jag förstår pappan innerligt, även om det naturligtvis var hemskt att någon blev dödad.
    Men skyll inte på vapnet, skyll på bristande uppfostran och föräldrakontroll. Gängmedlemmar är ju dömda tidigare.

  10. H.-B. Bengtsson · oktober 8, 2007

    Om inte polisen kommer trots deperata appeller? Till vem skall man väda sig till? GUD, eller lösa problemet själv? Det var det enda alternativet att skydda sin familj. En tradegi för alla….

  11. Folkomrostning nu. · oktober 8, 2007

    Om polisen inte kommer sa kan man ju lata sej mordas eller forsvara sej. Det ar de enda alternativen i dagens sverige.

  12. Esteban · oktober 8, 2007

    I en bi-artikel ställer reportern frågan till polisen ”Vad skulle den trakasserade familjen ta sig till när mopedgänget dök upp fredags natt?” (efter att tidigare försök att engagera rättssamhället totalt misslyckats). Polisens svar? ”Ja, det är en berättigad fråga”, varpå det uppenbara konstateras, att det brustit för fadern i en svår situation.
    Det intressanta här är att polisen inte ger något svar på hur man ska agera. För man vet inte hur man ska hantera sånt här. Man kan bara anmäla, men fixar polisen det inte, händer inget. DET är det riktigt sjuka och det systemfel som orsakade den här tragedin.
    Jag kommer inte förvänta mig något annat än ett frikännande eller en ytterst mild dråp-dom mot fadern. Allt annat vore en skandal.

  13. Jens · oktober 8, 2007

    Hans Klette’s ”Reglerna om nödvärn är sannolikt inte tillämpliga i det aktuella fallet och För att de ska gälla måste våldet som används stå i proportion till angreppet och hoten. Och det verkar det ju inte göra här – här handlar det enligt min uppfattning om övervåld”, är ett typexempel på juridisk BS.

    När ska man förstå att det är omständigheterna kring hur ett tillhyggen (påkar) används som rubricerar om det anses som dödligt våldsvapen och inte vad för tillhyggen man använder sig av.

    Reglerna om nödvärn i min mening kan defenitivt tillämpas i detta fallet. Ett berusat mopedgäng beväpnat med påkar som har hotat familjen till livet vid ett flertal tillfällen kommer till familjens hus samma natt och fadern FÖRSVARAR sin familj med ett skjutvapen och nu åtalas för mord?

    Jag stöder fadern till 100% och anser defenitivt inte att övervåld används. Gud vet vad konsekvenserna hade varit om fadern hade valt att inte göra någonting.

    Skulle älska och se Hans Klette i samma situation och fråga honom efteråt om han uppfattade situationen som livshotande?

  14. Nathalie · oktober 8, 2007

    Mår dåligt av att bara tänka på vad den här stackars trakasserade familjen var tvungen att stå ut med. Kan bara inte begripa att resten av byn som kände till detta(omöjligt att inte göra det i ett litet samhälle) inte gjorde någonting för att stoppa dessa ligister. De här huliganerna måste ju ha varit någons släktingar och vänner! ”Han var så go” säger 15 åringarna gråtandes. Har ingen förklarat för dem att det ligisterna gjorde under flera års tid är avskyvärt och straffbart?
    Tycker att resten av ligisterna måste ställas inför rätta. Pappan bör gå fri. Övergiven av din lilla pittoreska by, vart skulle han ha tagit vägen för att skydda sin familj? Någon gång brister det ju för alla.
    Helt ofattbart.

  15. Pidda · oktober 8, 2007

    Nja, mannen i Skåne som sköt ihjäl en inbrottstjuv bakifrån när denne var på väg att lämna tomten efter att ha skrämts av mannen dömdes bara för vållande till annans död.

    Den stackars pappan i Rödeby torde ha bra mycket större rätt på sin sida.

    JAg tror professor Klette inte är riktigt inläst på rättsfallen. Men möjligen menar han att våldet är för grovt för att pappan helt ska gå fri. Och det tror jag inte riktigt heller. Sex månader villkorligt är min gissning.

  16. Lars Jonsson · oktober 8, 2007

    Sverige som ett säkert samhälle har totalt racerat.

    Stora problemet i min mening är faktiskt att man inte tar i med hårda tag. Det som nu hänt i Rödeby är bara en händelse av många. Man låter undomar hållas med våldsamheter, sexuella trakasserier (kalla tjejer för horor i skolorna exempelvis), mobbning, etc, när man borde till med hårda tag, avstängning, ungdomsfängelse, etc… Att dalta med undomar som tycker det är kul att misshandla en handikappad kille är inte en lösning… Att tycka synd om ett gäng som sparkat en annan killes huvud sönder och samman visar hur sjukt vårat sammhälle blivit. Hårdare tag mot ungdomsbrottsligheten är ett måste…

    Har ett alldeles eget exempel från sommarens sverige. Mina föräldrar brukar ha långtidsuppställning av sin husvagn på Cronokamping i Lidköping, men vet inte om dom skall fortsätta med det efter sommarens oroligheter. Flera campinggäster har blivit misshandlade, flera vangnar vandaliserade och så har det förstås varit en hel del inbrott. Närliggande mack funderar på att stänga. Och allt pga att samhället låter ett ungdomsgäng härja i området. Polisen vet vilka dom är, alla vet det, men ingenting händer. Minderåriga, javisst, men än sen då? Jag tycker att samhället har en jävla skyldighet att se till att det går att vara på allmäna platser (än mer faktiskt hemma på sin egen gård i fallet Rödeby).

    Nä, jag skulle vilja ge dagens ROS till pappan som tillslut gjorde uppror mot sina plågoandar. Han hade faktiskt detta ansvaret mot sin son och sin familj. Tycker att det är myndighetern, skolan, polisen och inte minst föräldrarna som skall skämmas för det som hänt.

    // Lars Jonsson, Göteborg.

  17. evelin · oktober 8, 2007

    tycker att det är väldigt trökigt att folk ska behöva bli utsatta för sådant som denna familj har blivit utsatta för. vad är det för värld vi liver i egentligen?

  18. Byxorna Nere · oktober 8, 2007

    Vapnet användes korrekt i förhållande till nödvärnsrätten. Mordhotande beväpnade ligister. 6 emot 1 person. Inte alls konstigt han försvarar sig själv och sin familj. Nödvärnslagen är helt inne på det spåret.

    Föräldrarna till dessa mobbande ligister däremot bör ifrågasättas. Även den rödgröna röran som under sina år vid makten inte lyft ett finger för att se till att återskapa jämvikt mellan polisen och buset. Något är fel då man känner sig säkrare i New York än i Malmö eller för den delen Rödeby. Att det är mindre brottslighet i New York än hemma i Sverige är ju ännu mer förvånande för den stora massan. Kan det bero på att vi knappt har några poliser?

    Vet du hur många invånare det går på varje polis i blekinge? Du är välkommen över till vår blogg att läsa på.

    Hoppas på pappan som försvarade sig släpps snart och han får skadestånd för den tiden polisen haft honom i sitt förvar. Polisen skulle i stället skyddat gården ifrån ligisterna.

  19. Jens · oktober 8, 2007

    Pidda,

    Det sorliga är att Hans Klette är faktiskt professor i straffrätt. Det visar hur det svenska rättsystemet är vridet. Det finns inte en schans att pappan kommer att gå fri efter detta p.g.a det inte går att bevisa i efterhand att han faktiskt räddade sin familj från ett större ont.

  20. PC · oktober 8, 2007

    Vilken hemsk jävla håla Rödeby verkar vara! Hemsk! Begriper inte hur folk kan bo där över huvudtaget.

  21. Josef Boberg · oktober 8, 2007

    Hejsan,

    ETT sådant här fall är förskräckligt ! Många sådana här fall blir kort och gott enbart statistik = döda siffror på en död dataskärm eller på ett dött papper.

    Det senare är det som wår MaktElit sedan årtionden tillbaka – för att inte säga sedan årtusenden tillbaka – har försökt att få oss att acceptera.

    Din mamma tycker jag reagerar som ett gott exempel på att Wi kollektivt sett snart är där med hull och hår. Tyvärr, kanske…

    Men vem faen orkar bry sig som MEDmänniska – över allt faenstyg som wår MaktElit dagligdags är orsak till i grunden. Så Din mamma gör helt enkelt det som måste göras – ifall Wi överhuvudtaget skall orka överleva en dag till, kanske…

    Dock – måhända finns det ändå trots allt en annan väg = en human väg = MEDmänniskors väg. Men vad VET jag – eller också VET jag det, kanske… 🙂

    Ha det…
    vännen Josef

  22. Stirner · oktober 8, 2007

    Nä det skrämmande är nog själva våldet. Att människor har skjutvapen hemma som de är beredda att använda.
    Typ som polisen och armén då…

  23. Stirner · oktober 8, 2007

    Om polisen inte kommer sa kan man ju lata sej mordas eller forsvara sej. Det ar de enda alternativen i dagens sverige.
    Klockrent!

  24. Don Vito · oktober 8, 2007

    Alltid ser man anhörigas uttalanden om den döde i stil med ”-han var fantastisk, snäll och omtänksam…”

    Frågan är:
    -vad i helvete har snorungar på moppe att göra hemma hos folk halv-två på natten?

    Tro faan att det fått gått långt innan en person väljer att börja freda sig med vapen….

    Hade dessa ungar utsatt min familj på samma sätt hade jag fortsatt hem och skjutit föräldrarna då de bär det egentliga ansvaret…

    -Dessa löss borde träda fram och be familjen om ursäkt för att sedan gå hem, slicka såren och i skam betala priset för sina flagranta misslyckanden som föräldrar….

    -Fy faan på ren svenska att odla fram sådan avkomma…

    Jag lider med den maktlöse fadern som till slut ej fann någon annan utväg en denna tragiska lösning….

  25. gorgon pekki · oktober 8, 2007

    Men denna undfallenhet och rent ut sagt slöhet som myndigheterna har uppvisat, vad har du för dynpunkt på det?

    Vapen, ja, vapen!

    Den här mannen hade ett vapen att ta till, polisen. Han använde det vapnet flera gånger. Han ”tryckte” i desperation och vanmakt på detta vapens avtryckare, men vapnet klickad varenda gång! Vapnet var var obrukbart när han behövde det. Det vapnet var polisen!

    I kanske dödsångest, men i vart fall i stor fruktan, beslutar han sig att i stället pröva ett annat vapen för att freda sig, och det blev en hagelbössa!

    Kritisera inte hagelbössan, därför att den användes därför att polisen inte fungerade!

    Så enkelt är det!

    Först försöker du det ena och sedan det anfra, därför att det första inte fungerade! Polisen fungerade inte!

    Det är polisen som har ansvar fullt ut för det som hände! Och jag kan inte känna att det är en förlust att en dog. Inte så som de barsig åt i det här gänget!

    Nej, jag kan inte känna att samhället blev sämre för det, tvärt om. Och samhället kanske skullehablivit ännu bättre om alla ligisterna hade strukit med!

    I denåldern, ja i mycket lägre ålder än så, skall man vara mogen nog att förtå viken skada man utsätter folk för om mangör som gänget!

    Jag tycker att du, du som kanske vet vilka som ingick i gänget är, att du skrev lite om deras bakgrund istället. Den biten kan du faktiskt bidraga till, vilket skulle vara bättre än att skriva just det som jag nu kommenterar!

    Jag hoppas påatt du gör det!

    MVH
    GOGILOL
    http://gogilol.blogs.se/

  26. Bill · oktober 8, 2007

    Stackars, Stackars människor som skall trakaseras av
    totalt hänsynlösa gangsters och ligister i år efter år utan att kunna få någon hjälp av kriminellt inkompetenta och ansvarslösa myndigheter.
    Vilket hån mot allt rättsmedvetande att sedan brottsoffren skall häktas för att de försvarede sig mot helvetespacket.
    Mitt hjärta lider med den trakaserade familjen.
    Familjen till ligisten spottar jag i ansiktet.
    Åt helvete med alla ligister.

  27. Annelie · oktober 8, 2007

    vad är rätt eller fel?
    Hur långt är man beredd att gå för att skydda sin familj. En pappa som har fått nog av dessa plågoandar och begår ett brott som är förödande inte bara för sig själv utan för sin familj som han bara ville skydda. Ett skydd som skulle vara ingripande från polisen som har visat sig vara det vanliga i vårt rättssystem nämligen helt jävla meningslöst.Jag kan ställa mig frågan av vilken rätt har polisen att inte ingripa på ett klart och tydligt trakassi på denna familj och en pojke som desutom är förståndshandikappad, av vilken jävla rätt har dessa plågoandar fått fria händer och få fortsätta, förbannat skamligt av er snutar som inte lyfte ett finger för denna familj. Mobbning, trakassering, förföljelse är något av det som omger oss i alltför stor utsträckning i dag, frågan är? Kan vi förhindra dess traghet med det rättssystem och metoder som vi har i dag. Själv vet jag bara om mitt barn skulle blivit mobbad, utsatt för en massa skit och trakasserad för att bara vara som du eller jag så skulle jag ochså brista.

  28. Maj · oktober 8, 2007

    ”Sånt händer ju lite då och då” Livet på landet verkar livsfarligt. Helt rätt att ha skjutvapen hemma. Kommer det ett gäng påtända och beväpnade tonåringar har men inte en chans. Det tar väl en halvtimme innan polisen är där, innan dess kan hela familjen vara slaktad.

    Varför håller inte de vuxna ihop på landet, där känner man ju varann? Om de vuxna bestämt sig för att sätta stopp så hade de kunnat det. De hade kunnat stödja den drabbade familjen, t ex lovat att komma dit med bil om mopedgänget dök upp.

    Och ansvaret faller tungt på föräldrarna. Kanske de tyckte det var helt ok att mobba en handikappad och hans familj?

  29. Josef Boberg · oktober 9, 2007

    GooodMorgon Maj,

    Din utryckta meninge: ”Och ansvaret faller tungt på föräldrarna. Kanske de tyckte det var helt ok att mobba en handikappad och hans familj?” – slut citat.

    I helvete heller. Den tunga skulden ligger hos wåra översta MaktElitToppar – som sedan tusentals år tillbaka bokstavligt talat har tränat oss i att lösa våld med än mera våld – mentalt såväl som fysiskt – men framförallt mentalt !

    Ha det… 🙂
    vännen Josef

  30. Bill · oktober 9, 2007

    En mycket trevlig familj. De bästa, snällaste, trevligaste, hjälpsamma människor man kan tänka sig. Ja jag vet.
    Men varför skall de då hatas, mobbas och trakaseras. Obegripligt. Nej självklart. De hade ju en son som var lite förståndshandikappad. Och så bodde de ju väldigt avskillt. Långt ute i skogen. Här kunde man ju härja hellt fritt. Ingen såg eller hörde något. Inte för att det besvärade de kriminella elementen så mycket, men här kunde man ju gå ett par steg längre, misshandla dem, slå ihjäl dem kanske, bränna ner huset när de sover. Det är ju ändå ingen som bryr sig.
    Ungdomarna måste ju få roa sig med det dom vill, (S).
    Vad händer sedan, mitt i natten, i mörkret, mitt ute i skogen, pappan som sover, vaknar, märker att det är en lynchmobb med tillhygge i trädgården som har kommit för att kanske göra vad de har hotat med i ett par år, slå ihjäl hans son, våldta hans döttrar, mörda hela familjen, ja hur skall han vete vad som väntar. Polisen är inte intreserad. Ställd mot väggen, rättslös och angripen i sitt eget hem gör han vad alla normala människor måste göra. Försöka försvara sin familj mot hotet. Så han tar sitt hagelgevär, samma val skulle jag ha gjort, och försöker skräma iväg gangsterspacket. Han lyckas också. Familjen klarar sig från skador. Fysiska allså, däremot inte psykiskt, men psykiskt hade de redan lidit så mycket under de sista två åren!!
    Men inte nog med detta, sedan kommer polisen och förnedrar brottsoffren ytterligare, och häktar denna pappa som inte hade något val.
    Då var de plötsligt intreserade.
    I detta läge hade jag gjort precis detsamma, jag hade heller inte haft något val, det hade bara de som av feghet hade valt att inte försvara sina nära och kära.

    BTW Väldigt stora likheter mellan de ökände oduglingarna i Vetlanda och de förhoppningsvis snart lika välkända kollegerna i Karlskrona Kommun.

  31. Niklas, blivande polis. · oktober 10, 2007

    Många här och i allmänhet tycker att det är självklart att pappan ska frias pga av nödvärn. Det kan man ju självklart tycka, men nu är ju inte detta någon godtycklig bedömning som domstolen ska göra utan nödvärn är ju som allt annat i svensk lag tryck i skift.
    Mord är det om man ” berövar en annan människa livet” vilket är uppenbart i detta fallet, men som alla brott i svensk lag så krävs det ett uppsåt för att kunna fällas för det akutella brottet. Ett direkt uppsåt, att man skjuter för att döda helt enkelt, eller ett likgiltighetsuppsåt, att man förstår vad konsekvenserna av ens handlande blir men man är likgiltig inför konsekvenserna.
    För att kunna hävda ansvarsfrihet(nödvärn) så tar man hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt. Nödvåldet för inte vara uppenbart oförsvarlig till dessa olika förhållanden, det är nog detta Joakim menar med att vi har en generös lagstiftning. Inte uppenbart oförsvarligt är en ganska hög våldsnivå. Men det som kommer bedömas i detta fallet är om de ovanstående kriterierna är uppfyllda till förhållande till en dödsskjutning.
    Anser rätten att det har funnits ett uppsåt och att våldet har varit uppenbart oförsvarligt så döms man för mord. Kan även dömas för DRÅP om omständigheter som att gärningsmannen blivit provocerad med fysiska eller psykiska medel, eller att han av annan anledning handlat i affekt. Mycket förenklat kan man säga att dråp ska utdömas om situationen är sådan att en utomstående kan ha en viss förståelse för gärningsmannens handlande, även om inte domstolen kan acceptera detta.

    Detta är vad rättsapparaten har att ta ställning till, sen kan man ju tycka vad man vill om lagstiftningen men det är ju detta både polisen och domstolarna rätta sig efter.

    MVH Niklas

  32. Bill · oktober 10, 2007

    I resonerandet kring eländet i Rödeby förekommer vissa konstiga spekulationer antaganden och antydningar, det kan ju lätt bli så om man bor långt ifrån utan lokalkännedom.
    En sådan är att den avlidne 15 åringen bara råkade vara där av misstag, på en avlägsen gård mitt i skogen, mitt i natten så att säga. Ingenting kan vara mer fel, vilket hos befolkningen speciellt i en liten by strax norr om Rödeby nämligen Fridlevstad är mycket välkännt. Där är han nämligen riktigt ökänd. Hav var nämligen ledare för ligisterna i Fridlevstad, på samma sätt som den skottskadade 16 åringen är för ligisterna i Rödeby.
    Två befälhavare alltså, ökända för lokal befolkningen bägge två. Vilken förklarar att de var längst fram de de ledde anfallet mot den stackars familjen, som inget val hade.
    Nej så långt från oskyldig åskådare man kunde komma.

  33. Pingback: Tragedin i Rödeby spelas upp i Rätttsalen « Joakim Hörsing

Lämna en kommentar