Mina 8 argument -därför ska du rösta rödgrönt!

Valet 2010 närmar sig. Dags för dig att bestämma dig för det rödgröna alternativet, att lägga din röst på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller allra helst på Miljöpartiet de gröna. Medan Alliansen tar plats i Tv4 utfrågningen passar jag på att ge er mina sju viktigaste argument som ska övertyga dig att göra rätt val:

1. Irreversibla processer

Expressens ledarsida listade sina viktigaste argument att rösta borgerligt. Ett av dem var att Alliansen bara suttit en mandatperiod och det under lågkonjunktur, så därför borde de få chansen att visa vad de går för i ytterligare minst en mandatperiod.

Kära väljare, ta inte valet så lättvindligt. Väldigt mycket av alliansens politik riktar in sig på att förändra vårt samhälles grundläggande strukturer. Det kommer att bli väldigt svårt att ändra tillbaka. Alliansen har en politik som dramatiskt kommer att öka klyftorna i samhället. Jag tror uppriktigt sagt att alla inte riktigt förstått vad det innebär. Talet om klyftor riskerar att måla upp bilden av oss rödgröna som lite gnälliga och avundssjuka, folk ska minsann inte få vara framgångsrika! Men det handlar krasst om att vi kommer att få se barn växa upp fattiga, se hemlöshet och tiggeri på gator och torg, se A och B skolor, vårdcentraler, äldreboende växa fram, se människor tvingas ta 2-3 olika jobb i låglönesektorn utan att få ekonomin att gå runt ändå. Vissa saker har redan hänt, annat kan dröja många många år, men det är hit alliansens politik så småningom hamnar. Jag tror inte att Du för några hundralappar eller tusenlappar egentligen är beredd att betala detta höga samhällspris, eller hur? Rösta rödgrönt!

2.  Mineringen av Medborgaren

Fram tills nu har vi alla varit medborgare. Men alliansen lägger minor under detta begrepp. En mina heter ”samhällets stöttepelare” och Fredrik Reinfeldt använder detta vapen friskt för att underförstått kategoriserar den resterande befolkningen som slödder och patrask. Vill du verkligen se en sådan tudelning? Denna förskjutning är viktig för alliansen – hur ska vi annars på lite sikt stå ut med följderna av den borgerliga politik. Det fattiga barnet som låtsas vara sjuk när hon inte kan följa med på klassresan är väl  barn till något lättjefullt arbetsovilligt slödder, knappast några samhällets stöttepelare, eller hur? Eftersom vi alla är likvärdiga medborgare – rösta rödgrönt!

3. Reduceringen av samhället till en Trackslista

Alliansen är besatt av sortering, kategorisering och upprättandet av listor. Passar rätt bra när det gäller musik men knappast något så allvarligt som våra samhällsfunktioner. Vi behöver inte en litteraturkanon, vi behöver ge alla barn lika förutsättningar att lära sig läsa. Vi behöver inte betyg i skolan i synnerhet inte för barn i tioårsåldern, vad vi behöver är fler kompetenta lärare med förmåga att entusiasmera sina elever till genuint lärande. En fyrkantig skola producerar fyrkantiga människor illa rustade att möta en mångfacetterad verklighet. Dessutom låter en sådan skola så formidabelt tråkig. Det få riktigt har förstått är att tiden som barn är precis lika viktig, om inte viktigare, än tiden som vuxen. Som upplevd tid tillbringar vi större delen av våra liv i barndomen. När du inser detta – rösta rödgrönt!

4. Alliansens tappade minne -javisst ja klimatet…

Mänsklighetens största kris någonsin står och trampar i farstun och polletten har fortfarande inte trillat ner hos Alliansens företrädare. Halva Ryssland brann i somras samtidigt som gigantiska översvämningar drabbade Pakistan och på något sätt lyckas den svenska valrörelsen med konststycket att totalt ignorera detta. Kanske för att den svenska regeringen varit så skicklig med att planera för motorvägar istället för klimatprevention och en utbyggd kollektivtrafik. Eller kanske för att samma regering lyckats rycka med svenska folket i fantasin om att Sverige är det mest klimatsmarta landet i världen, när vi tvärtom är det folk som per capita nästan bidrar mest till klimatkrisen. Med Miljöpartiet i regeringen får vi modet att se sanningen i vitögat och handlingskraften att göra något åt saken. Därför rösta rödgrönt!

PS Som bonus får ni bl.a. bättre kollektivtrafik, mindre bilköer och en bättre hälsa.

5. Rädda människor gör vad som helst…vilket är precis vad Alliansen vill

Vi har än så länge inte Science Fiction romanens adroida robotar som kan betjäna oss. Tekniken har kommit till en gräns för vad den kan göra för att öka bekvämligheten. Någon måste så att säga hålla i dammsugaren, sköta spisen, putsa skorna, trycka på hissknappen. Alliansens grundfrågeställning: hur ser vi till att någon gör allt det här åt oss? Receptet:

  • Vi försämrar a-kassan
  • Vi försämrar sjukförsäkringen
  • Vi ökar inkomstskillnaderna genom skattelättnader
  • Vi subventionerar för just de tjänster vi vill se växa fram

Och se där har vi en schysst grundplåt. Det räcker förstås inte, men det är en bra början som Alliansen lätt kan bygga vidare på. Om du inte gillar det du säkert anar runt hörnet kan du vara med och stoppa utvecklingen – Rösta rödgrönt!

6. Man borde ju kunna köpa sig allt för pengar – köpa sig före i vårdkön exempelvis

Tillvaron i Sverige har varit brutal för den rike. Tänk att ha miljoner på banken och ändå tvingas vänta på att de med större behov går före. Alternativet att betala helt själv för privat vård ter sig förstås horribelt. Nej, så kan vi inte ha det tänker Alliansen, folk med pengar borde både kunna få utnyttja den gemensamt uppbyggda och finansierade vården och behålla pengarna på banken samtidigt som man smiter före! Det borde nog också vara så tänker Alliansen att man efter eget huvud ska kunna få bestämma vilken kvalitet på vården man får. Har man pengar borde man kunna få unna sig lite extra, eller hur?

Planen ser ut ungefär så här:

  • Tillåt folk att teckna försäkring och sjukhusen att ha gräddfiler för denna grupp
  • Skapa ett tryck från vården själv genom sälja ut och privatisera delar av vården, börja med vårdcentraler och fortsätt med den öppna specialist sjukvården.
  • Gör det fritt för vårdbolag att etablera sig var som helst och låt konkurrensverket följa utvecklingen, snarare än socialstyrelsen.
  • Gör det möjligt för den privata vården att sälja tilläggstjänster och ta ut extraavgifter.
  • När en kritisk massa av privata aktörer och försäkringspatienter uppnåtts inför en försäkringsfinansiering av hela sjukvården.

Och vips finns det inga hinder längre för personer med fet plånbok. Grattis alliansen det var väl skickligt jobbat! Problemet är ju bara att en stor grupp av människor har en sämre försäkringslösning än andra och att en del försäkringsbolag understundom vägrar att betala och i förlängningen att somliga helt står utan försäkring. Ett sluttande plan direkt mot den avgrund USA är på väg att kravla sig ur. Undvik allt detta – Rösta rödgrönt!

7.  Lite rödgrönt jävlar anamma!

Alliansen känns väldigt defensiva och som ni förstår av ovanstående ganska destruktiva. Samhällsproblem ska tydligen lösa genom att vi sorterar människor, etikettera dem i skolan, jagar dem med blåslampa om de råkar bli sjuka. På något sätt ska all denna otrygghet leda framåt. Var finns det positiva? Vi i de rödgröna laget säger – framtiden ligger i våra händer, låt oss kavla upp ärmarna och bygga om Sverige. Modernisera våra bostäder så att de bli energisnåla och därmed klimatanpassade, bygg ut järnvägen, investera våra gemensamma skattemedel i skola, vård och omsorg. Istället för att leka curlingföräldrar åt medelklassen låt oss skapa riktiga jobb sprungna ur våra investeringar i samhället och satsningar på utbildning, Vi ska skapa världens modernaste land!  Det är jävlar anamma och därför ska du rösta rödgrönt!

8. Invandring – en slags ursäkt för segregation

Alliansen presenterade förr någon vecka sedan sin plan för ökad integration. I långa stycken kändes den som en slags ursäkt för en förstärkt segregation. Ovan har jag pratat mycket om hur Alliansen vill etablera en låglönemarknad med otrygga individer. Det är helt klart att denna delvis ska fyllas av gruppen människor med utländsk bakgrund. Man går så långt att man vill tillskapa särskilda ekonomiska zoner där dessa individer ska kunna arbeta för lägre lön än normalt.  RUT-avdraget ses i det som i många andra sammanhang som mirakelmedicinen som ska lösa allt. Det finns troligen ingen mirakelgörare för bättre integration, det handlar om att varje dag satsa på förändrade attityder, bekämpa diskriminering och att bygga upp ett bra utbildningssystem för alla.

Relaterad Media: Svd, Expressen, Svd, AB, AB, Svd, GP, SydSv, SydSv, Ystad, DN, Svd, AB, AB, Expressen, DN

Liknande blogginlägg: Röda Malmö, Enligt min humla, Ahlström, Rasmus, Annarkia, Holst, Lenefors, Emil Broberg

Bloggat om utfrågningen: Razz , Högberg

BLOGGUTMANING – blogga om dina åtta bästa argument!

Andra bloggar intressant om: rödgröna, valet 2010, Alliansen

21 kommentarer

  1. Klas2k · september 14, 2010

    Jag håller inte med 🙂
    6. Om man inte tillåter folk att agera i eget intresse så skapar man svarta marknader (tex kan man lätt idag åka utomlands för vård), och uppnår inte mkt annat.
    Om ngn har pengar och vill betala privat, så ”skänker” man ju dessutom i praktiken sina ”statliga pengar” till övriga behövande – så varför är det ett problem ? OM man inte tänker ”jante” förstås – dvs om inte jag ska skall ingen annan…
    Vi skall definititvt inte ta bort de offentliga trygghetssystemen, och inte försämra dessa heller. Men om privata alternativ växer upp brevid – so ? Låt dom som vill betala åka till dessa då – så slipper jag lite folk i kön till de vanliga vårdinrättningarna..

    8. Låter jättebra: Hur har det arbetet under en s och s+mp regering funkat i de alla mandatperioder som man regerat innan 2006 ? Hur lång tid tar det att bygga dessa integrerade samhällen ? 40 år, 500 år oändligt med tid ?
    Nej, invandrarpolitiken är helt fel och har så varit alldeles för länge.
    Och pga att det är så känsligt så tar man inte upp frågan mer än i flummiga ordalag, och då spelar etablerade partier Sd rakt i händerna, otroligt farligt !
    /K

    • Marianne Karlsson · september 14, 2010

      Sverige ska vara svenskt….. Ja det vill de flesta svenskar. Men vad är det som gör det svenskt? Sverige sägs vara ett kristet land. Det för att landets lagstiftning mm. har sin grund i kristendomen. Vi har haft och har det bra i vårt land. Detta har människor som lever under andra ej så demokratiska former som vi, upptäckt och kommit hit. Men det är vi själva som ser till hur vårt land blir. Den viktigaste ingrediensen för att Sverige ska vara svenskt är att återvända till kristendomen.

      • joakimhorsing · september 14, 2010

        Hur menar du då? På vilket sätt ska vi återvända till kristendomen?

        Vänligen,
        Joakim

  2. joakimhorsing · september 14, 2010

    Jag tycker det är helt okej med helt privata lösningar där verksamheten kommit till genom privata investeringar och där patienten betalar fullt pris. DEt är inte dessa enstaka rika knösar som är problemet.

    Problemet är när vi långsamt subventionerar den övre medelklassen att få en bättre vård än gemene man och därmed skapar en strukturell ojämlikhet i samhället mellan stora grupper.

    Det handlar inte om jante utan om rättvisa och trygghet.

    Alternativet till att spela SD i händerna kan aldrig vara att bli som SD. Jag vägrar generalisera över gruppen invandrare.

    Vänligen,
    Joakim

    • Klas2k · september 15, 2010

      Att försäkringspatienter går före i vårdkön beror på att man har fått en remiss från en läkare, som man träffat ”privat”.

      Men det är ett problem även om man inte hade en privatläkare – har man tur och träffar en ok allmänläkare så får man en remiss snabbt. Alltför ofta får man dock rådet ”ta en Alvedon och vila ett par dgr” 😦

      Nej övriga partier får INTE bli som Sd !
      Men man MÅSTE ta upp frågan !
      Nuvarande politik funkar uppenbarligen inte – lösningen är inte att ”stoppa invandringen” (eller egentligen flyktingmottagningen – vilket är vad sdare oftast verkar mena). Men vi måste bli bättre på att ta emot dom som kommer hit, och skilja på dom som kommer för att jobba, dom som behöver en tillfällig tillflyktsort, och dom som är lycksökare etc, och behandla alla humant, snabbt och på bästa sätt – vilket aldrig innebär att ikläda folk en offerroll

      /K

  3. Anders Lundin · september 14, 2010

    Hur menar du: ”Problemet är när vi långsamt subventionerar den övre medelklassen…”?

    Vården är offentligt finansierad. Vårdproduktionen är numera offentlig eller privat vilket skapar en utvecklande konkurrens.

    Alla vårdtagare har rätt att välja privat eller offentlig vårdgivare till samma mycket låga kostnad. Hur subventionerar och gynnar det den övre medelklassen? Hur försämras vården för någon annan?
    Anders

    • joakimhorsing · september 14, 2010

      I dagsläget gör den inte det. Jag målar så att säga fan på väggen. De sista stegen i mina punkter är ju inte genomförda ännu. Jag pratar om det tryck som byggs upp för att införa försäkringslösningar i vården.

      Några i sammanhanget små saker har dock skett:
      – Försäkringspatienter går ibland före i vårdkön. Det är välbeställda som har dylika.
      – Etableringsfriheten innebär att tillgängligheten ökar i områden med god socioekonomi

      Riskerna för att vi med alliansens politik når skräckscenariot är inte så långsökt som man först kan tro.

      /Joakim

      • Grillo · september 15, 2010

        Försäkringspatienter går ibland före i vårdkön. Det är välbeställda som har dylika.{{källa behövs}}

  4. Björn Hansson · september 14, 2010

    Lär dig skriva svenska innan du publicerar en massa smörja…

    • joakimhorsing · september 15, 2010

      Ber om ursäkt för att det säkert är massa språkliga fel, det blev sent igår och jag var mycket trött..
      Hoppas att de flesta ändå begrepp innebörden.

      Vänligen, joakim

  5. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-15 FM
  6. Pingback: Bloggutmaningen – Ge dina 8 bästa argument för att rösta rödgrönt « Joakim Hörsing
  7. anna · september 15, 2010

    Man är INTE rasist för att man vill bevara Sverige svenskt! Man kan hjälpa folk i deras hemländer, de måste INTE bo här, det gör dem INTE lyckligare!

    • joakimhorsing · september 15, 2010

      Nej, Anna man måst inte vara rasist för att ha den åsikten som du har. Däremot tycker jag att en politik som inte både innebär att man ger ett stort bistånd OCH tar emot människor som tvingats på flykt är bedrövligt ogenerös.

      Jag tror dessutom att det är notoriskt svårt att definiera vad som eventuellt skulle vara svenskt. Ett samhälle mår bra av nya influenser och att vara i ständig förändring. Allt annat leder till stagnation. Sverige har blivit rikare tack vare invandringen.

      Det innebär inte att problem uppstår med kulturkrockar etc. Men problem är till för att lösas med kreativitet.

      Vänligen,
      Joakim

    • Klas2k · september 15, 2010

      @Anna: Nej det är inte defintionen på rasist. Det blir man först om man börjar indela folk i grupper efter tex ras, religion eller kultur osv.

      MEN jag håller inte alls med dig, eller Joakim nedan.
      1. Ja man kan och ska, tycker jag, hjälpa först och främst i hemländerna – inte bara genom bistånd under längre tider, som inte leder till en hålllbar utveckling, utan genom att aktivt hjälpa till med utveckling och stabilisering.
      2. När det gäller flyktingar (till skillnad från invandrare) så har dom FLYTT – dvs dom har tagit ett svårt beslut och lämnat allt hemma ! Dom behöver inte bo just i Sverige allihop, men en andel kan väl få bo här – iaf tills det lugnar sig hemma !? Var skall dom annars ta vägen ? Månen ?
      3. Jo dom blir just lyckligare här – annars hade dom väl inte tagit det oerhört stora beslutat att ”slänga sig ut i världen” och komma hit !???

      När det gäller om vi har råd osv:
      A. Invandrare skall dra in pengar till staten !! Invandrare definierar jag då som de som kommer hit och skapar sig ett liv här – dvs JOBBAR. Dom är och skall inte vara bidragstagare. Invandrare skall integreras i samhället och stå på egna ben precis som dom som har fötts i landet. Här har vi totalt misslyckats de senaste decenniet.

      B. Flyktingar kan kosta under en period, men dom skall endast vara här en begränsad tid, under en konflikt hemma eller liknande. Dom kan sen ansöka om permanent uppehållstillstånd och medborgarskap och faller då under kategori A. Flyktingar tycker jag vi skall ta oss råd att ta emot ett visst antal av varje år – det är mänskligt

      /K

      • Gerhard P · september 15, 2010

        @Klas2k: Så oerhört klarsynt att jag först trodde att jag skrivit det själv.

  8. Pingback: Det enda argument som behövs för att sparka borgarna ut ur Rosenbad « Joakim Hörsing
  9. Pingback: Slutstridens piskor och tomma stolar « Joakim Hörsing
  10. Pingback: Nu kommer de rödgröna, men väck de som fortfarande sover « Joakim Hörsing
  11. Anonym · september 18, 2010

    Yeah, right. En röst på det rödgröna innebär mer makt för miljöpartiet – ett parti som mycket väl har koll på klimatfrågor, men på ett naivt sätt har nollkoll på resten. Det är som om någon skulle starta ett ”forskarparti” som kan mycket om forskning och vill fördela mer pengar åt det hållet, vilket ju vore bra, men rösta lite hur som helst i andra frågor

    Miljöpartiets invandrarpolitik är katastrofal, öppna gränserna helt och alla får komma hit som känner för det som en ”revolving door”. Det är en utopi som världen inte är redo för förrän om ~några hundra år. Medianpersonen i världen är fattig; att göra en så naiv sak som att fördela tillgångar på alla innebär då självklart att alla blir fattiga och får kämpa 100% för sin brödföda – det skulle inte finnas något utrymme för utveckling eller forskning. Man måste ha kunskap och tillgångar för att kunna hjälpa fattiga länder, inte att alla blir fattiga i någon jantelags-anda.

  12. kaare · september 18, 2010

    hej jokim.
    jag tror du skall ta och reflektera över det här med sjukskrivningen hur det har fungerat under socialdemokraternas styre det har varit katastrof .
    man har kunnat varit sjukskriven hur länge som helst utan att få nån rehabilitering eller hjälp,
    det har varit socialdemokratins otroligt starka sida.
    Komunal strejken för bättre löner .
    Göran Persson ringde Vanja och sa nu får ni sluta strejka ,och vad hände
    Dom avblåser strejken utan resultat inte en krona löneförhöjning.
    om jag vore socialdemokrat skulle jag ställa mej frågan Vad blåser dom oss medlemmar på nästa gång och fundera på om det verkligen är rätt parti för mej.

Lämna en kommentar