Det gick åt pipsvängen

Alliansen största minoritetsblock och Sverigedemokraterna i riksdagen: MP gör ett bra val, men inte heller det var riktigt i de nivåer vi hade hoppats på.  Summa summarus får man nog konstatera att det gick åt pipsvängen.

Givetvis finns det glädjeämnen, de rödgröna fortsätter styra Norrköping, MP gör fantastiska val, te.x i Stockholm, Göteborg och min hemkommun Linköping.

Sverigedemokraterna tar plats i Östgötalandstinget vilket känns väldigt obehagligt.

Det parlamentariska läget i riksdagen är oklart med SD som vågmästare. De borgerliga partierna slätar över problematiken löjligt mycket. Sd kan lägga krokben för all oppositionspolitik under fyra år. Egentligen finns det bara tre vettiga alternativ:

  1. MP ingår i alliansregeringen
  2. De rödgröna bildar regering med några mittenpartier
  3. Nyval

(Listan ovan var ingen prioritetsordning, blott en upprepning av alternativen. )Alla andra varianter inbegriper direkt eller indirekt stöd av Sverigedemokraterna.

Media: svd, DN, AB, Expressen

Andra bloggar intressant om : valet 2010, valresultatet , valnatten

4 kommentarer

  1. Oskar · september 20, 2010

    så nyval för att du inte gillar SD. Jojo snacka om demokrati… not.

  2. Populisten · september 20, 2010

    Trams! Det uppenbara alternativet som är det som kommer att hända utelämnar du: Alliansen sitter kvar i orubbat bo i fyra år till. Den som inte inser att detta inte är några problem alls känner helt enkelt inte till voteringsreglerna i Sveriges riksdag. Jag menar inte detta som en oförskämdhet mot dig Joakim, utan kan bara konstatera att kunskapen om detta är tämligen begränsad.

    Enda faran är att de rödgröna fäller regeringen tillsammans med SD. Med tanke på hur detta skulle vändas emot dem av Alliansen tror jag man inser lätt att detta är något som man drar sig nåt oerhört för. Försök bara för er inre syn se Reinfeldt full av självgodhet säga: ”Då så Mona Sahlin så har DU ansvaret att bilda regering med det underlag DU använt för att fälla min…”

    Nej det funkar ju inte. Dessutom kommer sossarna att dra slutsatsen att formell allians med V och MP var en dålig idé och spräcka sin sitt eget koalitionsunderlag. Det är taktiskt fel beslut, men det är det beslut de kommer att ta.

    Den verkligt intressanta frågan är därför när Sahlin kommer avgå.

  3. joakimhorsing · september 21, 2010

    Du tänker på:
    ”Beslut med särskild beslutsregel
    9 § Om det för beslut krävs annat än enkel majoritet och det finns fler än ett förslag till ett sådant beslut gäller följande. Riksdagen väljer först, med tillämpning av vad som gäller för beslut i allmänhet, ett av förslagen. Därefter avgörs, med tillämpning av den särskilda beslutsregeln, om detta förslag skall antas eller förkastas. Detta förfarande skall tillämpas även när det är fråga om flera lagförslag som är oförenliga inbördes och ett yrkande har väckts att något av dem skall vila i minst tolv månader enligt 2 kap. 12 § tredje stycket regeringsformen.

    Om det samtidigt finns två eller flera yrkanden om folkomröstning beträffande samma vilande grundlagsförslag eller om misstroendeförklaring mot samma statsråd, skall endast en omröstning äga rum. Lag (2003:180).”

    Jag känner mig inte övertygad om att denna regel verkligen främjar en vital opposition där vi inte riskerar fälla regeringen med SD’s hjälp. I teorin kan vi alltid lägga oss, men det vore klart olyckligt.

    Jag tror också att du kan ha fel på vöriga punkter:
    – de rödgröna samarbetet kan bestå
    – och sahlin kan definitivt komma att sitta kvar. Vem skulle efterträda henne?

    Läget är givetvis brydsamt. Om inte alliansen får det där sista mandatet förstås. Inte alls otroligt,

    Vänligen,
    Joakim

  4. Populisten · september 21, 2010

    Joakim,

    Ja det är den paragrafen jag tänker på (misstroendeförklaringar kommer nämligen alls inte att bli aktuella eftersom det vore som om S bjöd in SD till kamp mot Alliansen såvida inte opinionsläget svänger och Sahlin vill tvinga fram nyval vill säga). I upphetsningen glömmer många att sossarna regerade landet med hjälp av den i decennier. Med stöd av ett parti som på den tiden öppet var Moskvatrogna kommunister vilket för mig får SD att framstå som korgossar i jämförelse. Så visst funkar det även om det kommer ge Reinfeldt en och annan näsbränna, på samma sätt som t.ex. Persson gick på pumpen vid några tillfällen då MP gjorde upp med borgarna. Så länge frågan inte är av sådan vikt att det fäller regeringen så är det ju inget problem om SD råkar rösta med de rödgröna utan att ha varit med i processen innan. Att man inte förhandlar med dem är en sak, men att förakta deras röster så att man inte ens vill råka rösta likadant vore bara barnsligt. (Bert Karlsson antydde iofs i SVTs valvaka att S gjort så mot Ny D då det begav sig).

    Kanske har du rätt i att det inte främjar en vital opposition rent opinions- och retorikmässigt, men å andra sidan ger det oppositionen reella möjligheter att driva igenom en och annan fråga. Står sig läget finns det t.ex. majoritet för att ta hem styrkorna från Afghanistan.

    Visst kan samarbetet bestå, men jag tror inte det. Många sossar drömmer sig tillbaka och tror att de ska kunna återskapa sig som 45 – 50 procentsparti. Sedan är det också så att om samarbetet består så kommer de kommande fyra åren vara en enda lång ökenvandring för V och MP, medan åtminstone ni i MP kan få visst inflytande som frifräsare. Mycket hänger nog på vem som tar över efter Sahlin även om du har en poäng i att hon kan räddas kvar pga ersättarbrist. På sätt och vis är det rent otillständigt att inte avgå efter ett sådant fiasko, men det är hennes och S sak. Viktigt blir f.ö. också vilka som tar över som språkrör. Det rödgröna samarbetet är Erikssons och Wetterstrands bygge och deras efterträdare kan börja om på blankt papper.

    Hälsningar
    Populisten

Lämna en kommentar