Kemikalier bakom tidig pubertet

En dansk studie visar att flickor kommer alltid tidigare in i puberteten. En viss förskjutning nedåt i åldrarna är att vänta som konsekvens av en ökad vällevnad, men både genomsnittet för flickors inträde i puberteten och antalet mer extrema avvikelser indikerar att detta inte är hela sanningen.

De danska forskarna tror snarare att förekomsten av kemikalier i form av flamskyddsmedel, mjukgörare, konserveringsmedel etc är en bov i dramat.

Nackdelen med för tidig pubertet är bland annat ökad cancerrisk, kortväxthet och psykologiska problem.

Ytterligare en rapport som sätter kemikaliesamhället under luppen. Enligt kemikalieinspektionens siffror för 2007 tillverkades och importerades 81 000 kemiska produkter till Sverige. De innehöll 14 000 olika kemiska ämnen.  Den europeiska kemiindustrin lyckades genom lobbykampanjer försvaga EU lagstiftningen REACH. Regeringen har fegt avvaktat EU:s beslut och inte påbörjat genomförandet av en nationell kemikaliepolitik.

Sverige har som mål en ”Giftfri miljö” senast år 2020. Dags att kavla upp ärmarna Regeringen Reinfeldt?

Andra bloggar intressant om: tidig pubertet, kemikalier, flamskyddsmedel, gifter, giftfri miljö, miljö, REACH, EU

6 kommentarer

  1. David · augusti 20, 2009

    Jag kom att tänka på (mobil)strålning direkt. Är det inte så att man som barn utsätts mer och mer för det. Och att det egentligen inte har funnits någon forskning på barn?

  2. Jakob · augusti 20, 2009

    Bra så. Men vad hände med visionerna. De känns lite ofärdiga. Skynda dig annars kommer jag att tolka det symboliskt 🙂

    • joakimhorsing · augusti 20, 2009

      ÄR nu publicerad – håll till godo!

  3. Gulli · augusti 20, 2009

    Ingen verkar ha tänkt på det uppenbara, folk har mycket bättre tillgång till mat, även för mycket. Kan innebära att kroppen bedömmer kroppen klar tidigare än annars.

    • joakimhorsing · augusti 20, 2009

      Det var det jag syftade på med vällevnad….men enligt de danska forskarna hade man tagit hänsyn till en sådan effekt, men ändå bedömt att detta inte kunde vara hela förklaringen

  4. m96 · augusti 20, 2009

    Men detta tjatade man ju om för 15 år sedan också… att folk kom tidigare i puberteten.. så har det ju vart skitlänge… långt innan mobiler o annat dök upp också som nån påtalade faran med..

Lämna en kommentar