Rätt Ränta?

Riksbankens direktion lämnade idag beskedet att man håller styrräntan oförändrad. Samtidigt signaleras att den låga räntenivån är här frö att stanna under ganska lång tid. Rätt beslut? Tja inte enligt ekonomen och Ayngvesprognosmakaren Bengt Assarsson som kritiserar riksbankens mätmetoder på DN debatt idag.

Ränteanalytikern Tor Borg på SBAB tycker att det är bra att räntan hålls låg under lång tid men hade förväntat sig en smärre justering uppåt med tanke på senaste tidens tillväxtprognoser.

Å andra sidan torde ju den kommande arbetslösheten neutralisera den ökade tillväxten. Chefsekonomen på Nordea, Annika Winsth, menar dock att arbetslösheten inte kommer att stiga så mycket som förutspått. Mycket beroende på ett rejält valfläsk från regeringen valåret 2010.

Och det resonemanget leder henne liksom Bengt Assarsson till övertygelsen att räntan borde höjas för att dämpa en tänkt inflation. Fler och fler svenskar förväntar sig en högre ränta, vilket givetvis hänger samman med att fler och fler ger röst för den åsikten.

Avgörande är förstås vad man tror om:

  • Världsekonomin i stort
  • Finansmarknadens funktionsduglighet
  • Sveriges globala konkurrenskraft

Jag tror som tidigare att det stora problemet och utmaningen är det sistnämnda och är långt ifrån säker på att Assarssons bedömning att Sverige kommer rida ut det här före andra europeiska länder är korrekt. Det hela hänger på vår förmåga att satsa innovativt, t.ex Kamprads förslag att SAAB med Vattenkraft som ägare storsatsar på vindkraft.

Om man som i detta fallet kan kombinera det med en klimatstrategi desto bättre förstås.

Börsens utveckling och vinsutdelningar är dock oroande i sammanhanget. Svenska företag väljer att avskeda och säkra vinster istället för att tänka framåt. På detta sätt stärker vi inte en global konkurrenskraft.

Rätt ränta – ja förmodligen, men så har jag ju också ett rejält bolån…

 

Media: SvD, SvD, AB, GP, Expressen

Andra bloggar intressant om: riksbanken, räntan, ekonomi, innovationskraft, företag

Lämna en kommentar