Så reagerar bloggarna på dödsfallen i Afghanistan

Hur reagerar bloggarna  gårdagens stupade i Afganistan? Tillfälle att sörja och ge uttryck för solidaritet? Tillfälle att använda händelsen i politiska syften? Tillfälle för reflektion och kanske omvärdering? Eller alltihopa i en salig blanding? Låt oss se efter.

Ipse Cogita har sin åsikt klar – att föra krig i Afganistan är utsiktslöst. Historieböckerna visar detta med all önskvärd tydlighet och de som beslutat om detta företag borde ställas till svars. 

Bloggen den lätta Brigaden anlägger ett strikt moraliskt perspektiv. Vi kan inte svika minoriteterna och det afganska folket och den enda möjliga vägen att säkra deras framtid är att med vapenmakt agera i landet.

Ola Möller menar att det enda relevanta frågan är:

Om det var din bror, son eller make som dog igår, hade du då ansett att det var värt priset?

Han pekar också på hur notoriskt svårt det är att ta reda på vad svenska folket tycker. Allt beror på hur man formulerar frågan.

En person som antagligen skulle svara att det skulle vara värt priset(förutsatt att Ola har rätt i sin analys) är Chris Andersson som på sin blogg skriver:

Dödsfall är en oundviklig följd av krig. Alla som klär sig i uniform och bär vapen måste förbereda sig på att döda och att eventuellt dödas. Detta är också ett pris som Sverige måste lära sig att acceptera när vi nu deltar i fredsframtvingande insatser ute i världen.

Mathias Sundin understryker att de svenska soldaterna offrade sitt liv för demokratin, att krig alltid tar fram det bästa och det sämsta hos människor; svenskarnas närvaro står för det bästa.

Tokmoderaten går till fullskaligt angrepp mot en eventuell kritik mot den svenska närvaron och menar att vi alla solidariskt måste sluta upp bakom trupperna. Annars sänder man signalen att de två som dog gjorde det förgäves. En blogg som jag tror instämmer hittar ni här.

En sjubarns mamma ger väl uttryck för en sådan brist på solidaritet får man anta när hon utbrister: Låt soldaterna få komma hem! Så även denna blogg.

Bloggen Röda Berget menar också att det är viktigt att avhålla sig från att använda de döda soldaterna som slagträn i debatten, vare sig det är för eller mot den svenska närvaron. Detta hade förstås inte Cornucopia väntat sig som förutspår den värsta sortens vänstercynism.

På temat kallsinnig kommer vi så till Andrea Doria som skriver:

Två svenska officerare har tydligen stupat i strid i Afghanistan, ni vet det där landet där vi inte alls för krig. Reaktionerna från regeringen är ”sorg och bestörtning”. Hur man kan uttrycka bestörtning över att soldater dödas i krig är mer än jag begriper. Vilka omskrivningar man än gör för vad svensk trupp sysslar med i Afghanistan är det faktiskt riktiga kulor i vapnen som används. Man kan dö.

 

En hel del bloggar har direkta relationer med personer i afganistantjänst och är förstås både ledsna och glada en dag som denna. Delad sorg med de stupades anhöriga och oändlig glädje för att man inte tillhör de drabbade.

En blogg som klockrent använder sig av gårdagens händelse för att understryka sin politiska åsikt är bloggen Claeskrantz.se. Han skriver:

Det är knappast förvånande att 2 svenskar dödats i Afghanistankriget. Det var väntat att så kunde ske när som helst. Så ser den Afghanska verkligheten som svensk media gjort sitt bästa att ignorera i en allmän patriotisk yra över ‘våra’ soldater.

Andra exempel är Jinge, Seved Monke, Eva-Britt Svensson

Jag tror att de flesta perspektiv kommit fram nu. Vad tycker då jag? Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår varför man inte skulle kunna lyfta fram de stupade i en politisk kontext. Givetvis kan det tillhöra god ton att inte vara så polemisk i anslaget så nära en inträffad tragedi. Jag delar den synpunkten, men det är förstås oändligt mycket lättare att avhålla sig från kritik om man inte är kritisk från början. Dessutom döljer sig bakom vissa bloggares förmenta neutralitet en agenda som knappas är svår att spåra.

Säga vad man vill om Afganistan, men inte är det ett lätt land att kriga i. Det har folkslag efter folkslag fått erfara i tusentals år, däribland den forna supermakten Sovjetunionen.

Jag kan för lite för att utvärdera den svenska insatsen i dagsläget, men jag lär återkomma i ämnet. Tills dess går mina tankar till de stupades familjer. Jag beklagar er sorg och jag tror faktiskt inte att de dog förgäves. Allt som görs med en god vilja får goda återverkningar på något sätt. Det är i alla fall min tro.

Andra bloggar intressant om: afganistan, afghanistan, svensk trupp

8 kommentarer

  1. notousacom · februari 8, 2010

    Hej, Det står så i en blogg :- Om det var din bror, son eller make som dog igår, hade du då ansett att det var värt priset?..

    Fråga inte Obama..Fråga USAs AIPACs makt..I USA som styr allt alla..
    Ta hem soldaterna nu och rädda Olof Palmes land..
    Sveriges rykte måste försvaras omedelbart…Kriget är för att skydda Israels ockupation av Palestina ..

    Ta hem soldaterna nu,Bildt….. detta kriget är AIPACs krig för Israels skull…AIPACs makt styr över USAs kongress och över hela USAs folk..

    Stoppa kriget nu..USA måste veta att USA kommer aldrig att vinna det här kriget…

    Kriget mot Irak tänkte USA använda atomvapen, sa Ryssland…Om USA tänker det,då är helvete här ..Var är FN?? var är alla folk??..Folk ska inte bara rösta, folk ska styra också, sa Olof Palme….Stoppa kriget nu….

    • Per · februari 8, 2010

      ojoj, du måste ju rökt på bra mycke för att få ihop hela den texten!
      undrar lite vad du menar med ”Olof Palmes land”?? jag trodde att Sverige tillhörde svenskarna och inte en död gammal företrädare för Sverige!?!
      och hur kan Afghanistan ha något som helst att göra med Israel??
      är starkt tveksam till att USA tänkte använda atomvapen mot Irak också, får för stora konsekvenser men däremot kan jag garantera att buset i Afghanistan och Pakistan som vill ta över Pakistan inte skulle tveka att använda atomvapen mot allt och alla så jag vill inte se Pakistan falla för allt i världen!

      i övrigt en bra sammanfattning Joakim och jag håller också med om att sända tankarna till familj och vänner istället för att diskutera rätt eller fel just nu!
      MVH Per

  2. Pingback: Yes, februari är fantastiskt! « Joakim Hörsing
  3. Peter Pan · februari 8, 2010

    Intressant att du beskriver Andrea Dorias text som ”kallsinnig”. Det var ju ordet ”bestörtning” och inte ”sorg” som hon motsatte sig (detta helt oavsett om man är för eller emot insatsen ifråga). Att regeringen hävdar att de är bestörta över det inträffade tycker jag är direkt stötande, och de enda möjliga förklaringarna är att uttalandet antingen kommer från en idiot eller en lögnare. Det är väl fullständigt självklart att svenska soldater kommer dö om man skickar dem mot fanatiska talibaner, och att hävda något annat är ohederligt mot svenska folket, soldaterna och deras anhöriga.

  4. joakimhorsing · februari 8, 2010

    För det första får du ta en del av mina värdeord med en nypa salt eftersom de ibland relatera till andra bloggares åsikter som jag refererar till.

    Men det är klart läser man hela hennes blogginlägg, vad hon säger och inte säger och jämför med hur andra uttryckt sig så framstår det i den jämförelsen som en smula kallsinnigt.

    Jag vill dock inte på något sätt fördöma hennes inlägg. Som jag säger, det är ok att vara kritiskt!

  5. Jerker · februari 8, 2010

    Som jag skrev i någon annans blogg: Det är ett politiskt beslut som skickade dit soldaterna. Alltså måste det var exakt lika relevant att med politiska tankar argumentera emot att de alls är på plats.

  6. Pingback: Claeskrantz.se » Socialdemokratiska kvinnoförbundet talar fortsatt NATO krigsföring i Afghanistan
  7. notousacom · februari 8, 2010

    Hej, Du säger så om mig .Vad ska du säga om Bush och Blair när de kriga mot Irak och Irak är förstört som land..Vad vet du om Irak, snälla Per??..Vet du om USAs och Israels tortyr i Irak och Palestina??..När de bästa lournalisterna och författare skrev om helvete i Irak då läser man inte mycket eller media visar inte mycket..
    Vad USA och Israel gör -Jag förstår att media visar lite- ,är världens största brott och ockupation..Fråga FN och EUs politiker….

    Iraks barn 500 000 dog 1990-2005 av allt brist på allt.

    Det är bra pris på Saddam huvud, sa Bushs utrikesminister Madelene albright som fick världens kritik..

    Och det var ett helvete i arabvärlden som gick över de (terroristerna)..Aftonbladet….Det är inte lek..Det är civila och oskyldiga som dör på ett mycket orättvist ,fegt sätt..sa de (terroristerna)..de som kriga mot USA i Afghanistan vill befria Palestina från början( de fick USAs hjälp mot Rysslands ockupation av Afghanistan)..

    Vad hände Mellan USA och Usama sen?? Ingen vet men många säger att USA lovat Usama att befria Palestina efter Afghanistan…..Men Usama har blivit lurad..

    Ingen vet men det måste CIA vet mycket, eller hur.??..

Lämna en kommentar