Storebror ser dig….och talar till dig!

Övevakningskameror inte bara registrerar dig, numera kommunicerar de även. Eller snarare skäller ut dig!

Givetivs kan man förstå en skola som tröttnar på kostnaderna för skadegörelse och tar till en åtgärd som visat sig vara effektiv. Kamerorna i Upplands Väsby är trots allt inte påslagna dagtid då elever vistas på skolområden.

Ändå är det en smula tragiskt att skadegörelse ska mötas med hot om bestraffning. Särskilt som det sätts i ett sammanhang med nedskärningar av fritidsverksamhet och ett samhälle som rent allmänt inte satsar på ungdomar.

Även om övervakning minska utförandet av brott minskar det ju inte själva benägenheten. Vem vet egentligen vad alternativkostnaden för det icke krossade fönstret på skolan är? En nedslagen pensionär i parken bredvid?

Ett samhälle som lägger stora resurser för att dölja symptom istället för att angripa källorna till sina problem är ett samhälle på glid.

Källorna är väl i huvudsak:

  • Tristess
  • Uppgivenhet
  • Alienation

Andra bloggar intressant om: skadegörelse, kameraövervakning, skola, ungdomar, fritid, tristess

5 kommentarer

  1. Anna · september 8, 2009

    Ja, hade pengarna lagts på vettiga saker för ungdomarna att syssla med på fritiden så hade de inte haft sönder lika mycket. Det är i alla fall min teori.

  2. joakimhorsing · september 8, 2009

    Håller med!

  3. David · september 9, 2009

    Helt riktigt!

    Mer poliser och mer övervakning skapar bara ännu mer hat. Det stavas oförståelse. Ungdomarna behöver vettiga aktiviteter samt bli sedda för deras personligheter. Rätt person på rätt plats, eller jobb rättare sagt!

  4. Pingback: På flyget är vi alla nakna « Joakim Hörsing
  5. Pingback: Nytt populistiskt FP -förslag « Joakim Hörsing

Lämna en kommentar