Virus en fråga för försvarsmakten?

Förmodligen inte utan en polisiär fråga. Enligt Svd är virusattackerna organiserade och styrda av centralgestalter i den undre världen. Vad är detta att liknas vid? Bomber som faller eller torpedverksamhet, spioneri och dylikt?virus

Det verkar i alla fall som att ”elakingarna”(som Svd uttrycker det) gått över från massförstörelse bomber till precisionsbomber eller kanske till och med numera ägnar sig åt prickskytte med ljuddämpare.

Samtidigt måste det vara missvisande att säga att det är ”elakingarna” som bytt strategi. Det är väl snarare en annan typ av elakingar med andra syften. Kanske är det jag som är mossig men virus har jag förknippat med personer vars främsta intresse är att förstöra och/eller bevisa sin egen skicklighet.

Det som det talas om i Svd artikeln verkar vara företagsspioneri vars lukrativa marknad lockar den organiserade brottsligheten. Så långt en polisiär uppgift alltså.

Men det är klart att möjligheter också måste öppna sig för internationell terrorism, både för att skaffa sig information före ett fysiskt tillslag och åsamka stora skador på samhällsstrukturen och dess funktionalitet.

Jag menar att en god beredskap för IT-terrorism borde vara en angelägenhet också för försvarsmakten. Är det säkert redan idag, men kan sannolikt förstärkas. Vårt samhälle är yttert sårbart för attacker mot vår virtuell infrastruktur. Väl att liknas vid en bomb som spränger en bro.

Andra bloggar intressant om: försvaret, datavirus, terrorism, brottslighet

2 kommentarer

  1. Nisse på Manpower · september 18, 2007

    Byt till Linux/Unix eller Firefox. Kör aldrig InternetExplorer.

  2. Citizen Kane · september 18, 2007

    Hej.
    Det du efterlyser inom försvarsmakten utförs av FRA. http://www.fra.se/infosak.shtml Dessutom har det som kanske bekant flödat av anklagelser i media om påstått statsunderstött spioneri begånget stater emellan medelst datorintrång.

    Att virusskapandet blivit business istället för hobbyverksamhet är en trend som hållit på några år nu om man får tro media. Riktade attacker mot företag är en del av verksamheten, men privatpersoner är fortfarande tacksamma offer. Enbart phishingattackerna mot privatkunder i Nordea uppges ha gett 14 millar. http://www.nyteknik.se/art/52103
    Troligtvis finns det globalt massvis med banker med lika låg och usel inloggningssäkerhet som Nordea.

    Att som utomstående ha kontroll över privatpersoners datorer är fortfarande intressant för brottslingar, antingen för att dessa skall ingå i zombienätverk för riktade attacker eller för att anonymisera sin egen identitet när brott begås.

Lämna en kommentar