Valets Valaffischer – hur bra är de?

Det är dags att titta liter nämare på de valaffischer som hittills presenterats av partier och koalitioner. Idag lanserades Alliansens gemensamma produkt byggt på ett ”forward -rewind” -tema. Grundbudskapet är ”Ska vi bakåt eller framåt?”. Svaret som man tänker sig är förstås ”framåt”(med alliansen).

Affischerna är emellanåt ganska inåtvända och bygger på alliansens egna retorik det senaste året. Istället för att hitta nya saker som bekräftar och understryker det politiska budskapet ägnar man sig istället åt upprepningar. Affischen ”Sedelpress eller ekonomiskt ansvar” är typiskt för detta. ”Kolkraft eller ren energi” är nog den mest introverta eftersom den helt bygger på sina egna fantasier och helt saknar trovärdighet.

Jag har även tittat på Kristdemokraternas affischer. De är helt klart estetiskt snygga men antagligen helt obegripliga för de flesta.

På vilket sätt blir samhället mänskligare genom att Göran Hägglund stirrar på en struts? På en förklarande affisch sägs att strutsen sticker huvudet i sanden och symboliserar mottot: ” Sköt dig själv och skit i andra”

Själva poängen med bilder är dock att den ska säga något utan en bifogad manual. Särskilt viktigt i en valrörelse kan man tycka.

Jag förstår att bilderna antagligen ska tolkas som symboler för viktiga kristdemokratiska värderingar. I still med att Kd har en politik som vill se tuffare tag mot giriga bankchefer med stora bonusar eller att KD för en politik som byggar på att vi tar ansvar för varandra och så vidare.

Men det första som faktiskt slog mig var hur oevangelisk människosyn som man väljer att  presentera. Människa är man bara om man uppfyller kristdemokraternas präktiga definition,övriga är etiketteras istället som olika typer av djur. Bara vissa människor är människor kan man ledas till att tro. Jesus däremot ägnade sig åt att ge fler människor ett värde, även rövaren på korset upphöjdes med ett ord och en blick.

Affischen som ger dess associationer är denna:

En liten lustighet är att bilden med Gorillan inte förklaras. Vilken värdering ska den åskådliggöra? Eller alternativt vilka människor är gorillor? På Wikipedia kan man läsa om gorillor:

”Gorillan för ett kringströvande liv. Den förekommer enstaka och i mindre sällskap under ledning av någon gammal hanne som vakar över gruppen. För natten reder gorillorna ett näste av trädgrenar, i vilket honan och ungarna vilar, medan den gamle hannen sover sittande på marken vid trädets fot. Ibland finns i gruppen flera fullvuxna individer av såväl han- som honkön, i andra fall är den gamle åtföljd endast av en hona med ungar. Möjligen uppträder hos gorillan monogami omväxlande med polygami, men i bägge fallen med beständiga äktenskap.Man vet inte om gorillan, utan att vara retad eller sårad, anfaller människor. I regel tycks den gå ur vägen för dem”

Enligt detta citat borde ju gorillan vara ett riktigt favorit djur för en kristdemokrat. Ett omtänksamt patriarkat med det livslånga äktenskapet som huvudregel…

Att parodier lär komma är självklart.

Aftonbladet har låtit experter bedöma partiernas valaffischer. Enligt dessa tyckare får både Alliansen och Kristdemokraterna höga betyg. En av experterna delar dock min åsikt att avståndet mellan bild och budskapet är väl långt när det gäller Kds affischer.

De är också överens om att Folkpartiet har de sämsta valaffischerna. De är helt enkelt tråkiga., vilket inte är svårt att hålla med om , eller hur?

Avslutningsvis får Miljöpartiets affischer mycket gott omdöme av experterna.

”Modernt och livsbejakande”, eller hur? Se alla affischerna här

Jag kan nog ändå sakna lite av den humor som tidigare präglat miljöpartiets affischer under åtminstone fyra valrrörelser, inkluderat EU-val etc.

Bloggat: Martin Moberg ,Tango för enbeta, Stationsvakt, Lindbäck, Grosse, opassande

Andra bloggar intressant om:

valaffischer, politiska partier, valet 2010

4 kommentarer

  1. Ping: Sanningen om samhället – 2010-08-12 FM
  2. Ping: Stackars väljare! « Hållplats Hådén
  3. Toni · augusti 17, 2010

    Remixade folkpartiets affischer lite!
  4. Populisten · augusti 26, 2010

    Såg just denna parafras på KDs affischer: http://www.dagen.se/blogg/val2010/2010/08/bildextra-hagglund-vs-ahman

    Hägglund har onekligen en god portion humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s