Den finansiella krisen: världens undergång?

Tonläget angående den finansiella krisen växer sig allt starkare för var dag som går. Noterar att vissa analytiker för ett par dagar sedan sa att läget kunde utveckla sig till en 30-tals depression och att en del av dem idag konstatera att den vidunderliga krisen redan är här.

Då och då under det senaste decenniet har ökenröster ropat och varnat för bubblan i den amerikanska fastighets- och kreditmarknaden. De flesta har förstås ryckt på axlarna medan it-bubblor och börsrallyn avlöst varandra. Den reala ekonomin var god menade man och tillväxten ständigt växande.

Och det är ju riktigt, inga av de kriser vi sett kommit och gått har varit kopplat till den glödande masugnens hjärta, de amerikanska konsumenternas outsinliga vilja att just konsumera. Det är viljan att göda detta osunda intresse till varje pris som givit upphov till krisen, eller i alla fall bildat fundamentat för krisens magnitud.

Viljan att underlätta, locka och manipulera oss att köpa mer, mer och mer blir mer, mer och mer uppfinningsrik, från ganska handfast direktreklam till abstrakt handel med abstrakta derivat. Allt tjänar samma syfte. Även om inte världens undergång kommer att kunna kopplas till denna kris och äga rum inom de närmaste åren, så är den, alltså undergången, när den kommer intimt kopplad till just denna drift.

Tror ni vi har lärt oss något?

Andra bloggar intressant om: finanskris, bankkris, banker, fastighetsmarknad, USA, Världens undergång, kris, depression, 30-talet, ekonomi, tillväxt, kreditmarknad

Media: Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, AB, AB, AB

5 kommentarer

  1. LatentEnergi · oktober 7, 2008

    Allan Greenspan ska man lyssna på, han varnade tidigt för att denna kris kommer
    att bli den värsta på 100 år.

    Nu är Island till salu. (Inte officiellt.)
    Jag tror denna kris kommer att ändra alla kartor.
    Vem köper Isand? UAE (förenade arab emeiraten) eller Norge?

    Anders Borg sa att insättargarantin skyddas av en fond på 17 miljader.
    Det motsvarar 2000 kr per svensk, det är ju långt ifrån tillräckligt !

    Ska man växla till JPY?
    Snart införs i princip undantagslagar där man inte längre tillåts ta ut valuta?

    Någon av er läsare som var med 1929 och kan berätta vad som kommer att hända?

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » De fattiga ska inte behöva betala kapitalismens kris
  3. Pingback: Claeskrantz.se : FED tar över låneverksamhet i USA
  4. björn · oktober 8, 2008

    M Luther sa om girighet och ocker. En viktig faktor är judarna. Luther skrev bok om och angrep bla på rent biologiska grunder. Inte tolta tex utifrån kristen bakgrund som onda och efter.
    Olfjärt (Olmert) säger en sak om palestinierna och deras rätt till stat och sen vill bomba iran i smug (men inte fick med sig Bush). Och sen det judiska finanskapitalet som nu ska lura Kina å pumpa in pengar i väst och USA. Luthersk evangelisk tro i grundlagen = antisemitism måste vara tillåten när man analyserar komplexa problem.

  5. joakimhorsing · oktober 8, 2008

    Girighet är helt säkert allmänmänskligt.
    /Joakim

Lämna en kommentar