Om frånvaron i Riksdagen: Fp sämst i klassen

TV4’s Kalla Fakta har gjort en ambitiös genomlysning av frånvaron i Riksdagen och dessutom gjort databasen tillgänglig för egen analys.

riksdagen

Som Miljöpartist kan jag då se att Peter Eriksson tätt följd av Maria Wetterstrand har den högsta frånvaron bland de gröna. Inte så konstigt de är ju språkrör. Nästa grupp som sticker ut är:

 

  1. Karin Svensson Smith – 34%
  2. Mikaela Valtersson – 33%
  3. Gunvor G Eriksson – 32%

Övriga ligger mellan 0 – 23% frånvaro. Vilket ger ett snitt på 19,5 % frånvaro. Hur står det till i övriga riksdagspartier?

  • Kristdemokraterna har ett snitt på 18,6%
  • Socialdemokraterna 17,5%
  • Moderaterna 12,2%
  • Folkpartiet 23,1%
  • Centerpartiet 18,7%
  • Vänsterpartiet 16,7

folkpartietFolkpartiet är således sämst i klassen, hm vilket parti var det nu som saluför ordning och reda…

Att vissa nyckelpersoner, som partiledare och språkör har hög frånvaro och att man som enskild riksdagsledamot från tid till annan och av olika skäl inte kan närvara är inte så konstigt. Men att i genomsnitt en femtedel av stolarna står tomma när den lagstiftande församlingen fattar beslut är inte okej!

Skälet till varför det förhåller sig så har säket att göra med marginaliseringen av riksdagen som instutition och att många ledamöter upplever riksdagen som en transportsträcka mellan regeringen som förslagsgivare och regeringen som verkställande instans.

Som vanligt agerar Media enligt sin personlogik och skjuter in sig på Bodström. Det är möjligt att det finns ett problem med hans närvaro, men jag ser den allmänna och sjunkande trenden som det mest problematiska.

Media: AB, Svd, DN, Expressen, Expressen, AB

Andra bloggar intressant om: kalla fakta, riksdagen, folkpartiet, miljöpartiet, frånvaro, riksdagsledamöterna, partierna

8 kommentarer

  1. Jonas · oktober 11, 2009

    Det är ju inte frågan om att man ska ha högst närvaro. I och med att närvaron kvittas blir summan mellan blocken som regel densamma. Att just FP har högst säger därmed inte så mkt…

    Bodström skjuter media in sig på för att han frånvarat i syfte att sköta ett annat jobb och samtidigt uppbär lön från riksdagen.

    Om du kan nämna några andra som gör detta och slipper undan kritik kan du gärna ta upp dem.

  2. joakimhorsing · oktober 11, 2009

    Ja, fast det säger något att just Fp har en större benägenhet att ställa sig i kvittningskön.

    Angående Bodström, så är det egentligen bara S riksdagsgrupp som kan svara på varför han särbehandlas. Gruppledaren uttalar sig såsom att han är lite speciell…

    Tror det bara är att kolla på de som inte är partiledare eller språkrör och har en frånvaro på 40-50%.

    Lars Lindblad(M) från Skåne hade en frånvaro på 80% i våras och ett snitt på 55%.

  3. Jonas · oktober 11, 2009

    Han har rest mkt utomlands med uppdrag inom partiet, vad jag förstår. Tror de flesta har bra ursäkter. Man borde titta närmare på vad de faktiskt gjort för att bilda sig en bild.

  4. mrperfect72 · oktober 12, 2009

    Hederliga politiker till riksdagsarbete eftersoekes!
    MVH
    MrPerfect72
    http://aktivdemokrati.se

  5. Pingback: Bodström-bashing « Mårten Schultz.
  6. Andreas Krohn · oktober 12, 2009

    Lars Lindblad är gruppledare för Moderaterna. Det är allmän regel att kvitta ut även gruppledare.

    Kvittning är en bra regel, det vore vansinne att riksdagsledamöter skulle vara med på varenda omröstning, särskilt som omröstningarna mest är spel för galleriet.

  7. joakimhorsing · oktober 12, 2009

    Kvittning är naturligtvis nödvändigt annars skulle ju majoriterna stå och falla med virus och förkylningar och många andra saker som berättigar frånvaro.

    Det jag vänder mig mot är att andelen med frånvaro är så hög. Men visst omröstningarna är ju i mångt och mycket ett spel för galleriet. Låt oss hoppas att frånvaron är ett uttryck för just detta och inte har djupare förklaringar.

    /joakim

  8. Jonas B. · oktober 14, 2009

    Delvis är det som du säger. Men voteringen är ju inte det viktigaste delen i Riksdagens beslutsprocess, ofta vet man redan i förväg hur de utfaller.

Lämna en kommentar