Kristdemokraterna, Fredrik Haage och Högerextremismen

Det har under en tid förts en diskussion kring Kristdemokraternas nyuppfångade begrepp Verklighetens folk. Göran Hägglund använde sig av begreppet i Almedalen och för någon vecka sedan härledde Aktuellt språkbruket till Ny Demokrati.

En koppling gjordes till den nyförvärvade talskrivaren Fredrik Haage. Emil Berg, bloggare och vänsterpartist med tunga uppdrag inom partiet och i rikspolitiken skriver idag på sin blogg att Haage varit knuten till den ytterst högerextrimistiska tidskriften SALT. Emil Berg skriver:

”SALT visade dock snart upp extremhögers värsta sidor av antisemitism, rasism och antidemokrati. Man bjöd in representanter från den högerextrema och rasistiska organisationen Blågula frågor, intervjuade förintelseförnekaren David Irving, presenterade konspirationsteorier om medias rapportering och så vidare.”

Helle Klein lyfter i sin ledare idag Kristdemokraternas vandring tillbaka till konservatismen. Hon pekar på Fredrik Haages medlemskap i Heimdahl och hans redaktörskap på Contextus. Klein publicerar följande citat från Haage:

”I Sverige lider vi förvisso inte under diktatur men nog är det något som i många delar påminner om den förvrängda form av folkstyre som Trygger ville undvika”

Klein skriver:

”Till det förvrängda i demokratin hör majoritetsprincipen, jämlikheten, att politiker ”låter sig styras av särintressen” samt att ”Alla former av auktoriteter, hierarkier och kvalitativa olikheter skall jämnas ut”, enligt Haage.”

Den väg Kristdemokraterna verkat slå in på är en obehaglig blandning av konservatism och populism och det finns all anledning att vara extra observant på vad som kommer från det partiet. Lyckligtvis verkar svenska folket fatta galoppen och ser till att förpassa dem till den utomparlamentariska tillvaro de förtjänar.

Bloggat: Fredrik Persson, Raljerar, Åsiktstorped, Utsikt från Höjden, Dick Erixon,

Andra bloggar intressant om: Fredrik Haage, Göran Hägglund, Kristdemokraterna, Konservatism, värdekonservatism, högerextremism, populism, Heimdal, Contextus, Salt

2 kommentarer

  1. Erik · oktober 12, 2009

    Det är fel att säga att Haage var ”knuten till den ytterst högerextremistiska tidskriften SALT”. Han skrev en artikel till tidskriften som de köpte av honom innan första numrets gav ut. Därefter vill han inte ha med dem att göra eftersom inte uppfattade Salt som den kvalitativa konservativa kulturtidskrift som de innan lanseringen utgett sig för att vilja vara. Haages artikel handlade för övrigt om arkitekturen vid Sergels Torg.

    Attackera gärna kristdemokrater och diskutera konservatism om du vill. Men gör det då på ett ärligt sätt och inte genom smutskastning.

  2. joakimhorsing · oktober 12, 2009

    Lutar mig mot Emil Berg som tidigare jobbade på Expo och hade järnkoll på dessa tidskrifter. Emil skriver:

    ”att denne Haage var en av männen bakom Samtidsmagasinet SALT som kom ut runt millenieskiftet. ”

    Givetvis ska jag försöka undersöka saken närmare.

    Tack för kommentaren Erik!

    Vänligen,
    Joakim Hörsing

Lämna en kommentar