Joel Malmqvist gör det igen!

Nu får du snart sluta med att skriva bra saker, Joel, annars måste jag kanske föreslå miljöpartiet att du får ett hedersmedlemskap i det grönaste partiet. I Folkbladet idag skriver du åtminstone mellan raderna väldigt bra om ekologiskt och närodlat. Ett litet kravexempel:

”Man kan fråga sig om det är rimligt att det på ett vanligt frukostbord i Norrköping – mitt i den rika östgötska jordbruksbygden – finns produkter som fraktats med lastbil och båt från världens alla kontinenter”

Det varierar förstås lite från produkt till produkt vad som är smartast att närodla och vad som är smartast att importera, liksom i vilka fall närodlat är att föredra framför ekologiskt. En märkning som du också talar om kan kanske lösa en del av dessa problem. Vi måste också naturligtvis lite till mans och kvinns bli bättre på att tänka ekologiskt och klimatsmart. Att vi till exempel skulle acceptera annat än svenska äpplen är för mig en orimlighet.

Det som vi ändå ”tvingas” importera bör i så hög utsträckning som möjligt vara rättvisemärkt och fraktat på klimatsmartaste sättet.

Extra roligt med din ledare i Folkbladet är att du tar upp frågan om gifter och därmed värdet av ekologiska varor i sig. Det är väl ganska uppenbart att vår lek med olika kemiska substanser innebär risker. Senast idag uppmärksammar Svd att vissa färgämnen i godis och läsk leder till överaktiva barn.

Möjligen skulle du kunna dra lite tuffare konsekvenser av ditt resonemang. Åtminstone på prioriteringsnivå. Inte så att jag begär att du ska säga att mat får bli precis hur dyrt som helst bara de uppfyller etiska och miljömässiga krav,  men kanske att matpriserna och matproduktion måste ta en liten större del av BNP och vår plånbok i anspråk, för att utgöra en del av ett långsiktigt hållbart system. På åttiotalet utgjorde matkostnaderna cirka 25% av en familjs budget, idag blott cirka 10%.

Det är klart att det finns en koppling mellan det och vad jag skrev igår, nämligen att 100 000 svenskar sätter sig på flyget och åker till solen på höstlovet.

Vi måste helt enkelt kritiskt granska vår livsstil och sätta det i ett sammanhang av livskvalitet, solidaritet och rättvisa.

Andra bloggar intressant om: joel malmqvist, ekologiska livsmedel, närodlat, krav, rättvisemärkt

En kommentar

  1. Jens · september 11, 2007

    Gå in och kolla på KlimatSmart.se – Sveriges första sajt med endast klimatvänliga produkter!

    Här hittar du Sveriges mest KLIMATSMARTA varor, tjänster och företag.

    Du kan också lägga in dina egna tips på klimatvänliga produkter och därmed hjälpa alla andra att handla mer klimatvänligt.

    Ett kul och enkelt sätt att påminna dina vänner att tänka klimatvänligt är att skaffa en egen @KlimatSmart.se
    e-post adress. Det är helt gratis.

Lämna en kommentar