Därför ska vi ha en generös flyktingpolitik!

Min asylpolitik måste sättas sitt rätta moraliska och historiska sammanhang och kopplas till en övergripande strategi för fred, säkerhet och rimliga levnadsförhållanden på hela vår planet. Asylsökande kommer i allmänhet från konflikthärdar som mer eller mindre härstammar från europeisk eller amerikansk imperialism och kolonialism.

Sverige kan inte heller svära sig fri från detta förflutna. Även om vi kan sägas stå ganska fria från de politiska interventioner som har ägt rum i vår samtid så är vi allra högsta grad en del i det ojämlika ekonomiska utbytet som sker mellan fattiga och rika länder. Att världen ser ut som den gör är även vårt ansvar. Det handlar inte om att krypa till korset och säga att vi svenskar ska bära all världens synder på våra axlar, men det är en utgångspunkt vi inte får tappa bort. Min övertygelse är att vi måste få fram sant altruistiska strategier på global nivå. Hur skapar vi fred, säkerhet och rimliga levnadsförhållanden för alla? Ett sådant förhållningssätt skulle då ersätta frågeställningar om hur vi säkrar handel, hur vi ska bekämpa terrorism, hur garanterar vi oljetillförseln? Amerikanska, europeiska, ryska och kinesiska intressen måste hjärtaersättas av globala intressen. Förhoppningsvis kan klimatfrågan göda ett sådant sätt att betrakta världen och få oss att inse att vi är beroende av varandra även på global nivå. Jag skulle vilja påstå att människor som bor i ett land där fred och säkerhet råder och man har mat för dagen och tak överhuvudet ej kommer att söka asyl i något annat land. Det är ett stort steg att fly och det ska till mycket innan man gör det. Ett minimikrav på en generös flyktingpolitik är att:

–          flyktingar som lever gömda i Sverige skall ges en chans att stanna i Sverige och leva lagligt här. Den som inte gjort sig skyldig till grova brott och bott här en längre tid utan att staten utvisat eller avvisat personen, skall därför beviljas asyl.

–          Bedömningen av vilka som har asylskäl mildras och åtminstone följer intentionen i konventionen om flyktingars rättsliga ställning, det vill säga en person som flytt av ””välgrundad fruktan att utsättas för förföljelse på grund av sin ras, religion, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp eller politisk åskådning”. 

Jag skulle vilja påstå att merparten av de som söker asyl faller in under flyktingdefinitionen ovan och det var det som fick mig att i mitt förra inlägg i frågan hävda att alla som söker asyl också ska få det. Sverige av idag skickar hem människor till länder där deras framtid är mycket osäker. Till Afganistan, Irak och Eritrea för att ta några exempel. Sverige är dock inte sämst i klassen. Tvärtom och det var det som fick mig att säga att vi måste utöva påtryckningar på andra länder att ha en mer generös politik. Inte minst gäller detta våra nordiska grannar. Många som kommenterade mitt förra inlägg menade att de många flyktingarna innebär stora problem. Visserligen tycker jag deras reaktioner är överdrivna men det är klart att många människor från andra kulturer innebär påfrestningar av olika slag. Denna påfrestning skulle bli mindre om fler tog sitt ansvar. Angående dessa påfrestningar skulle jag vilja lägga till två aspekter, dels tror jag att befintliga problem delvis är ett utslag av en undermålig integrationspolitik, dels skulle jag vilja hävda att påfrestningarna inte bara är av ondo. Genom friktion lär vi oss något om oss själva. Mötet mellan kulturer kan vara smärtsamt men är samtidigt mycket berikande. Det är trist att invandrare alltid ska ses som ett problem och inte som en tillgång. Ytterligare en mer krass aspekt så verkar inte infödda svenskar genom åren riktigt kunnat klara av sin egen reproduktion. Vi är trots arbetslöshet i skriande behov av framtida arbetskraft. En dag kommer vi skatta oss lyckliga över den invandring som skett under denna tid. 

Vi måste således ha en generös flyktingpolitik av följande skäl:

1.        Vi har ett moraliskt ansvar att göra vad vi kan för att förbättra den värld vi lever i.

2.        Vi har en juridisk skyldighet att följa de konventioner vi undertecknat 

Vi behöver inte gråta för det eftersom:

1.        Människor från andra länder har mycket att lära oss

2.        Friktion med människor från andra kulturer är utvecklande både för individ och samhälle

3.        Vi behöver fler i arbetskraften framöver 

Men vi behöver också:

1.        Integrera invandrare i det svenska samhället och integrera infödda svenskar i det mångkulturella samhället. Integrera i min terminologi betyder inte assimilera utan att bygga broar och skapa tolerans och förståelse.

2.        Motverka segregation av bostadsområden.

3.       Motverka diskriminering på arbetsmarknaden

Andra bloggar intressant om: flyktingar, asyl, asylpolitik, integration, segregation

8 kommentarer

  1. Joachim P-A · oktober 3, 2007

    Din naive dumme fan!!!

  2. joakimhorsing · oktober 3, 2007

    Du får gärna utveckla det en smula.

    Vänligen,
    Joakim Hörsing

  3. Pingback: Bra att man snabbar upp takten med att ge uppehållstillstånd « Joakim Hörsing
  4. Johan · oktober 13, 2007

    ”Vi har en juridisk skyldighet att följa de konventioner vi undertecknat”

    Hur kan du använda det för att motivera en massinvandring?

    Är det inte dags att övriga länder tar sitt ansvar nu, har inte varit tillräckligt generösa?
    Eller vad motiverar att vi ska ta in 2000%(!!!) fler irakier än vad våra grannländer har gjort i år?

    Och pengasäcken är begränsad, nånstans måste det hela finansieras. Och det blir väl de vanliga ”bortglömda” som får stryka på foten, DVS våra ungdomar, studenter och pensionärer som ingen poliktiker tycks bry sig längre om.

  5. reallist · oktober 13, 2007

    du verkar ha det bra i ditt lilla samhälle där du kan gå runt och dagdrömma….

  6. stafq · oktober 13, 2007

    Har du funderat på hur denna asylpolitik funkar för flyktingarna? Läs gärna mitt inlägg om samma ämne och kommentera!

    http://stafq.wordpress.com/2007/07/17/invandringens-hjalpinsats/

  7. Pingback: En skam att dessa ska behövas « Joakim Hörsing
  8. Anders · januari 14, 2008

    Miljöpartisten Joakim: ”vi [ska] ha en generös flyktingpolitik!”

    Det är lätt att vara ”generös” med andra människors pengar…

    De gamla människor, som idag far illa genom Joakims ansvarslösa prioriteringar, de drabbas av Joakims och Miljöpartiets gränslösa cynism.

    Miljöpartisten Joakim: ”dels skulle jag vilja hävda att påfrestningarna inte bara är av ondo. Genom friktion lär vi oss något om oss själva”.

    Så varför flyttar inte Joakim med sin familj till Rinkeby eller något annat liknande område?

    Möjligheten för Joakim och Joakims fru och inte minst Joakims barn, att genom ”friktion” (bl.a. genom att bli offer för våld) ”lära sig något” om sig själva skulle kraftigt öka genom en flyttning.

Lämna en kommentar