Lyxfällans Gangstermetoder?

Igår skrev jag lite lättsamt om Medias vinklingar och tog som ett exempel TV3’s program Lyxfällan där en Linköpingsfamilj tillskrivs inre konflikter som inte är förankrade i verkligheten. Problemen med Lyxfällan och dess bolag Meter Film AB verkar dock vara större än så. Företaget har tydligen som affärsidé att misskreditera människor på ett mycket utstuderat vis för profitens skull.

Jag fick en kommentar på gårdagens inlägg från Anki Thoresson som är mamma till en flicka som medverkade i första säsongen av Lyxfällan och som driver en hemsida med syfte att upprätta sin dotters heder och kämpa för att hon ska få sin rätt. Anki antyder att det skulle vara fler som drabbats än de som nämnts i media. Hur många?

Meter Film är samma företag som också står bakom det skandalomsusade Idol och det ökända programmet Big Brother. Även dessa program bygger på förnedring. Inte bara av deltagarna för  i fallet med Idol handlar det även om Juryns arbetsvillkor. En skitsak i sammanhanget men ändå symptomatiskt för ett företag utan skrupler.

Lyxfällans behandling av Ankis dotter är däremot ingen skitsak utan djupt tragiskt. I korthet kommer en ung människa med en smula trasslig ekonomisk bakgrund till Meter Film för att ansöka om medverkan i samband med att hon ska göra en nystart med ett eget företag. På så sätt kan ju denna nystart få en optimal professionell inramning. Istället för detta får hon ett gäng på halsen som stövlar in i hennes ekonomiska liv med blott ett syfte, nämligen att göra så ”bra” TV som möjligt!!

Försyndelserna är bland annat att man tillrättarlägger ekonomiska händelser inte utifrån vad som är optimalt för ekonomin utan för inspelningstiderna, exemplevis så avverkas en skog för sent eftersom ett kamerateam ska kunna vara på plats. Man slarvar med den bokföring som man säger sig vara experter på vilket innebär att hon förlorar sin F-skattesedel. I själva pogrammet framställs hon på ett synnerligen negativt sätt, egentligen som en regelrätt parasit på samhället. Tack för den hjälpen! Läs helat historien på Ankis hemsidan här. Den unga kvinnan, som heter Jenny, är själv förhindrad att kommentera saken på grund av det kontrakt som upprättades med Meter Film.

Fallet med Ankis dotter uppmärksammas i Expressen i augusti under rubriken Lyxfällan förstörde Jennys liv

En mer försonlig röst gentemot programmet,  men desto mer oförsonlig mot deltagarna är bloggen Ingenting att ta notis om:

Här kan man alltså läsa om att folk som har varit med i Lyxfällan känner sig lurade och att deras liv blev ett helvete.

Jag blir så jävla trött ibland, hade doom ett bra liv innan? Om inte Lyxfällan kommit hem till dom och förstört hade dom haft det tip topp då? Om inte de varit med i Lyxfällan hade deras liv varit kanon? Om de inte varit med i lyxfällan hade de haft en jävla massa pengar över varje månad? Om de inte varit med i Lyxfällan hade dom slutat handla en massa skit på kredit?”

Nåväl, folk som gnäller och känner sig kräkta kanske inte alltid får ens sympati. Det är ju riktigt. Men när själva tanken och förespeglingen är att de ska få det en smula bättre, så är det väl bra om de i alla fall inte får det avsevärt sämre och dessutom hängs ut till allmän beskådan, eller hur?

De flesta bloggare som kommenterat Lyxfällan gör det i form av kommentarer eller analyser av själva innehållet framställt som objektivt och korrekt till exempel här och här Läs sammanfattningen på Knuff här.

Mina sammanfattande slutsatser handlar om en tid där gladiatormentaliteten ökar och vi kräver förnedring för att underhållas och där media snabbt agerar för att tillfredställa denna drift. Inte minst Meter Film har varit framgångsrika här med sitt Idol och sina dokusåpor. Men vi ser det överallt. Alex Schulman coh Henrik Schyffert spelar effektivt på dessa känslor.

Vad gäller Lyxfällan så kan jag naturligtvis inte veta säkert. Jag har Ankis ord att gå efter på hennes hemsida. Hon kan förstås blåljuga, men jag tycker att hon verkar trovärdig. Linköpingsfamiljen spär på bilden och andra verkar enligt vad jag läst på bloggar också ha uttryck liknande erfarenheter med Lyxfällan.

Att kalla det gangstermetoder är förmodligen en smula överdrivet men att Meter Film och andra bolag spelar hårt och cyniskt på i grunden osunda känslor står väl tämligen klart.

Vill hemskt gärna höra om det är någon som sitter på mer information angående Lyxfällan!

Andra bloggar intressant om: lyxfällan, Meter Film, förnedringsteve

9 kommentarer

  1. Teresia · november 23, 2007

    Hejsan Joakim!

    Jag hoppas att det sprider sig att man ska undvika att söka till dessa program. Men av vad jag har sett det senaste åren så flockar ju människor till både Big Brother och andra mycket dåliga program.

    Ett fördummande av samhället pågår och till vems nytta undrar man ju i bland?!!

    På vilket sätt förbättrar vi Svenska samhället genom att skapa förnedrings TV?

    På vilket sätt förbättrar vi Svenska samhället genom att skicka budskapet att ungdommar ska supa och slicka varandra på tjärten?

    Jag är verkligen less och framför allt för att det verkar bara bli värre inom media : (

    Underhållning är förnedring och påhitt och till och med mycket av vår nyhetsrapportering har förlorat mycket av sin trovärdighet.

    Vem tjänar på allt detta? Blir Sverige bättre? Blir vi Svenskar bättre människor?

  2. Lars-Göran · november 23, 2007

    Men herregud, var finns det personliga ansvaret? Varje männsika som har sett Big Brother eller Idol vet att affärsidén är ett erbjuda en kort minuts ”berömmelse” i utbyte mot obegränsad förnedring. Man kan tycka va man vill om det (själv tycker jag det är avskyvärt), men ingen medverkande kan säga att de inte visste….

  3. Niklas Palmer · november 23, 2007

    JAg tycker lyxfällan är bra TV. Att delta i ett program och att sedan ångra sig, ja, det är klart att man kan få göra det. Men jag kommer inte tycka synd om dem. Har man visat sin smutsiga byk så får man stå sitt kast.

    Att programmet sen inte speglar verkligheten såsom vi kanske önskar…

    Men så djävla blåögd kan man väl inte vara?

  4. Anki Thoresson · november 23, 2007

    Tack det kändes skönt att bli kallad trovärdig.
    Till alla dom som i sina bloggar skriver saker om att jag är gnällig och liknande så undrar jag hur många som skulle överlevt dessa 8 månader av mental tortyr.
    Det finns helt enkelt inte ord att beskriva hur det varit och hur det forsätter.
    Det verkar inte finnas något slut.
    Vi måste hjälpas åt att få slut på dom här lögnerna som visas i Ljug TV. Folk tror att det som visas på Realty tv är sant. Det är skrämmande och otäckt.

    Våga Vägra Ljug TV

  5. elvelin · november 23, 2007

    visst är det hämskt att tv stjänar pengar på andras olycka. men det är ju inte någon som har tvingat dessa människor att vara med häller.
    det är ingen som tvingar människor att vara med i big brother och det är inte någon som tvingar dem att ha sex med varandra efter några timmar för den delen heller. jag är ingen som väljer att titta på detta pogram eftersom jag inte anser att det finns någon mening med att sitta och titta på när andra har sex på bästa sändningstid. men idagens läge när men går med i big brother så måste man ju vara medveten om att tv vrider pogramet på sitt sätt och att all sanning förmodligen till det negativa. att se människor sitta i ett rum dag ut och dag in utan att det händer något skulle ju aldrig sälja eller?
    och vad de gäller andra sådana pogram måste man väl både som deltagare och tittare vara medveten om att tv pogrammet är vilkat precis som alla andra pogram oavsätt vad du är med i för pogram så är det ju vinklat på ett eller annat sätt. sedan är det ju olyckligt att men gör det på andra människors bekosnad.

  6. Fredric · november 24, 2007

    Det handlar självfallet i hög grad om människor som inte har en bättre insikt om hur man ska lösa sina ekonomiska problem än att söka hjälp i ett tv-program. Vad förväntar man sig då?

    Alla skriver på en förbindelse som innebär att de överlåter hela sin ekonomiska situation till två personer som de inte känner. Bara det är skrämmande.

    Till råga på allt helvete belönas alla, oavsett om de har lycklats eller inte, med en resa eller något annat relativt dyrt som står i total kontrast till de problem som från början var anledningen till att de sökte – undvika lyxfällan…

    Den svensk som idag 2007 inte vet vad som är syftet med den här typen av program måste ha befunnit sig på en annan planet utan tillgång till tv de senaste dryga 10 åren.

  7. Milla · november 24, 2007

    Jag skulle vilja ge en annan vinkel på order förnedring för att underhålla. För mig är Lyxfällan nåt helt annat än Big Brother mm. I Lyxfällan stiger vi direkt in i familjers hemmamiljö och liv, vilket inte alls sker i många andra sk dokusåpor. Det innebär ju givetvis ett helt annats ansvar till dem som gör programmen. Den debatten tänker jag inte alls orda något om, med all respekt för vad många råkat ut och vad som är vinklat – fel eller rätt. Men jag tror att för många är programmets ”budskap” mer än underhållning, utan även en tankeväckare. Vi gillar att se på hur andra sjunkit ned i gropen – för att vi kan själva känna att vi varit nära eller är där, hur enkelt det kan vara att råka ut för samma sak. Säkerligen har vi alla varit där och tassat någon gång. Vi identifierar oss med dessa människor eller också så uttrycker vi ett viss förakt (och det är ingen trevlig känsla för dem det riktas mot) men lika förbaskat handlar det delvis om identifikation för vilka vi själva är, vart vi är på väg eller vad vi inte vill bli. Att balansera på gränsen är hårfin – hur ofta undrar vi inte varför grannen kan åka på resor, köpa bilar eller att barnen har värstingmärken på kläderna…. Här får vi en möjlighet att skärskåda sanningen. Tänk – de kanske är som på Lyxfällan?!!
    Förnedring och identifikation kanske går hand i hand? och får oss att må lite bättre för stunden. Och jag är ledsen för att det verkar som ett framgångsrikt koncept….

  8. Niklas · november 25, 2007

    Hej Joakim,
    Kul att folk börjar att uppmärksamma att det faktiskt fabriceras och ljugs hej vilt i dessa program! Även jag är en tidigare deltagare som har sammanfattat mina upplevelser på en blogg! http://lyxfallan-lyxnisse.blogspot.com/

    Jag jobbar för att det ska bli slut på medias möjlighet att skriva och hitta på lögner om folk utan att på något sätt behöva ta ansvar för det dom gjort!

    Gällande den senaste familjen så har även dom gått ut i media och berättat hur påhittat programmet är!

    läs mer här! http://i9.tinypic.com/7xm9fn9.png

  9. Anonym · november 25, 2007

    Tja, ett första steg vore ju att kolla vilken egentlig kompetens de båda programledarna har. Har de nån utbildning inom psykologi, ekonomi eller juridik? Har de tidigare sysslat med privatekonomisk rådgivning?

    Efter en snabb googling verkar det inte så. Söderberg är fastighetsmäklare och fd gatuartist, som sadlat om till entreprenör i den mer lönande coachningsbranchen, via Landmarks kurser.

    Mathias Andersen är också huvudsakligen egenföretagare, manager och någon typ av ”ekonomisk rådgivare” oklart med vilken utbildning. Hans roll i de två företag han är delägare verkar i bestå i själva företagsdriften, och managersidan av verksamheten.

    De ”proffesionella rådgivarna” är alltså förmodligen i grunden rena säljare/entreprenörer, helt utan tidigare proffessionell erfarenhet av ekonomisk rådgivning till privatpersoner.

    Men, ”bra TV” blir det ju, och god ekonomi till programledarna och TV-bolaget.

    http://www.tv3.se/content/view/9021/1092/
    http://www.tv3.se/content/view/9022/1092/

Lämna en kommentar