Folkpartiets dubbelspel i flyktingfrågan

Läser i DN att Fp vill höja kraven på flyktingar genom att villkora anhöriginvandringen till att gälla blott de som redan på förhand kunna ordna med sin försörjning. I praktiken sätter man stopp för anhöriginvandring, endast arbetskraftsinvandring tillåts. En ganska rabiat inställning som blir Fp’s kort i ärmen för att kunna fortsätta spela på främlingsfientliga grupper i samhället.

Nu är det ju inte riktigt så illa om man läser det finstilta. Nyamko Sabuni säger till DN att tre grupper ska undantas, nämligen anhöriga till barn, till flyktingar i enlighet med Genevekonventionen och sådana flyktingar som är skyddsbehövande. Med tanke på att vi redan idag skickar hem flyktingar till exempelvis Irak lär det således inte vara frågan om någon större förändring. Det vill säga om vi idag är väldigt restrektiva så lär det inte finnas en massa grupper som i framtiden kan bli lidande av förändringen. Och det är väl detta kort Fp vill spela till dem som har en lite generösare intställning till flyktingar.

Som jag bedömer det är Folkpartiets förslag blott ett spel för skilda gallerier.

Hur liten gruppen av drabbade än är så är den förstås för stor för att ignorera, varför Folkpartiet gör bäst i att slänga sitt förslag i papperskorgen. Det är orimligt att först ställa krav på sysselsättning. En åsikt som jaglyckligtvis delar med ett av regeringspartierna, Kristdemokraterna.

Andra bloggar intressant om: flyktingpolitik, folkpartiet, regeringen, anhöriginvandring, Kristdemokraterna

14 kommentarer

  1. Högerspöket · november 14, 2007

    Så som jag uppfattar det så är det inte de anhöriga som på förhand måste ha ett jobb. Flyktingen (inte hans/hennes anhöriga) måste kunna försörja sig själv, och eventuellt sina anhöriga. (osäker på det sista)

  2. Claes · november 14, 2007

    Självklart ska flyktingar ta ekonomisk ansvar för sina anhöriga. Varför ska Sverige vara ett undantag i EU. Bra jobbat Folkpartiet Sverige ska inte bli ett land för bidragstagare.Tyvärr tror många Miljöpartister fortfarande att pengar växer på träd.

  3. Mats · november 14, 2007

    Du har inte riktigt rätt att det handlar om en relativt liten grupp. Enligt Migrationsverkets statistik framgår att det rör sig om minst 2500 personer som hittills under 2007 fått uppehållstillstånd av synnerligen ömmande skäl som skulle beröras av Fp:s förslag. Varför personer som har uppehållstillstånd av synnerligen ömmande skäl ska särbehandlas är en gåta men det är ju Fp:s integrationspolitik också.

  4. Olle · november 14, 2007

    Bloggaren har helt fel. ALLA partier, utan undantag, har propagerat i evigheter om att invandrare inte är en belastning på det sociala systemet. Tvärtom är invandrare en resurs.

    Således kan inte krav på egen försörjning anses vara ett hinder att ta hit sina släktingar, eftersom invandrare redan är självförsörjande.

    Och även om FP får igenom sitt förslag, så får det ingen effekt, eftersom flyktingar skickar hit sina barn först, s.k. ”ensamma flyktingbarn”. De får nästan uteslutande stanna – enbart för att de är barn. Det tas ingen hänsyn till att barnet som kommer hit har en stor släkt som per automatik får komma hit en kort tid senare.

    Vi skall vara fortsatt humana, men inte korkade.

  5. jensa · november 14, 2007

    Men vi är ju korkade?

  6. Johan · november 14, 2007

    Usch och fy! Nej det här gå vi inte med på. Vad är nästa steg? Starta gaskamrarna igen eller? Nej kasta ut dessa fullblodiga nazister från riskdagen nu!

  7. Osten · november 14, 2007

    Utmärkt förslag! Folkpartiet har verkligen en del riktigt vettiga ideer.

    Det är jäkligt lätt att vara generös med andras pengar! Det är inget som hindrar att ni ger av era egna pengar, ni som är för att gödsla med pengar hur som helst!!!

    Varför i hela friden skulle det vara orimligt att ställa krav på sysselsättning? Kan jag få komma hem till er och äta rent i era kylskåp utan att betala? Nähä, inte det, vem är det som spelar dubbelt här egentligen?

    Jag har noterat att många sossar är för allt som är dåligt, typ för daltande med brottslingar, för slöseri med skattepengar, för höre skatt, för kravlöshet överallt, mm mm. Är ni helt avskurna från verkligheten i samhället? Ser ni inte vad era ideer har lett till?

    Och, ”Johan”, jag ditt tolkar inlägg som humoristiskt:)

  8. Stefan · november 14, 2007

    Det är ju hos den som vill ta sina anhöriga till Sverige, som försörjningskravet ligger enligt FP:s förslag. Då kan man väl inte tala om att det bara blir arbetskraftsinvandring? Eller tycker inte Joakim Hörsing vi ska förvänta oss att arbetsföra flyktingar arbetar?

    Rättighet till bidrag vid behov måste gå hand i hand med skyldighet att bidra med försörjning vid förmåga. Annars kommer rasismen att få ett ordentligt fäste i Sverige. Att fånga flyktingar och andra invandrare i bidragsfällor tjänar varken invandrarna eller övriga svenskar. Att visa att samhället förväntar sig att invandrare bidrar till sin egen försörjning på samma sätt som infödda svenskar ökar toleransen för invandringen, underlättar integrationen och förbättrar ekonomin.

  9. jensa · november 14, 2007

    Fp är inte trovärdigt. Jag litar inte alls på att de vill genomdriva den här idén, inte mot bakgrund mot att de ställde upp så helhjärtat för de lismande biskoparnas asylantamnesti.

  10. Fredric Nomael · november 14, 2007

    Det är verkligen mpå tiden att de som vill ha hit sin gammelfarmor också ska försörja henne. Sverige är ett naivt land när det gäller invandringspolitik och verkar inte förstå att folk verkligen utbyttjar en om man är snäll.
    De dom förespräkar den invandringspolitik som Sverige fört de senaste 20 åren kan ju betala det själva så kan vi andra få skattereducering.

  11. Markus · november 14, 2007

    Glädjande att folkpartiet nu sällar sig till moderaterna i kravet på försörjningskrav för anhöriginvandring. Mindre bra att man inte vill gå hela vägen och också ha en kontrollmekanism efter två år i Sverige. Typiskt Fp att dessutom ta ett förslag och försöka få det att framstå som ett ”eget”.

  12. Lennart Regebro · november 15, 2007

    Svårt det här. Jag gillar inte att folkpartiet vill höja kraven. Samtidigt är det svårt att argumentera mot slutresultet av ändringen. För det fp vill är ju att man skall släppa in:

    1. Flyktingar enligt Geneve-konventionen.
    2. Folk som riskerar fängelse eller tortyr.
    3. Barn till anhöriga.
    4. Alla som har försörjning.

    Och det är ju faktiskt en fullt rimlig politik, och faktiskt, som helhet, en betydligt mer invandringsvänlig politik än alla andra riksdagspartier förutom mp.

    Jag tycker förslaget verkar ganska vettigt.

  13. Alex · november 16, 2007

    Men varför skriver man FLYKTINGAR?? Vad de verkar ha glömt bort är att naturligtvis samma krav ska gälla ALLA som vill ta hit en anhörig från utlandet ! Dvs. om du som svensk medborgare eller boende i Sverige med PUT( permanent uppehållstillstånd) blir kär och vill ta hit någon för att bilda familj, så ska även du bevisa att du har ;
    1. en egen bostad
    2. kan försörja dig själv
    Det är ju solklart eller? Vi ska väl inte göra skillnad på folk och folk?

  14. Olle · november 30, 2007

    Sorry, jag kan inte låta bli att tillägga en sak.

    Bloggaren är ju miljöpartist. Hur går bättre miljö ihop med invandring?

    Där jag bor, i Brandbergen i södra Stockholm, så ställs sopor ut på gatan. Säg bara till, så kan jag bifoga foto. Jag har sett ett flertal gånger vem som ställer ut dom. Dock blir jag varje gång så chockad att jag tappar talförmågan.

    I min port finns anslag om var grovsoprummet finns.

    Men eftersom miljöpartiet inte är med på införandet av krav på svenskundervisning så blir det ju svårt för människor att ta till sig denna information.

    Ännu värre den dag det sker ett allvarligt gasutsläpp i området. Då informeras detta på riksspråket om att man skall hålla fönster och dörrar stängda. Invandrarna som inte lärt sig svenska drabbas först.

    Jag undrar vad Miljöpartiet egentligen är ute efter.
    Vi tar emot människor i Sverige, men struntar i dom när dom väl är här.

Lämna en kommentar