Göran gör Göteborg grisigt

Ingen lokalpolitiker har så stor makt och sådant inflytande som Göteborgs starke man Görna Johansson. Vad han säger och gör får ett enormt genomslag i denna stora stads befolkning. Med makt följer ansvar över vilka signaler man sänder. Idag har denne politiker missbrukat sin makt och ej levt upp till sitt ansvar.

Felet Göran Johansson gör är dels att han kommer med ett stolligt förslag som kan spä på en hårdnande attityd gentemot flyktingar, men också om man får tro vad som citeras, lanserar han en ytterst märklig princip:

”- Att tjäna pengar på människors olycka måste bekämpas på alla sätt. ”

Satt i just denna kontext innebär det att ändamålen alltid helgar medlen, oavsett om det sker på till exempel humanismens altare.

Givetvis är Johanssons förslag ett brott mot genevekonventionen och mot all anständig flyktingpolitik.

Ni som följt denna blogg vet att det finns en hel del i vad Johansson säger som jag också stödjer. Inte minst kravet på att sveriges kommuner delar på ansvaret för flyktingmottagandet på ett solidariskt vis. Det finns oerhört många sätt att förbättra asylpolitiken på, men att på detta sätt väcka opinion leder helt fel och gör Svergies framsida en smula grisigt.

UPPDATERING: Inlägget ovan skrevs i väldig hast och jag vara bara några sekunder från att missa en buss hem. Vad jag inte hann med var att kommentera vilken roll detta utspel kommer att ha i en framtida socialdemokratisk flyktingpolitik. Det är som jag sa trots allt inte vem som helst som kommer med förslaget. Ser vi en omsvängning i S-politiken? Jonas Morian bedömer att så inte är fallet och jag är nog benägen att dela denna analys. Morian skriver:

”Nu vet jag att Göran Johansson knappast är mannen som gör utspel i någon annans ärenden, så risken att detta skulle vara någon slags ”testballong” från det socialdemokratiska partiet i syfte att pejla läget inför en omsvängning av asylpolitiken bedömer jag som minimal.”

Sahlin går ju visserligen ut och avfärdar kommunalpamparnas idéer men det är ju så testballonger brukar fungera…, men som sagt jag tror ändå Morian har rätt.

En blogg som också är inne på det rent principiella som jag lyfter ovan är Kulturbloggen:

”Brottsligheten ökar, låt oss straffa alla brottsoffer.Det är vad Göran Johansson, s-politiker i Göteborg, går ut med. Egentligen.”

Andra bloggar intressant om: Göran Johansson, Göteborg, flyktingpolitik

Annonser

31 kommentarer

 1. robban · november 27, 2007

  Hej,
  jag anser att politikernA BORDE SÄTTA STOPP för flyktingarna och ta hand om de som redan finns här i Sverige, gå ut och titta på verkligheten!! du har ingen anning hur dem lever! En fråga: Skulle du och din fru med dina barn vilja bo i ett området med en massa flyktingar istället för den fina området som du bor nu?
  Det tror jag inte alls…du och de flesta politiker VÅGAR EJ ta ansvaret för dessa människor! ni måste erkänna detta.
  Vänta inte tills EXTREMA PARTIER kommer in i Riksdag för att ta itu med problemet, då det blir försent, detta är garanterad.
  Ursäkta min ”hackig” svenska men jag är INVANDRARE och inte FLYKTING, och jag ser verkligheten tydligare eftersom jag bor nära dessa människor som politikerna vägrar att erkänna att det är ett problem för lila Sverige.
  Hoppas att du inte raderar bort min insändare.
  /Robban

 2. sven peterson · november 27, 2007

  Den svenska politiken saknar ideer och visioner, hela tiden faller man retoriskt tillbaka på mänskliga rättigheter barnkonventioner osv. Varför är det aldrig nån som ger utryck för eget tänkande prov på kreativitet eller handlingskraftiga förslag?

  Sammantaget för man absurda resultat, ta exempelvis flyktingpolitiken. Vi ger permanent uppehållstillstånd i 97% av asylsökande från Irak medan i Grekland är det 0%. Vad genomsnittet i EU vet jag inte. kanske 20%?
  Är det vi i Sverige som gör korrekta tolkningar i dessa asyl fall, samt att isåfal Grekland och övriga EU, som bryter mot asylrätten?
  Eller är det ett utslag av den Svenska bekvämlighetspolitiken? Om man ger alla uppehållstillstånd, så kan man inte göra fel, eller? Inte heller behöver man tänka på sitt handlande ingen blir missnöjd,alla nöjda och man slipper tänka!

 3. Fredde · november 27, 2007

  En av de bästa förslagen jag någonsin läst. Däremot blir jag väldigt oroad när jag läser en blogg som din. Din blog reflekterar inte vad en vanlig svensk tycker och känner – din blogg står för ett förakt mot människovärdet.

 4. Olle · november 27, 2007

  Jag håller med robbans inlägg #1.

  På vilket sätt hjälper vi egentligen flyktingar i Sverige?
  De kommer hit, placeras under tak och får en månatlig utbetalning.

  Detta tack vare att vänstern lyckats få till stånd denna ytterst märkliga situation, att det anses som hjälp enbart genom att ta emot en flykting. Vad som händer sen är inte lika viktigt.

  En annan del av vänstern arbetar frenetiskt för att t.ex. arbetsansökningar skall vara anonyma, så att människor med utlandsklingande namn inte skall diskrimineras.

  Varför är detta ett problem – om det nu är så att majoriteten av svenskarna är positiva till invandrare??

  Frågan är egentligen oviktig, eftersom det är ett faktum.
  Att då ta emot invandrare, när vi vet att de inte kommer att få det lätt att få jobb, och de kommer med stor sannolighet bara sitta hemma och glo på parabol-tv – Är det hjälp?

  Göran Johansson gör faktiskt något väldigt svenskt när han uttalar sig. Jag har aldrig gillat gubben, men gör det nu.

  Han frångår principen att vara politiskt korrekt, och säger istället vad han tycker. Är det inte det vi vill att alla politiker skall göra?

  Läs gärna mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet eller googla på ”Politisk korrekt”.

  Du finner bl.a. följande information: ”Begreppet politiskt korrekt föddes i Sovjetunionen under utrensningarna på 1920-talet, då det användes för att klassificera vilka medborgarbeteenden som var ”korrekta” eller ”inkorrekta” utifrån den officiella partilinjen.”

  Är det politiskt korrekta åsikter vi vill skall styra vilket parti vi röstar på vid nästa val?

  Jag har alltid varit för att vi skall ta emot och ge skydd till flyktingar, men har totalt ändrat mig efter att ha läst/sett i media hur ”Svenskar” gripits i konfliktens Somalia eller hur en ”Buss full med svenskar” förolyckats i Kurdistan..

  Har man flytt från ett land, så kan man inte återvända till ursprungslandet på semester. Då falerar asylskälet fullständigt.

 5. NissePissePäronpung · november 27, 2007

  Äntligen en aktad politiker som vågar ta bladet från munnen och kritisera det vedervärdiga hanteringen av människor som handelsvaror som kan transporteras över gränserna på ett sätt som vi i Sverige inte ens skulle acceptera att våra slaktdjur utsattes för. Människosmuggling är en vidrig avart av fri företagssamhet som moderaterna inte tar avstånd ifrån.
  Ynkligt Tobias Billström, ynkligt!

 6. Eric · november 27, 2007

  ”Olle” skrev minst lika välformulerat som jag tänkte göra.
  Vi har ju tre fall just nu med flyktingar som ”rest hem på semester” alltmedan man väntar på PUT!
  Och fastnat där pga ”andra omständigheter” än just deras person.
  Hur kan detta vara möjligt?

 7. Hej · november 27, 2007

  G Johansson har kommit till insikt,några år försent visserligen,men gör inte joakim horsing,därför att en sådan person förstår inte verkligheten det gör inte hela miljöpartiet heller,ett parti som inte borde funnits.

 8. Berndt · november 27, 2007

  Idag är vi överens 😉

 9. joakimhorsing · november 27, 2007

  Till Fredde!
  Min blogg representerar enbart mig själv. Det är därför det är min blogg. På vilket sätt jag kränker människovärdet begriper jag helt enkelt inte, men du kanske kan utveckla det resonemanget.
  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 10. oscar · november 27, 2007

  Alla ni bloggande proffstyckare som anser sig vara moraliskt överlägsna alla andra, verkar ha glömt bort att Sverige tar emot flest flyktingar i hela västvärlden, med USA som undantag.

  De flesta av er bor förmodligen i skyddade idyller, och skulle aldrig komma på tanken att ens gå nära en förort. Hyckleri.

  Denna invandring har lett till enorma kostnader, en enorm ökning av den grova brottsligheten, att svenskar åsidosätts (skola, äldrevård, rättsväsende, unga som saknar bostad osv). Och en ökad rasism mot svenska ungdomar(läs Petra Åkessons C-uppsats och de intervjuer hon har genomfört). Alla dessa problem ignoreras samtidigt av det politiska etablissemanget som blundar för dem och hoppas att det ska bli bättre.

  http://www.gt.se/nyheter/1.941753/var-ska-alla-bo

  ”Bara USA tar emot fler flytkingar i hela västvärlden

  • USA, med 300 miljoner invånare, har hittills i år tagit emot 26 800 flyktingar.
  • Sverige, med bara nio miljoner invånare, har tagit emot 17 700.
  • Därmed är vi tvåa i den industrialiserade världen.
  • Stora länder som Frankrike, Storbritannien och Kanada ligger långt efter Sverige, och vi har dubbelt så många asylsökande som Tyskland.
  • Siffrorna, som kommer från FN:s flyktingkommissariat UNHCR, gäller första halvåret i år.
  • Totalt har drygt en miljon människor beviljats uppehållstillstånd i Sverige sedan 1980.
  • 325 000 av dem är flyktingar, varav 163 000 fått uppehållstillstånd av humanitära skäl. 472 000 har fått uppehållstillstånd som anhöriga.
  • Övriga har beviljats uppehållstillstånd för arbete (9 000), som gäststudenter (60 000) och enligt EES-avtalet (116 000). Till detta kommer 21 000 barn som adopterats av svenskar.
  • För närvarande är mer än häften av alla flyktingar som kommer till Sverige irakier.
  • Under perioden 1980-2005 var andelen flyktingar från Irak under 15 procent.
  • Sedan har ökningen varit kraftig. Förra året var andelen irakier bland alla asylsökande 37 procent. Hittills i år är siffran 52 procent.

  Dessa politiker är bra människor som vågar tala ut mot det äckligt politiskt korrekta. Det svenska folket är trötta på ert eviga tjat om rasism och främlingsfientlighet. Sverige är det mest främlingsälskande landet i Europa.

 11. Kenneth · november 27, 2007

  Håller fullständigt med. Det antal flyktingar/invandrare som Sverige tar emot är fruktansvärt och raserar hela landet. Att nästan ingen politiker vågar säga emot kommer att leda till att mycket extremare partier får makt.

 12. joakimhorsing · november 27, 2007

  Till Oscar och Kenneth och säker någon mer!
  Jag säger aldrig något för att vara politiskt korrekt, jag säger vad jag tycker.
  Denna fråga som behandlas här idag har inte så mycket med rasism och främlingsfientlighet att göra, även om jag misstänker att det finns sådana inslag hos en del.
  I FÖRSTA hand handlar det om SOLIDARITET och HUMANISM, det spelar således inte så stor roll varför ni är emot en generös flyktingpolitik, det är likfullt osolidariskt och fel.
  I ANDRA hand handlar det om PRAGMATISM, det kommer att visa sig att vi kan skatta oss lyckliga över att vi tagit emot många flyktingar och andra länder som t. ex Danmark kommer att gruvligt inse sitt misstag. Vi kommer nämligen behöva dessa människor för att justera den demografiska utvecklingen. Så det är helt fel att fyktingar skulle rasera vårt land, de kommer att bygga det.
  I TREDJE hand handlar det om att mångfald alltid gör ett samhälle rikare. Det kan initialt finnas gnissel, men friktion ger eld och nytändning. Historiskt är sverige en konstruktion utifrån flertalet vågor av etniska impulser som alla tillfört Sverige något. Så kommer det att bli även denna gång, tro mig!

 13. Hej · november 27, 2007

  joakim horsing, såna idioter borde inte få uttrycka sig offenligt,landsförädare är det.

 14. Roland · november 27, 2007

  Joakim,
  välbetald riksdagsman (50 000 kr /månad?)och bor säkert vackert utanför Linköping. Dina närmsta grannar har säkert efternamn som slutar på Johansson eller Eriksson. Du som uttalar dig så positivt om invandring, varför kommer det sig inte att du bor i ett sådant området, exempelvis Ryd i Lindköping? Nu uppfattar jag dig som ännu en politiker som helt saknar verklighetsförankring.

  Själv bor man i Biskopsgården i Göteborg och ser resultaten av västvärldens generösaste flyktingpolitik….

 15. joakimhorsing · november 27, 2007

  Roland!
  Jag är inte riksdagsledmot och jag är inte välbetald och jag har bott större delen av mitt vuxna liv i Skäggetorp.
  Gissa inte så mycket är du snäll.
  Vänligen,
  Joakim Hörsing

 16. Kenneth · november 27, 2007

  Mångfald gör inte ett samhälle rikare, nångfald leder alltid till krig. Samhällen som består av flera folkslag har en tendens att råka i inbördeskrig. ”Så kommer det att bli även denna gång, tro mig!”
  Sverige är INTE byggt av invandringsvågor. Sverige befolkades av i huvudsak ETT invandrande folkslag. De senare ”invandringsvågorna” är SMÅ folkmängder, några hundra personer åt gången. T.ex. vallonerna som brukar tas som exempel. Dessa senare invandrare var i stort sett samma folkslag som svenskarna. Att jämföra detta med dagens massinvandring av hundratusentals människor av helt främmande folkslag är löjligt.

 17. Christos · november 27, 2007

  Jag är själv invandrare, umgås mer eller mindre enbart med invandrare och bor i en förort i södra Stockholm (Rågsved) med en majoritet av invandrare (slipper jag rasiststämpeln nu eller?). Något jag aldrig förstått är varför nästan alla svenskar flyttat ut från området om dem nu så otroligt gärna vill ha den nuvarande flyktingpolitiken? I grunden tror jag att de flesta svenskarna är rasister, att partier som t.ex. SD inte lyckats ta sig in i riksdagen ännu har jag inte riktigt förstått, kanske har det att göra med att svenskar blivit hjärntvättade av media så pass länge att de tror att det skulle bli Sveriges undergång med restriktiv invandringspolitik. Jag vill faktiskt trots att jag är blatte ha kvar svenskar där jag bor, vilket jag tror att de flesta här vill, men varje år verkar det som om det bara öser in nya invandrare i omårdet medan svenskarna försvinner snabbt som fan. Varför sticker svenskarna? ja menar, endast 3,5 % eller va det nu va röstade på SD men det verkar som att det inte finns en enda svensk som vill bo med invandrare, förstår inte riktigt hur det kommer sig. Hur som helst så hoppas jag inte skitpartiet kommer in i riksdagen men jag håller faktiskt med dem svenskar som är trötta på att Sverige tagit emot mest asylsökande i världen, det börjar bli lite överdrivet mycket, jag ser nästan aldrig svenskar längre och min pappa berättade att när han kom till Rågsved för bara 10 år sen så var det nästan enbart svenskar i området. Jag vill faktiskt inte att hela Sverige ska se ut så här om 20 år, det var inte därför mina föräldrar kom hit och det finns verkligen inte någon framtid i Sverige om landet kommer se ut som i Rågsved, Rosengård, Alby osv. då flyttar jag faktiskt hellre till mitt hemland Kroatien.

 18. Johan · november 27, 2007

  Hur kommer det sig att det är dom ”väl”utbildade som aldrig fattar ett smack?

 19. oscar · november 27, 2007

  Skäggetorp, låter som ett skumt samhälle med många nyanlända invandrare i krokarna. Du måste ha stor erfarenhet av det multikulturella samhället, och basera dina synpunkter på den.

  ”I FÖRSTA hand handlar det om SOLIDARITET och HUMANISM, det spelar således inte så stor roll varför ni är emot en generös flyktingpolitik, det är likfullt osolidariskt och fel.”

  Jaså? För mig handlar det om sunt förnuft.

 20. invandrare ej FLYKTING · november 27, 2007

  Christos ! det är en bra beskrivning av verkligheten som många svenskar(politiker) vill inte förstå eller göra nåt åt det! I Husby nu, har Svenskabostäder meddelat att de ska lyxrenoverar de gamla hyreshusen och hyran blir nästa dubbel så mycket! Gissa vilka är det som bor där: somalier, irakier, eritreaner, zigenare, etc, etc, folk som politikerna gärna tar emot in i Sverige men sen de lever i extrem fattigdom där INGA svenskar vill bo!
  Nu svenskabostäder ska ”köra ut” dessa människor från Husby, dvs, FOLKRESNING I HUSBY PÅGÅR!!
  Vi för se om våra ”kära” folkvalda gillar att ha flyktingar som bygger ”kojor” i deras tomt eller ”tar över” deras sommarstuggor under vinter…

 21. Ping: Top Posts « WordPress.com
 22. Stig Nordlander · november 28, 2007

  Dessa kommentarer visar ju med en förkrossande tydlighet svenskarnas inställning i flyktingfrågan. Göran Johansson har således handlat som det anstår en sann demokrat, d.v.s. följt sina väljares önskemål. För att få ännu bättre underlag för läsarnas åsikter förväntar jag mig att Aftonbladet lägger ut frågan på vebben. Men till detta krävs förstås en stor portion mod, för storebror kommer säkert att bli skitsur.

 23. Olle · november 28, 2007

  Jag är benägen att hålla med oscar, inlägg nr 18.

  Jag tycker också att vi skall visa Solidaritet och humanism – men med sunt förnuft.

  Jag har svårt att visa solidaritet med någon som stenar sin dotter om hon blir kär i ”fel” man.

  Jag har extremt svårt att känna några positiva känslor alls för människor som anser att ens egen heder är viktigare än anhörigas liv.

  Det är inte förnuftigt att låta dessa människor få komma till Sverige, och eftersom hedersrelaterade fenomen är kulturellt betingade, så går det faktiskt att dra alla människor från en viss världsdel över en kam.

 24. Jimmy Drottz · november 28, 2007

  Brottsoffer? Dom tar sig hit ILLEGALT! Dom har alltså begått ett brott och dessutom använt sig av kriminella nätverk till hjälp! Om internationella lagar och överenskommelser är föråldrade eller bristfälliga så har man ingen skylldighet att lita blint till dem och inte ifrågasätta! Sluta spela på människors rädsla för att associeras med SD. Så otroligt skamligt!

 25. kulturbloggen · november 28, 2007

  Jag förstår inte hur Göran Johansson kan komma med ett sådant förslag. Han borde veta att det för en del människor inte finns någon legal möjlighet att ta sig från sitt land. Ska en förföljd homosexuell gå till ambassaden i sitt land, ansöka om att få visum och sedan åka med iranskt flyg, och bli utsläppt? Hur aninglös är inte Göran Johansson. Och det borde han inte vara. Så jag fattar inte vad som flugit i honom.
  RS
  kulturbloggen.com

 26. Olle · november 28, 2007

  @kulturbloggen!

  Hm.. Jag förstår ditt resonemang.

  Frågan går att vända på och bolla fram å tebax hur mycket som helst.

  Sverige har inte obegränsade resurser. Våra äldre lider redan. Barnen får begagnade och slitna skolböcker (På 60-talet, när jag gick i skolan fick vi nya skolböcker varje år – och vi fick behålla dom).

  Alltså måste vi prioritera.

  Vem är det då mest synd om? Han/hon som har kapital nog att ta sig till Sverige via människosmugglare,
  eller han/hon som är så fattig att han/hon inte har möjlighet att fly landet.

  Det är inte värdigt Sverige att acceptera de som har råd att ta sig hit, och sedan skita i de som inte har råd.

  Du är moderat va?

 27. Nicklas Eriksson · november 30, 2007

  Christos, vilka raving fantasier! Sverige är inte ens med på topp tio över länder som tagit emot flest flyktingar i världen. De som tar emot flest är alltid flyktländernas närmaste grannländer. Jordanien, Syrien och Iraks andra grannar tar emot överlägset flest.

  Jimmy Drottz: försök sätt dig in i hur det är att leva i ett land där du närsomhelst hotas av döden och var inte så fördömande.

  ”invandrare ej flykting” ägnar sig åt rena lögner när h*n påstår att INGA svenskar vill bo i invandrartäta områden. Det bor massor med svenskar i Hjällbo, Gårdsten, Rannebergen, Lövgärdet, Tynnered, Biskopsgården och Bergsjön som trivs som fan. Göteborgs egen ”starke man” Göran Johansson bor i en trea i Kortedala. Det ni.

  http://arbetarperspektiv.blogg.se/1187775828_varfr_trivs_vissa_sve.html#comment

 28. Kenneth · december 5, 2007

  “I FÖRSTA hand handlar det om SOLIDARITET och HUMANISM, det spelar således inte så stor roll varför ni är emot en generös flyktingpolitik, det är likfullt osolidariskt och fel.”

  Det går inte att argumentera med en som direkt förklarar att alla har fel som har en annan åsikt än han.

  Jag har flera bekanta som är invandrare. De anser också att Sverige tar emot för många utlänningar. Kanske en invandrare kan säga det utan att kallas rasist?

 29. Olle · december 8, 2007

  Kenneth!

  Inte KANSKE!! Det är så. Jag får inte kalla en invandrare för ”svarting”, men han får kalla mig för ”svenne”.

  En invandrare får kalla en annan invandrare för ”svarting”.

  En mörkhyad person får kalla en annan mörkhyad person för ”neger”.

  Egentligen får dom inte det enligt lagen, men säg den polis som tar upp en anmälan när en kenyan anklagar en somalier för rasism.

 30. Olle · december 13, 2007

  Nicklas!

  Det är helt oväsentligt hur MÅNGA flyktingar ett land tar emot.

  Tänk dig följande scenario: Land A har EN (1) invånare och tar emot fem flyktingar. Det är inte många, men befolkningen ökar med 500% !

  Sverige har hittills tagit emot i år 15 191 flyktingar. Siffran är från oktober har jag för mig.

  Befolkningen var då 9 143 000.
  Om andra länder tar emot samma mängd invånare i förhållande till sin befolkning, så borde Tyskland ha tagit emot 137 000 flyktingar, Frankrike 102 000, Storbrittanien 101 000 etc etc.. Hittills i år alltså.

  Det är inte antalet flyktingar som är avgörande. Det är andelen flyktingar i förhållande till befolkningen – för detta påverkar samhället i stort.

  Någon smarthjärna bestämde ju för länge sedan att Sverige inte har tillräckligt bra kultur och föreslog att mångkulturism vore bättre. I politiskt korrekta Sverige var det ingen som vågade säga emot (Sök gärna på ”Politiskt korrekt” på Wikipedia – så får du kanske lite rysningar).

  Om t.ex. Kina tog emot en miljon flyktingar så skulle deras samhälle knappast ställas inför speciellt omvälvande förändringar.

  Jag talar för flera när jag säger att det är absolut inget fel på flyktingar. De är lika mycket människor som du och jag. Men det är fel på antalet flyktingar.

  Sätt dig på tunnelbanan i Stockholm och åk mot Norsborg.
  Du behöver bara åka sju-åtta hållplatser så kommer du att upptäcka att du är ensam ljushyad i hela tunnelbanevagnen.
  (Detta förutsätter såklart att du är ljushyad).

  För det första så är DET inte mångkulturism. Det är segregation. För det andra så är människan av naturen rädd för det som den inte förstår sig på. Skall man behöva vara rädd att kliva ner i en tunnelbana i Stockholm och inte förstå språket?

  Jag tycker synd om flyktingar i Sverige. Tänk den dag radio och TV sänder ut kritisk information om att vi skall hålla fönster och dörrar stängda p.g.a. gasläckage.

  Det är flyktingarna som inte lärt sig språket som ryker först.

 31. Ping: En skam att dessa ska behövas « Joakim Hörsing

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s